Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

TRIATLON

Peti Long Island Triathlon održat će se na Dugom otoku 16. rujna

Autor: Robert Hrkać

12.09.2023. 13:59
Peti Long Island Triathlon održat će se na Dugom otoku 16. rujna

Foto: TRIATLON KLUB ZADARNa Dugom otoku će se 16. rujna održati 5. Long Island Triathlon. Organizator ove spektakularne sportske manifestacije je Triatlon klub Zadar u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Sali, Općinom Sali i Parkom prirode Telašćica.


– Ove godine osim tradicionalne utrke srednje dugog triatlona uveli smo utrku na olimpijskoj triatlon distanci. Na srednje dugoj distanci imamo 88 pojedinačnih natjecatelja i devet štafeta, a na olimpijskoj će se natjecati 66 prijavljenih i jedna štafeta. Imamo dosta stranih natjecatelja, najviše ih dolazi iz Slovenije, Italije i Slovačke te su tu i natjecatelji iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Mađarske, Švicarske uz naravno naše domaće natjecatelje. Uz nas nekoliko entuzijasta koji s pripremama za utrku počnemo već u prvom mjesecu na sam dan utrke priključi nam se i 70-ak volontera mještana Dugog otoka, članova Triatlon kluba Zadar kao i Škole trčanja Zadar i mnogih drugih, govori nam Ana Petrić, direktorica utrke i članica Triatlon kluba Zadar.


Triatlon je veoma zahtjevan sport koji iziskuje temeljitu pripremu.
– Za pripremu srednje dugog triatlona treba jedno pet-šest mjeseci konstantnog rada i svakodnevnih treninga, što plivanja, bicikliranja i trčanja. Staza na Dugom otoku je zbog visinskog uspona zahtjevnija nego neke druge utrke, a trčanje kroz Telašćicu je također prilično izazovno. Ima onih koji se odluče da im ova utrka bude prva, što je dosta veliki pothvat za takvu disciplinu, s obzirom na težinu utrke, objašnjava Petrić.


Foto: TRIATLON KLUB ZADAR


Prijave zatvorene


Brojni triatlonci se na Dugi otok vraćaju iz godine u godinu.


– Najbolji pokazatelj kvalitete utrke je činjenica da je 60 posto sudionika koji će se natjecati ove godine već bilo na utrci. Stranci na Dugi otok dođu s obiteljima i djecom, tako da spoje odmor sa sportskim dijelom odnosno utrkom, zaključila je Petrić.


Natjecanje će se održati prema ITU i CTF pravilima, a cilj obje utrke je u centru Sali, na rivi. Već tradicionalna utrka srednje dugog triatlona uključuje 1900 metara plivanja na pješčanoj plaži Sakarun, 90 kilometara bicikla od Sakaruna do Parka prirode Telašćica brdovitim dugootočkim krajolikom uz predivan pogled na zadarski akvatorij, te 21 kilometar trčanja kroz Park prirode. Olimpijski triatlon se sastoji od 1500 metara plivanja, 40 kilometara bicikla i 10 km trčanja.


Prijave za ovogodišnje izdanje su zatvorene, a sve dodatne informacije možete saznati na službenoj web stranici ili putem društvenih mreža.


Foto: TRIATLON KLUB ZADAR