ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

INVESTICIJA POD POVEĆALOM

Radovi u luci Sv. Filip i Jakov izvode se sukladno građevinskoj dozvoli

Autor: Goran Šimunov

16.01.2024. 09:14
Radovi u luci Sv. Filip i Jakov izvode se sukladno građevinskoj dozvoli

Foto: ŽUPANIJSKA LUČKA UPRAVA ZADARPrema saznanju Županijske lučke uprave (ŽLU) Zadar građevinski radovi u luci Sv. Filip i Jakov izvode se sukladno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli. Investitor je po pravomoćnosti rješenja o izmjeni/dopuni lokacijske dozvole, na temelju članka 125. Zakona o gradnji, zatražio izmjenu i dopunu građevinske dozvole, sve u skladu s važećim Urbanističkim planom uređenja (UPU) obalnog pojasa u naselju Sveti Filip i Jakov, i unutar koncesijskog područja, odgovorili su iz ŽLU-a Zadar na naš upit.


Urbanistički plan


Županijska lučka uprava Zadar i društvo Marina Sunčani resort d.o.o. Zagreb sklopili su 23. rujna 2022. ugovor o koncesiji za izgradnju nautičkog i dijela operativnog dijela luke i obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na nautičkom dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov. Ovaj ugovor je sklopljen na 29 godina po provedenom postupku javnog prikupljanja ponuda za davanje koncesije.


– Urbanistički plan obalnog pojasa u naselju Sveti Filip i Jakov u svom članku 15. omogućava upravo ovakve izmjene lokacijske i građevinske dozvole, a sve sa svrhom optimalnog rješenja luke, koja ovim izmjenama uvažava manje invazivan i ekološki prihvatljiviji način gradnje, povećanu čistoću mora unutar luke te unaprijeđenu otpornost na vremenske nepogode kojima svjedočimo u zadnje vrijeme, a time i sigurnost korisnika, plovila i zaposlenika. Sve zatražene izmjene i dopune odnose se na obuhvat unutar koncesijskog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov, navode u ŽLU-u Zadar koji smo pitali i jesu li se mijenjali uvjeti dodijeljene koncesije u korist investitora, a odgovorili su nam kako nije bilo izmjena uvjeta koncesijskog ugovora.
U međuvremenu je, kako nas je izvijestila SDP-ova županijska vijećnica Vedrana Mišković, koja je svojim pitanjima na sjednicama Županijske skupštine otvorila ovu priču, Zadarska županija izdala izmjenu/ dopunu građevinske dozvole za ovaj projekt.


Izmijenjena građevinska dozvola


– Investitor, Marina Sunčani resort, je što se tiče gabarita građenja ostao u okviru Urbanističkog plana, ali su bitno povećali veličinu lučke infrastrukture. Promijenili su neke dijelove infrastrukture koji su pod zaštitom konzervatora. Podnijeli su u međuvremenu promjenu UPU-a. Postoji odredba u koncesijskom ugovoru koja kaže kako se mogu izmijeniti lokacijska i građevinska dozvola pod uvjetom da se nađe bolje projektno rješenje. Tako je investitor pronašao način da ne prekrši koncesijski ugovor. Najprije su izmijenili lokacijsku dozvolu, potom su počeli graditi po svojem planu koji nije u skladu s postojećom građevinskom dozvolom. U međuvremenu su ishodili izmijenjenu lokacijsku dozvolu, a nedavno je ishođena i izmijenjena građevinska dozvola koja još nije pravomoćna, a što će postati u roku od mjesec dana od podnošenja zahtjeva, otkriva Mišković dodajući kako su SDP-ovi vijećnici svojim propitivanjem provedbe ovog projekta sve njegove sudionike u principu potaknuli na činjenje.


– Moja je procjena kako lokacijska i građevinska dozvola nisu u skladu s postojećim UPU-om. Koncesijski ugovor ne bi trebao mijenjati broj vezova. Treba vidjeti koliko će vezova biti po izmijenjenoj građevinskoj dozvoli. Prije su vezovi bili predviđeni s obje strane lukobrana, a sada su navodno predviđeni vezovi samo s unutarnje strane lukobrana. Izmjenama će povećati broj vezova namijenjen komercijalnoj djelatnosti. Kad su dobili koncesiju investitor je znao kako neće graditi u okvirima predviđenima UPU-om i građevinskom dozvolom. Kad su počeli graditi to su radili u gabaritima koje bi odredila izmijenjena građevinska dozvola, a takva gradnja na pomorskom dobru je sama po sebi kazneno djelo, neovisno o tome mijenja li to izmijenjena građevinska dozvola, upozorava županijska vijećnica koja nam je rekla kako ima saznanja da se dio mještana Sv. Filipa i Jakova protivi ovim izmjenama građevinske dozvole koji se odnosi na gabarite lučke infrastrukture, ali nitko od njih ne želi javno istupati. Podsjetila je kako su mještani svojedobno prikupili gotovo tisuću potpisa na peticiju za raspisivanje referenduma na kojem se trebalo odlučiti o zaustavljanju izgradnje ovako velike luke u njihovu mjestu, ali je Ministarstvo uprave 2015. ocijenilo kako temu ovog referenduma ne dopušta zakon. Budući da nisu uspjeli ništa promijeniti, cijela inicijativa se ispuhala, ocijenila je.


Hajka na Sv. Filip i Jakov


– Htjela bih još istaknuti kako su u Općini Sv. Filip i Jakov investitori mali bogovi, u svemu im se izlazi ususret. Načelnik Općine Zoran Pelicarić smatra naše upozoravanje o kršenju zakona smetnjom poduzetništvu, zaključuje Mišković.


Da je izdana izmijenjena građevinska dozvola za ovaj projekt i da je investitor zatražio promjenu UPU-a potvrdio nam je i načelnik Zoran Pelicarić te je dodao kako je sve po zakonu.


– Ovdje se radi o hajci s narativom kako se uništava Sv. Filip i Jakov, no mi uopće nemamo problem s mještanima koji se protive ovom projektu. Nitko od mještana nije ništa napisao protiv ovog projekta. Postavio bih pitanje treba li mjesto stati, treba li izgradnja luke stati, a napravljeno je 50 posto radova. Meni je šokantno da je netko protiv ovog projekta. Mediji izmišljaju problem kako bi se uništio Sv. Filip Jakov, Općini i mještanima donose problem, kazao je ljutiti Pelicarić koji je potom prekinuo razgovor onemogućivši nam da postavimo pitanja o tome je li investitor pokrenuo građevinske radove koji su izvedeni izvan okvira građevinske dozvole te hoće li se izmjenama promijeniti broj komercijalnih vezova na račun komunalnih vezova odnosno na račun javnog interesa.