ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SANACIJA OD POPLAVE

Oporba proziva gradonačelnika Obrovca za transparentnost

Autor: Marina Vlakić

21.08.2023. 09:12
Oporba proziva gradonačelnika Obrovca za transparentnost

Foto: Arif SitnicaObrovački Klub vijećnika HSLS-a i Mosta medijima je poslao priopćenje u kojemu navode kako u službenim glasilima Grada Obrovca nema ni riječi o sredstvima što ih je Vlada odobrila Obrovcu za sanaciju šteta od poplave, zbog čega žele da gradska vlast javnosti pojasni gdje je ovaj novac.


Naime, Vlada je na sjednici 27. srpnja donijela Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna RH za 2023. godinu čime se Gradu Obrovcu odobrava iznos od 2.474.842,70 eura za sanaciju štete od poplave.


Klub oporbenih vijećnika navodi kako je Vlada obrazložila da je Grad Obrovac zatražio pregled oštećenja i izradu procjene troška sanacije evidentiranih oštećenja te ukupni procijenjeni troškovi sanacije štete iznose navedenu svotu s PDV-om.


Tko je napravio procjenu štete?
– Obzirom da navedeni troškovi značajno premašuju fiskalne kapacitete proračuna Grada Obrovca, gradonačelnik je zamolio Vladu Republike Hrvatske za pomoć u sanaciji nastalih šteta koja je, po svemu sudeći, odobrena. Ovo je zapravo odlična vijest, za naslovnice!


Međutim gledajući službena glasila Grada Obrovca nekim čudom ne može se pronaći niti riječ o ovom. Čak i na stranicama Vlade dokument je nemoguće pronaći klasičnom tražilicom. Nazvan je tek kao točka 18. sjednice 239. »Prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu«.


Na sjednici Gradskog vijeća Grada Obrovca održanoj 8. kolovoza 2023., dakle punih 11 dana nakon sjednice Vlade, u salvama naručenih pitanja od strane HDZ-ovih i SDSS-ovih vijećnika gradonačelniku, ovo se u niti jednom trenutku nije spomenulo. Na temelju čega su dodijeljena ta sredstva? Tko se sve nalazi na »troškovniku« za sanaciju?


Pojedinci, pravne osobe, poljoprivredna gospodarstva, ustanove, klubovi – tko? Tko je izvršio pregled i napravio u cent točnu procjenu štete? Što se točno pregledavalo, pitaju se u obraćanju javnosti članovi Kluba vijećnika HSLS-a i Mosta, dodajući kako je »zapanjujuće da se čak i nakon više od 20 dana od donošenja ovog rješenja na državnoj razini, nijedna riječ o tome nije čula na lokalnoj razini«.


»Moguće skrivene agende«


Oporbeni vijećnici stoga se pitaju je li ovo nedužna odsutnost informacija ili dublji tragovi nečeg mnogo sumnjivijeg te tvrde kako su možda planirane sanacije nekih drugih »poplava«. Prema njima ovdje je riječ o nedostatku transparentnosti i bilo kakvih informacija oko ovog financijskog raspolaganja koje stoga otvara mnoga pitanja o »mogućim skrivenim agendama i netransparentnim poslovima«.


– Ovo je ozbiljan izazov za integritet vlasti i njihovu sposobnost da djeluju u korist građana. Građani imaju pravo na transparentnost i odgovornost u svakoj odluci koja se donese koristeći njihove resurse. Ako se vlast ne može nositi s ovakvim banalnim zahtjevima, kako možemo vjerovati da brinu o općem dobru?


Ovdje bi trebali doći do izražaja neovisni mediji i njihova dužnost da istraže, osvijetle i izlože ovakve u najmanju ruku vrlo neobične postupke, poručuje na kraju u priopćenju Klub vijećnika HSLS-a i Mosta.


Obrovačkog gradonačelnika Antu Župana stoga smo pitali za očitovanje na ove optužbe, a on odbija svaku mogućnost bilo kakve netransparentnosti trošenja Vladinih sredstava.


Nemaju saznanja o privatnim štetama


– Tu se ističe da na Aktualnom satu nisu dobili informaciju da je Grad Obrovac dobio iznos od oko 2.400.000 eura za sanaciju šteta od elementarne nepogode. Ne znam što bih na to odgovorio, jer na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća ne postavlja gradonačelnik pitanja vijećnicima nego vijećnici gradonačelniku.


Mi nemamo namjeru prikrivati činjenicu da je Vlada RH odobrila ta sredstva jer je službena informacija o tome dana nakon sjednice Vlade na Dnevniku HRT-a. Moramo samo pojasniti da su ovo strogo namjenska sredstva za konkretne štete od poplave i mi smo to predočili Vladi RH na temelju čega je donijela odluku, kaže gradonačelnik, ističući kako će trošenje sredstava biti pod kontrolom nadležnih institucija.


– Međutim, da ne bi bilo nesporazuma, moramo vas izvijestiti da su sredstva po našem zahtjevu isključivo namijenjena za sanaciju štete od poplave na javnoj infrastrukturi i objektima u vlasništvu Grada Obrovca i gradskih ustanova.


Isto tako, Vlada RH će preko svojih ministarstava izravno kontrolirati utrošak sredstava. Osim našeg zahtjeva, Vladi RH je upućen zahtjev od strane Zadarske županije za objekte koji su u njenoj nadležnosti.


Privatna imovina fizičkih i pravnih osoba je, po definiranoj zakonskoj proceduri, procijenjena od našeg povjerenstva i prijavljena u Registar šteta, kazao nam je Župan, poručujući na kraju kako zasad nemaju saznanja o opsegu obeštećenja privatne imovine.