Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

BENKOVAČKI SAJAM

POVEĆANJE CIJENA ZAKUPA Prodavač starih radija ističe kako je 'odsviralo' njegovoj zaradi

Autor: Nikolina Lucić

23.04.2024. 07:30
POVEĆANJE CIJENA ZAKUPA Prodavač starih radija ističe kako je 'odsviralo' njegovoj zaradi

Foto: Osobna arhivaOdlukom benkovačkog Gradskog vijeća na posljednjoj je sjednici Benkovački sajam sa svojom infrastrukturom, troškovima i prihodima dan na upravljanje gradskom komunalnom poduzeću, trgovačkom društvu »Benković d.o.o.


Ništa tu ne bi bilo sporno da nam se jedan od zakupaca sajma, prodavač retro radija Petar Božić, nije požalio kako je Benković d.o.o. značajno podignuo cijenu zakupa.


Šokirao ga račun


U podužem nam je razgovoru Božić kazao kako već tri godine dolazi na Benkovački sajam, od kojeg je dosada mogao zaraditi, što prodajom, što obnavljanjem i popravcima starih radija. Zadnji je završio u minusu, a šokirao ga je i račun koji mu je djelatnik Benkovića d.o.o u iznosu od 150 eura uručio za uslugu rezervacije prodajnog prostora na sajmu.
Na propitkivanje cijena odlučili smo se upravo zbog poziva zakupaca Petra Božića, ogorčenog računom za posljednji sajam. Poslao nam je i račun star točno godinu dana, kada je najam parcele, platio 40 eura.


Jedini zaključak do kojeg smo mogli doći, prateći stari cjenik, jest da je Božić 40 eura platio za jednokratni najam dviju parcela od po 15 metara kvadratnih za prodaju razne robe sa štanda.


Na drugom računu, izdanom 10. travnja, rezervacija mu je naplaćena 150 eura. Ali, prateći cijene u novom cjeniku najam niti jedne kategorije štanda za prodaju robe ne košta 50 eura. Cijene za najam mjesta za prodaju razne robe sa štanda iznose 15 i 20 eura. Čak i da je Božić najam platio za tri mjeseca unaprijed, cijena nikako ne bi mogla biti 150 eura!Nezadovoljni zakupci


Nakon dugog niza godina rada na sajmu, Božić nam se požalio kako se sa posljednjeg sajma kući vratio s manjkom od 150 eura. Kazao nam je i kako je zbog rasta cijena veliki broj zakupaca nezadovoljan i čak planira više ne dolaziti na sajam nakon ljetne sezone, kada promet i interes polako opada.


– Sajam je većini nas ionako zanimljiv i isplativ samo u ljetnim mjesecima, a ostatak godine kada odu strani turisti, on je kao i svaki drugi seljački pazar. Teško je ponekad i ljeti kući se vratiti sa zaradom, što će s novim cijenama zakupa pogotovo biti nemoguće, kazao je Božić, priloživši račune kojima dokazuje spomenuti rast cijena zakupa.


– Mogu vam kazati kako nisam jedini koji razmišlja o tome da odustane od sajma. Mi zakupci vam noć s devetog na deseti u mjesecu spavamo u kombijima. Sve kako bi naša roba prve jutarnje kupce dočekala spremna, donedavno nismo imali niti sanitarne čvorove ni javnu rasvjetu, ukazao je Božić na problem koji je riješen uređenjem sajma, ali po njegovom mišljenju ne opravdava toliki skok u cijeni zakupa.


– Prije uvođenja eura iznosi su bili razumni i lako bismo zaradom pokrili troškove sajma i puta u Benkovac. S uvođenjem eura ti su iznosi počeli polako rasti. Niz zakupaca iz unutrašnjosti Hrvatske koje poznajem jednako je nezadovoljan, a ja već sada mogu najaviti da ću zbog ovoga tužiti tvrtku Benković d.o.o., zaključio je Božić, a mi smo se za komentar obratili gradonačelniku Benkovca Tomislavu Buliću i direktoru komunalnog poduzeća Benković d.o.o. Ivanu Mitroviću.Grad se ne miješa


Prve su loše reakcije na nove cijene zakupa došle i do gradskog vijećnika DP-a Frane Tokića, koji nam je u kratkom razgovoru potvrdio kako će se cijenama zakupa baviti na sjednicama GV-a koje dolaze.


– Već su mi se požalili domaći zakupci, točnije oni koji se na sajmu bave ugostiteljskim uslugama. Sajam je sada na upravljanje dan komunalnoj tvrtki Benković d.o.o., no treba istaknuti kako je sve manje stočni, kakav je u prošlosti bio, tako da izgradnja prostorija za aukcije i rad veterinara i izdvajanje bolesnih životinja u situaciji kada je ponuda sve manje stočarska baš i ne opravdava utrošeni novac.


