Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

RADOVI

Nastavljaju se projekti uređenja riva i lukobrana, uređenje saljske luke završit će do kraja godine

Autor: Iva Bucić

24.11.2023. 16:00
Nastavljaju se projekti uređenja riva i lukobrana, uređenje saljske luke završit će do kraja godine

Foto: ŽLUUnatoč olujnom vjetru i nemirnom moru koje je u posljednjih mjesec dana u više navrata preplavilo rive diljem županije, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar (ŽLU) Davor Škibola kazuje da nema zabilježene štete na infrastrukturi 108 luka i tridesetak manjih lučica kojima ŽLU upravlja.


Nevrijeme nije utjecalo ni na tijek radova, koji se odvijaju na nekoliko lokacija u županiji. Tako i devedeset milijuna kuna (12 milijuna eura) vrijedni radovi na izgradnji 120 metara dugačkog lukobrana i uređenju mjesne rive u Salima teku po planu.


– Svi su betonski radovi završeni, sad se slaže kamen na rivu i taj bi projekt trebao biti gotov do 31. prosinca, kako je i predviđeno, kazao je Škibola.


Foto: Davor Škibola, ravnatelj ŽLU-a/Arhiva ZL
Radovima na saljskoj rivi dobit će se 150 metara privezne obale, a novoizgrađeni nautički vezovi u sljedećih pet godina neće ići u komercijalizaciju.


– Najvažnije od svega je što će nova luka pružati dodatnu sigurnost postojećim brodovima koji su unutra, samim time nautičari će moći takoreći cijelu godinu koristiti luku. Do sada je za većega juga bila praktički neupotrebljiva, barem ovaj nautički dio, kaže načelnik Općine Sali Zoran Morović.


Foto: Zoran Morović, načelnik Sali/Arhiva ZL


Luka Sali, smještena na samom ulazu u Kornate, jedna je od najznačajnijih luka nautičkog tipa u županiji, a kada se radovi privedu kraju, ondje će tijekom cijele godine moći uplovljavati i već brodovi od onih koji su se do sada privezivali u mjesnoj luci. Uređenje rive u Salima financira se iz operativnog programa EU kroz koji je odobreno 85 posto sredstava, dok je preostalih 15 posto osiguralo resorno ministarstvo.


Osim u Salima, u tijeku su radovi u Ražancu, Bibinjama i Novigradu.


Foto: ŽLU


Riva u Novigradu


U Ražancu je u tijeku sanacija luke Porat, odnosno glavnog mula, poprečnog gata i rive uz prometnicu, a procijenjena vrijednost radova je 685.442 eura bez PDV-a. Glavni mul sanira se u dužini od 109 metara, uključujući i glavni parapetni kameni zid do školjere dužine 80 metara. Obnovom je obuhvaćen i dio rive duljine 42 metra, a na glavnom lukobranu luke koji je izložen posebno jakim burama i valovima sanira se šteta koja je nastala kroz vrijeme od utjecaja mora.


U Novigradu je u tijeku sanacija dijela rive s istezalištem za brodove na samom dnu zaljeva, a vrijednost radova je 162.559 EUR bez PDV-a. Riva u mjestu uređena je i opločena kamenom u cijeloj dužini kroz mjesto osim ovog kratkog poteza od 32 metra koji je ostao u betonu, a nalazi se pored platoa s igralištem, odnosno parkirališta ispred općinske zgrade. Planirani radovi su sanacija istezališta rampe i bočnih zidova te popravci rive tako da se izvede novi sanacijski betonski pomorski zid uz postojeći obalni zid. Kota rive se izvodi jedinstveno na visinu od 71 cm iznad mora, čime se podiže visina koja bi se barem dio visokih razina mora mogla zadržati od prelijevanja.


U Bibinjama je u tijeku sanacija lukobrana i dijela obale uz glavni lukobran, a procijenjena vrijednost radova je 409.906 eura bez PDV-a.