Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Demografska mjera

Općina Škabrnja će po povoljnoj cijeni prodavati parcele za gradnju obiteljskih kuća

Autor: Nikolina Lucić

09.03.2023. 16:45
Općina Škabrnja će po povoljnoj cijeni prodavati parcele za gradnju obiteljskih kuća


U Općini Škabrnja mogu se pohvaliti sve većim brojem djece, kako novorođenih, tako i mališana u dječjem vrtiću i osnovnoj školi. Sve je više mladih obitelji koje ostaju živjeti u ovom pitoresknom ravnokotarskom mjestu, a u Općini su im odlučili izaći ususret omogućujući im da vrlo povoljno dođu do vlastite nekretnine.


Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je odluku o darovanju nekretnina Općini Škabrnja u vrijednosti 929 tisuće eura, a u svrhu provođenja programa demografskih mjera za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na ovom području. Riječ je o zemljištu površine 46.205 metara kvadratnih na predjelu Vlačine gdje je, prema Prostornom planu, planirana gradnja obiteljskih kuća.


Javni natječaj za prodaju zemljišta


– Građevinsko zemljište mladima će se prodavati po 50 posto nižoj cijeni od procijenjene vrijednosti. U našoj općini problem je što dosta zemljišta nije podijeljeno, zbog čega brojni mještani nadograđuju postojeće objekte, a na ovaj način želimo pomoći i privući mlade obitelji da ostanu ovdje. Trenutačno se radi parcelizacija zemljišta koja bi trebala biti gotova sljedećeg tjedna, a nakon toga će se raspisati i javni natječaj za prodaju ovog zemljišta, obrazložio je Ivan Škara, načelnik, dodavši kako je planirana gradnja 50 obiteljskih kuća.

Škabrnja je općina u razvoju, a u svrhu zadržavanja stanovništva i sprječavanja iseljavanja potrebno je oživjeti zapuštene krajeve i pružiti nove mogućnosti i bolju budućnost mladim ljudima i njihovim obiteljima.


Na jednom takvom zapuštenom području, sjeverno od UPU-a Vlačine, planira se stambena zona sa svom potrebnom infrastrukturom za suvremeni način života kako bi se maksimalno iskoristio stambeni potencijal ovog dijela Ravnih kotara. Taj potencijal prvenstveno je u geografskom smještaju Škabrnje, prirodnim ljepotama mirnog predjela zadarskih Ravnih kotara te maloj udaljenosti od grada Zadra i ostatka obalnog pojasa Zadarske županije, što ovo područje čini idealnim za obiteljski život.


Troškovnik i projektna dokumentacija


U Općini su se obvezali darovane nekretnine privesti namjeni u roku od pet godina i osigurati svu potrebnu infrastrukturu, prometnice, struju i vodu do samih parcela.


– Trenutačno je u obradi troškovnik i projektna dokumentacija za izgradnju potrebne infrastrukture, a za što će Općina izdvojiti između 400 i 500 tisuća eura, potvrdio je Škara.


Potrebe za povoljnijim nekretninama za mlade obitelji su velike jer trenutačno u Škabrnji u osnovnoj školi ima 180 djece i još 50 mališana u dječjem vrtiću.


– Velik je ovo korak za budućnost naše općine jer će omogućiti njen daljnji razvoj i napredak. Mlade obitelji u Škabrnji dosada su imale problema s nepostojanjem dovoljno građevinskog zemljišta, a sada im se nudi mogućnost otkupiti zemljište po povoljnim uvjetima za gradnju obiteljskih kuća, izjavio je načelnik Ivan Škara, zahvalivši se pritom Vladi RH i resornom Ministarstvu te državnom tajniku Josipu Bilaveru koji je dao velik obol u ovoj priči.