Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

nasukani oblici

Pogledajte neobičnu pojavu na plažama oko Nina

Autor: Portal ZL

11.11.2023. 08:40
Pogledajte neobičnu pojavu na plažama oko Nina

Foto: Toč festivalZanimljiva pojava ovih dana vidljiva je na plažama oko Nina, objavio je Institut za oceanografiju i ribarstvo na svom Facebook profilu. Poslane su im fotografije prozirnih želatinastih oblika te su otkrili kako se gotovo sigurno radi o ostacima meduza.


– Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerojatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica.


Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerojatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi, napisali su i dodali kako njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav.

– Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav i ribarstvo kao gospodarsku granu, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja, pojasnili su iz Instituta.


Dodaju da su im zato sve dojave o meduzama i ostalim želatinoznim organizmima izrazito važne kao izvor informacija te pozivaju građane da im šalju fotografije.