Ono što sam ja vidio na svečanom otvorenju i naoko potvrđuje kako dio najavljenih radova uopće nije učinjen, poručio je Tokić, rekavši kako su tradicija i naličje sajma potpuno promijenjeni.


GV Benkovac na upravljanje je tvrtki Benković d.o.o dao infrastrukturu izgrađenu u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca i projekta »Benkovački sajam – unaprjeđenje infrastrukture i valorizacija« i to objekt za kontrolu ulaza u područje sajma; aukcijsku dvoranu; objekt za izolaciju bolesnih životinja i komunalnu infrastrukturu.


Dodatno isto je učinjeno i s 18 odmorišnih točaka, također iz Intervencijskog plana Grada Benkovca i projekta »Razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na prostoru grada Benkovca – od mora do Velebita preko Ravnih kotara i Bukovice«.Sam gradonačelnik Bulić kratko nam je kazao kako je prenošenje obveze upravljanja i vođenja sajmom, ali i njegovih prihoda logična odluka, jer Gradu nije u mogućnosti tim se projektom kvalitetno baviti.


– Razmišljali smo čak i o osnutku vlastite tvrtke kojoj bi to bila jedina zadaća, ali pošto Grad Benkovac u svom vlasništvu ima komunalno poduzeće Benković d.o.o na tu smo tvrtku prebacili sve obveze oko Benkovačkog sajma, kazao je Bulić dodavši kako je rast cijena zakupa isključiva odluka tvrtke Benković d.o.o. u koju se Grad ne miješa.


– Zbog samih ulaganja u infrastrukturu sajma i općenitog porasta cijena resursa uvjeren sam kako je povećanje cijena zakupa opravdano, kako zbog rasta kvalitete sajma, tako i potreba za njegovim održavanjem, poručio je Bulić.


Kulturniji i moderniji


Svoje nam je viđenje situacije dao i direktor Benkovića d.o.o. Ivica Mitrović poručivši kako su cijene zakupa morale rasti, jer Benkovački sajam sada napokon ima infrastrukturu, a ona košta.


Pod infrastrukturom Mitrović u prvom redu ne smatra samo nove prostorije sajma, već i osnovne uvjete koje je sajam i prije trebao imati, a nije – rasvjeta kako zakupci preko noći, dok spavaju u svojim vozilima, ne bi naslijepo gazili preko svoje robe i bazična komunalna infrastruktura.


– Sajam sada ima više sadržaja, kulturniji je i moderniji. Rast cijena zakupa u prosjeku je oko 10 posto, a najveći su porast cijena osjetili zakupci iz ugostiteljskog sektora. Što se tiče cijena, zakup košta isto kroz cijelu godinu, tvrdi Mitrović, kojemu smo na njegovo traženje poslali i službeni upit, no do zaključenja članka nismo dobili odgovor.Novi cjenik


Kako bismo se uvjerili da je komunalno poduzeće Benković d.o.o. zaista podignulo cijene na sajmu, na njihovoj smo internetskoj stranici preuzeli cjenike. Prvi koji je prestao važiti sa zadnjim danom ožujka ove godine i novi s početkom važenja 1. travnja ove godine.


U oba je cjenika stočni sajam peta kategorija usluga koju tvrtka nudi, a same usluge unutar sajma podijeljene su na četiri kategorije: najam; vaganje stoke; parking sajam i rezervacija parcele.


Kategorija najma u cjeniku koji je vrijedio do kraja ožujka ima 13 različitih opcija, ovisno o ponudi zakupca i njegovim potrebama. Ista ta kategorija u novom cjeniku ima 20 opcija od kojih se neke odnose na novouređene kapacitete sajma koji je svečano otvoren desetog travnja.


Po redu je tako najam mjesta dimenzije 78 metara kvadratnih za prodaju poljoprivrednih proizvoda iz kamiona do početka ovog mjeseca iznosio 50 eura, a od 1. travnja iznosi 70 eura; najam mjesta dimenzije 15 metara kvadratnih za prodaju poljoprivrednih proizvoda iz kombija je s 15 eura s kraja ožujka skočio na 20 eura. Nadalje, najam mjesta do deset metara kvadratnih za prodaju poljoprivrednih proizvoda iz automobila sa zadnjim se danom ožujka plaćao sedam eura, da bi cijena od početka travnja bila podignuta na deset eura.


Najam mjesta dimenzije 5X12, tj. 60 metara kvadratnih za prodaju svinja iz kamiona s 55 je eura od travnja skočio na 70 eura. Isti je porast cijene i za kategorije najma mjesta dimenzije 5X12, tj. 60 metara kvadratnih za prodaju stoke krupnog i sitnog zuba iz kamiona, koji od travnja košta 70 eura i najma mjesta dimenzija 4X9, tj. 36 metara kvadratnih za prodaju stoke krupnog i sitnog zuba iz manjih kamiona, kombija, automobila s prikolicom i slično, koji sada košta 45 eura. Cijena je potonjeg najma skuplja za 50 posto.


