Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

razvojni projekt

Općina Povljana širi svoju postojeću poslovnu zonu

Autor: Goran Šimunov

12.04.2024. 07:30
Općina Povljana širi svoju postojeću poslovnu zonu

Foto: Luka JeličićOpćinsko vijeće Povljane je na svojoj sjednici nedavno donijelo odluku o osnivanju Poduzetničke zone (PZ) Povljana. Prema Urbanističkom planu uređenja PZ-a Povljana propisano je kako joj je osnovna namjena proizvodna, a u njoj se mogu obavljati i trgovačke, komunalno-servisne i uslužne djelatnosti. Zona ima površinu od 85.134 metra četvorna, smještena je na sjevernom ulazu u Povljanu, sa zapadne strane Ulice Ante Starčevića.


Iako je Općinsko vijeće Povljane nedavno donijelo odluku o osnivanju poslovne zone, ona u stvarnosti postoji već desetak godina te na njenoj površini zasad djeluju dva gospodarska subjekta.


Načelnik Općine Predrag Rukavina otkrio nam je kako je Općinskom vijeću morao predložiti osnivanje ove zone, budući da nisu mogli raspisati natječaj za prodaju preostalog zemljišta u zoni, kao odgovor na pristiglo pismo namjere novog ulagača u zonu.


Autobusni kolodvor
– Tada smo doznali kako Poslovna zona Povljana nije upisana u nacionalni Registar poslovnih zona te nije i formalno poslovna zona. Naša Općina je morala zadovoljiti sve zakonske odredbe da registriramo poslovnu zonu, a jedan od tih koraka je odluka Vijeća o osnivanju zone.


GOOGLE MAPS Povljana na otoku Pagu s poslovnom zonom uz sjeverni rub mjesta


Tek kada se ispuni sva zakonska procedura, moći ćemo objaviti javni natječaj za prodaju zemljišta u zoni, kaže Rukavina dodajući kako je od ukupnih 8,5 hektara površine zone konzumirano nešto više od polovice, a trenutačno u njoj djeluju jedan trgovački centar i jedna betonara.


– Jednoj tvrtki iz grada Paga je prije četiri, pet godina, prodano desetak tisuća kvadrata zemljišta u zoni za izgradnju mljekare, ali se to još nije realiziralo Ne znamo zbog čega je zapelo. Mislim da je u zoni za prodaju ostalo još 15 – 18 tisuća kvadrata, a oko deset tisuća kvadrata smo namijenili za potrebe Općine, prije svega za izgradnju manjeg autobusnog kolodvora za koji smo odredili oko dvije tisuće kvadrata.


Trenutačno imamo autobusnu stanicu koja se nalazi u središtu Povljane, a koja je posve nefunkcionalna, budući da tijekom ljetnih gužvi na tu stanicu autobus uopće ne može ući. Linije do Povljane su uglavnom županijske, a ljeti imamo i međugradske linije iz smjera Zagreba i Varaždina. Općina ima ishodovanu građevinsku dozvolu za izgradnju kolodvora.


Sada trebamo vidjeti koji bi ulagač bio zainteresiran za izgradnju kolodvora, budući da planiramo da to bude javno-privatno partnerstvo. Raspisat ćemo natječaj pa ćemo vidjeti kakve ponude ćemo dobiti, što bi za Općinu bilo najbolje, najjeftinije, ističe načelnik dodajući kako je ovaj projekt preskup da ga Općina sama provede.


GOOGLE MAPS Poslovna zona u Povljani na otoku Pagu


Radna snaga


– Što se tiče budućih ulagača u zonu, dobili smo jedno pismo namjere, a iz ove tvrtke su naveli više mogućih djelatnosti, no mislim da bi im glavna djelatnost bila trgovina. Kad raspišemo natječaj, a vjerujem kako će se to dogoditi za nekoliko tjedana, vidjet ćemo za koje djelatnosti su zainteresirani ulagači.


Radi se o zemljištu koje prodajemo po povoljnijim uvjetima, a interes Općine je da se u zoni krene raditi. U zoni trenutačno u trgovačkom centru i u betonari radi nekoliko desetaka ljudi. Najveći problem ulagačima o zoni bit će naći radnu snagu. Na području općine trenutačno nije zaposlen samo onaj koji ne želi raditi.


Na našem području općenito nedostaje radne snage svih profila, a nažalost tako je i u većini Hrvatske, kaže Rukavina dodajući kako infrastruktura, vodovod, električna energija i odvodnja, u zoni već postoje, pa će Općina samo dograditi infrastrukturu u dijelu zemljišta koji još nije prodan, a trebaju još urediti i ceste u zoni. Ovi radovi bi se financirali iz općinskog proračuna.