Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

VRIJE U KALIMA

Novi predsjednik i potpredsjednik Vijeća pozivaju načelnika Mišlova da podnese ostavku

Autor: Toni Perinić

28.12.2022. 15:36
Novi predsjednik i potpredsjednik Vijeća pozivaju načelnika Mišlova da podnese ostavku

Foto: Arif SitnicaNakon što je novoformirana većina HDZ-SDP-HSS-HSP s mjesta predsjednika Općinskog vijeća Kali smijenila nazavisnog Marina Kolegu, a izabrala SDP-ovog Duška Vidova, političke strasti se i dalje ne smiruju.


Proračun za 2023. godinu nije usvojen, a novi predsjednik Vidov i potpredsjednik Marko Kolega iz HDZ-a optužuju načelnika za nepoštivanje Općinskog vijeća.


Minimalno izvršenje proračuna


– U svom dosadašnjem radu kao načelnik, Bruno Mišlov uporno omalovažava i ignorira ulogu Općinskog vijeća. Općinsko vijeće služi da bude kreator i korektor djelovanja općinskog načelnika.
Ta bahatost se najbolje vidi na sjednicama Općinskog vijeća (za koje postoje i tonski zapisnici), kada načelnik višestruko izjavljuje »možete vi izglasati što hoćete, ali ako nije po mome ja to neću realizirati«, navodi Vidov, dodajući kako načelnik nije podnio Vijeću izvješće za period od siječnja do srpnja ove godine.


– Koliko i kako se radi u Općini potvrditi će sljedeći podatak. Svaki načelnik dva puta godišnje podnosi Vijeću izvješće o svome radu. Bruno Mišlov to nije učinio za period od siječnja do srpnja 2022. godine, već je bez ikakve najave »inkognito« to objavio na stranicama Općine. I to bi bilo nešto preko čega bi se moglo prijeći, da se ne pogledaju i analiziraju rezultati planiranih projekata, ističe Vidov.


Naši sugovornici načelniku spočitavaju i minimalno izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine te stanje u komunalnoj tvrtki Hripa.


– Ukupna realizacija projekata u prvih sedam mjeseci od planiranog iznosi tek 2,3 posto. Od navedenih jedanaest projekata, tek za tri je utrošeno minimalno planiranih sredstava. Komunalno poduzeće Hripa posluje sa gubitkom, djelatnici daju otkaze, direktori firmi, koje je osnovala Općina (Odvodnja, Hripa) postavljaju se bez natječaja uz evidentni nepotizam sastava Nadzornog odbora komunalne tvrtke Hripa d.o.o., objašnjava Kolega i naglašava kako je načelnik svojim radom i prekoračenjem ovlasti te zlouporabom položaja značajno oštetio Općinu Kali.


Optužbe za političku trgovinu


Pale su optužbe i za političku trgovinu.


– Tijekom studenog, općinski načelnik Bruno Mišlov zvao me mobitelom, na sastanak u vijećnicu. Rekao sam da ću doći, ali da na tom sastanku nazoči pročelnica Nives Perin radi prisutnosti svjedoka, što mu nije baš sjelo govoreći da je to politička stvar te da ona nije potrebna.


Kad sam došao na sastanak bila je prisutna i pročelnica i razgovor je tekao u pravcu provođenja zahtjeva većine u Vijeću te da Općinsko vijeće mora funkcionirati, a na što ga je više puta pročelnica upozoravala. U jednom trenutku je pristao da ću ja biti predsjednik, ali da ja moram sklopiti sporazum sa Nezavisnom listom i da napustim dogovor s preostalim vijećnicima, na što ja, normalno, nisam pristao.


Zaključak je, da je pokušao trgovati sa mnom, kako bi osigurao većinu u Vijeću što je kažnjivo, a to govori o njegovim moralnim kvalitetama, koje su do sada više puta bile na iskušenju, prepričava Vidov, ističući u nastavku razloge zbog kojih je odbačen proračun za 2023. godinu.


– Što se tiče Prijedloga proračuna za 2023. godinu po Zakonu o proračunu članak 40. stavak drugi, načelnik utvrđuje Prijedlog proračuna i podnosi ga predstavničkom tijelu – Općinskom vijeću na donošenje do 15. studenog tekuće godine. Mi smo prijedlog dobili 10. prosinca bez mogućnosti da podnesemo amandmane, bez javne rasprave i bez e-savjetovanja.


Analizirajući i takav prijedlog netransparentnog proračuna našlo se mnogo nerealnih prihoda i rashoda, da ne spominjemo zaduživanje u 2023. godini kod banke za više od 1.100.000 eura, a još nije vraćen kredit od 1.800.000 kuna iz 2021. godine. Naravno da ovakve promašaje u Prijedlogu proračuna za 2023. godinu nismo mogli prihvatiti i on je odbijen, objašnjava nam Vidov te zajedno s Kolegom poziva Bruna Mišlova da podnese ostavku na mjesto općinskog načelnika, a oni su spremni i na izbore za Općinsko vijeće.


Bitno je naglasiti kako smo više puta tražili očitovanje načelnika Bruna Mišlova, telefonski i putem elektroničke pošte, ali odgovore na brojna pitanja nikad nismo dobili.