Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NEPLANIRANI TROŠAK

Općinski proračuni teško će riješiti posljedice nedavnog nevremena

Autor: Iva Bucić

17.11.2023. 13:23
Općinski proračuni teško će riješiti posljedice nedavnog nevremena

Foto: Općina KolanDiljem županije još se zbrajaju štete koje su prije desetak dana nastale zbog olujnog juga, plime i velikih valova. U Novigradu je poplavljena općinska zgrada i više obiteljskih kuća, u Maslenici je zabilježena šteta koja se mjeri u desecima tisuća eura, a čini se da je najgore od svih prošla općina Kolan.


Vatrogasci su intervenirali u više navrata od Istre do Dubrovnika, a visoka plima poplavila je rive i prvi red kuća uz more diljem Jadrana. Takva je sudbina u nedjelju, 5. studenog, u jutarnjim satima pogodila i Novigrad.


Velike štete


– Imali smo poplavu plimom u općinskoj zgradi i prvom redu kuća u Novigradu. To je do sada najveća zabilježena plima u zadnjih 10-ak godina. Što se tiče nastale štete, teško nam je o tome govoriti jer je to kod nas uobičajena pojava i navikli smo se na nju. Dakle štete ima, ali je odmah saniramo vlastitim sredstvima, kaže općinski načelnik Joso Klapan.
U Maslenici su veliko jugo i jake padaline prouzročile štetu koju će, poput Novigrada, Općina Jasenice nastojati sanirati iz vlastitog proračuna. No, s obzirom na razmjere štete, u Jasenicama ipak očekuju financijsku pomoć od države.– Trenutno ne znamo kolika je šteta, još čekamo projektanta da nam dostavi okvirne troškove štete, međutim, svakako je riječ o desecima tisuća eura. Svakako, Općina Jasenice će krenuti u sanaciju pomorskog dobra sukladno raspoloživim financijskim sredstvima te očekujemo i financijsku pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kako bi izgled pomorskog dobra i obale poprimio prvobitan izgled, ističe Roko Baljak, privremeni pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jasenice.


Značajna šteta zabilježena je i na području općine Kolan. Najstariji stanovnici Mandri, kako prepričava općinski načelnik Šime Gligora, kažu kako nikada u životu nisu iskusili takvu silinu vjetra.


– Vjetar lebić, kojeg mi zovemo vjetar dolinjak, napravio je značajnu štetu na infrastrukturi u općini Kolan, u mjestima Mandre i Kolanjski Gajac. Napravio je štetu i privatnim osobama, koje su u lučici imale vezane brodove. Više njih je potopljeno, a u Mandrama su se brodice, nošene valovima, dizale po metar ili dva na rivu. Ovo je jedna situacija koju najstariji stanovnici i ribari ne pamte, govori Gligora.


Oštećene brodice i obaleIzvlačenje potopljenih brodica bio je prvi korak u sanaciji posljedica nevremena. Da ne bi došlo do težih oštećenja na okolnim plovilima, potopljene su brodice izvučene uz pomoć dizalica i kranova. Osim vlasnika brodica, Gligora hvali i načelnika Stožera civilne zaštite Općine Kolan, Željana Gligoru, koji se ponudio za izvlačenje kao ronilac.


– Ljudi su uspjeli izvući svoje brodice, tako da nam sada predstoji čišćenje ostataka s dna, to će organizirati Općina Kolan, kazuje Gligora.


Što se tiče ostale štete na području općine Kolan, ona je zabilježena na svoj infrastrukturi koja se nalazi uz more.


– Naša kamena pera koja se nalaze u moru, ona su gotovo sva oštećena. Oštećene su plaže, »premješteno« je gotovo sve što je bilo na njima, potkopani su i zidovi između ceste i plaža, imamo štetu i na šetnicama i na prometnicama. Odmah smo otklonili što smo mogli, tako da je sve prohodno, ali sigurno je da će šteta biti značajna, ističe Gligora.


S obzirom na to da u proračunu nemaju osigurana sredstva za popravak svega oštećenog, obratili su se Županiji i Ministarstvu, tražeći način da im se osiguraju sredstva za sanaciju.