Za tri je eura od travnja skuplji najam mjesta do deset metara kvadratnih za prodaju stoke krupnog i sitnog zuba, koji s krajem ožujka više ne košta sedam eura već deset te najam mjesta do pet metara kvadratnih za prodaju kunića i pasa, koji sada također košta deset eura.Pet je eura u odnosu na cijenu koja je prestala vrijediti završetkom ožujka skuplji najam mjesta dimenzije 3X5, tj. 15 metara kvadratnih za prodaju peradi i on sada iznosi 35 eura. Zadnja kategorija u prodaji životinja je najam mjesta do deset metara kvadratnih za prodaju ukrasne peradi i ptica koji sada košta 10, u odnosu na cijenu od sedam eura koja je vrijedila do početka travnja.


Nadalje, u dva se cjenika iznos najma nije mijenjao za tri kategorije i to najam mjesta dimenzije 15 metara kvadratnih za prodaju razne robe sa štanda, koji i dalje košta 20 eura, najam mjesta dimenzije do 10 metara kvadratnih za prodaju razne robe sa štanda koji i dalje košta 15 eura i najam mjesta za postavljanje pokretne ugostiteljske radnje, koji košta tri eura po metru kvadratnom.


Otvorenjem novih prostorija sajma u cjeniku koji je počeo važiti od početka travnja sada su tako i kategorije najma mjesta dimenzija 15 metara kvadratnih za prodaju drvene galanterije, koji košta 20 eura; najam mjesta od 15 metara kvadratnih za prodaju traktora i ostalih priključaka s istovjetnom cijenom; najam mjesta s klupama za ugostiteljsku radnju dimenzija 7×5 i 5X4, koji iznosi 200 eura; najam dvometarskog prodajnog mjesta za štand u natkrivnenom prostoru uz ulaz istok koji košta 15 eura; najam prodajnog mjesta duljine dva metra na predjelu »sjever uz žicu« od 10 eura; najam dijela zatvorenog ugostiteljskog poslovnog prostora s pripadajućom terasom površine 100 metara kvadratnih s cijenom najma od 600 eura te na posljetku najam natkrivenog ugostiteljskog prostora u aukcijskoj dvorani s pripadajućom terasom površine 100 metara kvadratnih od 350 eura.


Od drugih je usluga rasla cijena vaganja stoke za pojedine težinske kategorije i to 50 centi, tj. sto posto po komadu za životinje koje teže do 50 kilograma. Jedan je euro, tj. sto posto po komadu skuplje i vaganje stoke u kategorijama od 50 do 100 i 100 do 200 kilograma, dok je cijena ostala ista za više težinske kategorije.


Po novom se cjeniku sada nudi i parkirališno mjesto za autobuse, koje košta 15 eura. No valja upozoriti kako u cjeniku jasno nije označeno je li to jedinična cijena po danu ili se parking, pak, plaća po satu, kako je za očekivati. Pedeset centi je skuplji i parking za kombije i osobne automobile.


Rezervacija parcele 100 eura


Najveći skok cijene je u posljednjoj kategoriji »rezervacija parcele«. Prema starom cjeniku stoji kako mjesečna rezervacija mjesta bez obzira na veličinu parcele košta sedam eura/50 kuna, a mjesečna rezervacija parcele za ugostitelje 1,5 eura/11,30 kuna po metru kvadratnom.


U novome je cjeniku cijena za obje te kategorije sada 100 eura!


Za korisnike usluga potencijalno je zbunjujuća razlika u cijeni, jer nejasno je jesu li stare cijene rezervacije parcela od sedam i 1,5 eura jedinične za cijeli dan sajma ili se naplaćuju po satu korištenja parcele, što se, pak, samo može procijeniti, a nikako činjenično utvrditi, jer kako će zakupac unaprijed znati hoće li se sljedećeg sajma u Benkovcu na sajmu zadržati pet, osam ili pak deset ili 12 sati.


Uzimajući u obzir da nigdje jasno nije naglašeno da se rezervacija plaćala po satu, jedino što možemo zaključiti jest da je ona sa sedam eura za rezervaciju bez obzira na veličinu parcele i 1,5 eura po mjestu kvadratnom za ugostitelje skočila na vrtoglavih 100 eura za obje kategorije rezervacije. Dok su ugostitelji tako dosada rezervaciju plaćali po mjestu kvadratnom zakupa, sada plaćaju jediničnu cijenu rezervacije od 100 eura, bez obzira na veličinu prostora koji bi zauzeli.