ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

UKRAŠENI ZID

Mural na temu ribarstva Ane Kolega postao nova kaljska turistička atrakcija

Autor: Vesna Benić

31.08.2023. 22:00
Mural na temu ribarstva Ane Kolega postao nova kaljska turistička atrakcija

Foto: Vesna BenićProšle godine započet mural na Artini umjetnice Ane Kolega dobio je svoj nastavak i postao jedna od omiljenih atrakcija i mjesto gdje svatko tko posjeti Kali rado se može fotografirati. Slikanje murala umjetnice Ane Kolega ujedno je bio dodatni Art program u sklopu Tunuare 2023., a kako saznajemo, prošle godine u suradnji s Turističkom zajednicom općine Kali Ana je oslikala mural koji je tematski trebao biti vezan uz ribarstvo i Kali kao mjesto koje ima identitet ribarskog mjesta.


– Meni je to na osobnoj razini imalo veliki značaj zato što su moj otac, baba i did iz Kali, i tu sam provela veliki dio svog djetinjstva. Slike koje mi je darovao život na otoku ponijela sam sa sobom u život i bila sam sretna da na neki način te slike koje nosim u sebi mogu vratiti svom kraju, mjestu Kali na otoku Ugljanu.


Taj prvi mural je uspomena na moju babu i dida, dida koji je bio ribar i babu koja ga je često čekala na portiću da se vrati s riba. Rijetko je bio slučaj da bi malo i zakasnio skupa s nas petero unuka koje smo se bezbrižno igrale, ali to je bio jedan normalan otočni život, slika s kojom je mnogo njih odrastalo u Kalima, veli Ana pa nastavlja kako je ove je godine za oslikati mural zadatak bio zahtjevniji jer je zid je bio gotovo dvostruko veći.

Snaga u stvaranju


– Čak 12,5 metara dužine zida trebalo je na neki način povezati, odnosno mural od prošle godine s temom vezanom uz ribarstvo, a u isto vrijeme trebalo je savladati kompozicijski i fizički tu gromadu od zida. Imala sam pritom jedan osjećaj, rekla bih napetosti, budući da se uvijek pritom javlja i osjećaj uzbuđenja pred novim izazovima i mislim da je baš to ono što daje snagu u stvaranju.


Tako sam u ovom novom muralu spojila taj par, ribara i ženu u susretu u kojem joj on daruje buket od riba. Na desnoj strani murala nalaze se ćakulone, neizostavan motiv svakog mista, mislim da su zaslužile biti zabilježene u slici, objašnjava Ana dodajući kako se između ćakulona koje promatraju i komentiraju taj par u pozadini nalazi perspektiva s kaljskim brodovima kojih, nažalost, više nema.


– Mislim da nijednog od tih brodova više nema, ali ja pamtim kako smo ih promatrali kao djeca kad se vraćaju, s portića, ili u šetnji, ili u defileu tih davnih godina, kad je kaljsko ribarstvo bilo u punoj snazi, priča ova slikarica.Oslikavanje kišobrana


Ana Kolega živi u zimskom periodu u Zagrebu, a ljeti u Zadru i Kalima ili na brodu. Slikarstvo nije njezin jedini jezik kojim se izražava. Tu su i glazba i pokret-ples, ali i ideja da na neki način sve više ide u pravcu da integrira stvari koje je zanimaju.


U Zadru ima svoj štand sa slikama pored crkve Sv. Donata, još otkada je završila akademiju, a ove godine otvorila je i jedan mali galerijski prostor, Mali Škafetini u Ulici Špire Brusine 8, koji radi preko cijele godine. Ana Kolega u Zadru je poznata po oslikavanju kišobrana koji su uistinu posebni i odličan zadarski i hrvatski suvenir.


– Slikam uglavnom akrilom i kombiniram razne tehnike. Volim ulje, ali ono zahtijeva određen prostor i sporost u slikanju na neki način, a ja sam po prirodi brz slikar, s puno podslikavanja i stvari radim u dahu, zato mi akril odgovara. Kod mene je dulji proces bilježenja stvari, ideja, promišljanja i razvijanja same ideje.


Slikanje mi ide iz ruke, ne razmišljam puno kad slikam, intuitivno se oslanjam na svoj osjećaj za kompoziciju i kombiniranje boja. Jednostavno volim tehniku slikanja akrila, a motivi mi dolaze iz procesa mojeg unutarnjeg svijeta, oni su svojevrsni dnevnik. Kao i svatko tko priča priče nešto dodam, a nešto oduzmem, govori Ana dodajući kako je također aktivni promatrač, bilježi crtežom situacije koje naizgled banalne, a kriju u sebi pregršt života.