Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Jačanje lučkih kapaciteta

Nova luka privući će prve charter goste u Sv. Filip i Jakov

Autor: Marina Šaponja

24.04.2023. 08:47
Nova luka privući će prve charter goste u Sv. Filip i Jakov

Foto: Filip Gotovina/ARHIVA ZLU Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji dviju luka, komunalne i komercijalne, obiju pod nadležnosti Županijske lučke uprave.


Komunalna luka u Filipu i Jakovu vapila je za uređenjem jer, kako objašnjava načelnik Zoran Pelicarić, luka je napravljena još u doba Austro-Ugarske i rekonstrukcija je bila potrebna.


– U ovom projektu imamo tri subjekta financiranja, trećina sredstava ide iz proračuna Općine, riječ je o otprilike 130 tisuća eura plus PDV, trećina su sredstva Županijske lučke uprave i trećina su sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ukupan iznos koji će se utrošiti u ovaj projekt je oko 500 tisuća eura.


Koncesija Andabaku
Radovi su počeli u listopadu prošle godine, još uvijek su u tijeku, a projekt je pred samom realizacijom i trebao bi biti gotov najkasnije za 30 dana. Luka će imati 80 vezova za brodove duljine do šest metara, čime ćemo zadovoljiti potrebe mještana.Planirano je i nekoliko vezova za veće brodove, do 25 metara. U Filipu i Jakovu imamo veliku potrebu za vezove za male brodice. Imamo veliku tradiciju za jednodnevne izlete na Kornate koji su zaštitni znak Filipa i Jakova i uvijek postoji dodatna potreba za vezove upravo za izletničke brodove. A mi želimo održati našu tradiciju, izjavio je načelnik Pelicarić.


Unutar spomenute luke gradi se i ona za komercijalnu namjenu. Riječ je o novoj luci koja ranije nije postojala, a radovi su počeli prije dva mjeseca.


– Rok za završetak je 18 mjeseci, ugovor je potpisan od strane koncesionara i Županijske lučke uprave, a koncesiju je na 29 godina dobio Jako Andabak. On je sam proveo natječaj, izabrao izvođača radova…


U planu je da luka za komercijalnu namjenu ima 127 vezova, ekvivalent je za brodove do 12 metara, a bit će i vanjskih vezova za veće brodove. Gradit će se vanjski lukobran duljine 421 metar gdje će se napraviti dodatnih 20 ili 30 vezova za veće brodove, objasnio je načelnik Pelicarić.


Luksuzni hotel


Izgradnja komercijalne luke novina je za ovu općinu kojom će se u Filip i Jakov privući klijentela kakva dosad nije dolazila. Riječ je o charter gostima koji su inače poznati kao dobri potrošači, a nema sumnje da će se u novoj luci otvoriti i radna mjesta.Dodajmo da Jako Andabak u Filipu i Jakovu gradi i luksuzni hotel te apartmane koji će ovu malenu općinu na biogradskoj rivijeri u budućnosti zasigurno pozicionirati na jedno od poželjnih destinacijskih odredišta, što će biti dodatni input za razvoj turizma.


Prošlog mjeseca ova je Općina od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobila 70 tisuća eura i za projekt uređenja plaže Iza Banja, podijeljenog u dvije faze. Glavni dio ovog projekta je nova površina plaže koja je planirana između postojećeg mandraća i postojećeg mula. U planu je uređenje šetnice i dodatna prohodnost obalnog pojasa koji će se realizirati uređenjem II. faze plaže Iza Banja dužine 98 metara.


Radova u Sv. Filipu i Jakovu ne manjka, a većina će biti dovršena do početka turističke sezone. Nova vizura luke, mula koji je načeo zub vremena, a koji će uskoro dobiti novo ruho te novi vezovi za male, ali i veće brodice, općini će dati novu, ljepšu i moderniju sliku mjesta. Zadovoljni će svakako biti i mještani koji će dobiti mjesto za svoje brodice, a izgradnjom komercijalne luke oživjet će i charter turizam, koji je proteklih godina u konstantnom rastu u Hrvatskoj.