ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Medicinskoj školi dana suglasnost za zaduživanje od 17 milijuna kuna

Autor:

14.11.2022. 17:29
Medicinskoj školi dana suglasnost za zaduživanje od 17 milijuna kuna

Foto: Arif SitnicaSkupština Zadarske županije prihvatila je danas na sjednici Izmjene i dopune proračuna za ovu godinu koji je narastao za 73,4 milijuna kuna ili 5 posto i sada iznosi 1.582.000.000,00 kuna.


Medicinskoj školi Ante Kuzmanića dana je suglasnost za zaduživanje od 17 milijuna kuna, što je preduvjet za nastavak EU projekta regionalnih centara kompetencija. Odobreno je i zaduženje Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, kojoj je za dovršetak projekta gradnje i nabave opreme potrebno nešto više od 3 milijuna kuna, a Županijska skupština dala je i pozitivno mišljenje na imenovanje Antona Dražine na radno mjesto načelnika Policijske uprave zadarske.


Županija nema novca za centar u zoni Lonići


Sjednica u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku započela je dopunom dnevnog reda, odnosno uvrštavanjem točke o suglasnosti Medicinskoj školi Ante Kuzmanića za kredit od 17 milijuna kuna. Naime, na natječaj za rekonstrukciju nekadašnjeg hotela Čazma, pristigla je ponuda Tromonta iz Splita, ali umjesto predviđenih 30 milijuna kuna cijena je s PDV-om 48.250.354 kuna. Kako je zahtjev za uvrštavanjem ove točke stigao naknadno, Željko Šoša, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a zatražio je 10-minutnu stanku s ostalim predsjednicima klubova zbog konzultacija. Svi klubovi su podržali ovaj prijedlog, osim Ivice Žuvele koji je ostao suzdržan.
Kredit koji će se odobriti Medicinskoj školi podignut će se na rok od 15 godina.


Aktualni sat vrvio je pitanjima vijećnika. Jure Zubčić, vijećnik SDP-a konstatirao je kako odgovore od ravnatelja OB Zadar, Željka Čuline čeka dva i pol mjeseca.


– Zatražio sam od ravnatelja Čuline odgovore na temu disciplinskog postupka koji se provodi zbog lažiranja razgovora na natječaju za posao i upisivanju bodova osobi koja se na natječaj nije niti prijavila, niti bila na razgovoru. Zanima me, župane, zbog čega štitite ravnatelja Čulinu, pitao je vijećnik Zubčić.


Župan Božidar Longin odgovorio mu je kako ne štiti nikoga, te da će se potruditi da potpuni odgovor dobije pravovremeno.


Drugo njegovo pitanje odnosilo se na goruću temu škole u Biogradu te inspekcijskog nadzora koji je tamo utvrdio niz nepravilnosti.


– Ivica Kero koji je smijenjen s mjesta ravnatelja sada obnaša dužnost v.d. ravnatelja, unatoč nizu nezakonitosti koje su utvrdile inspekcije. Kaotično je upravljao školom, a vi ga postavite da obnaša dužnost v.d. ravnatelja, izjavio je Zubčić.


Ivan Šimunić, županijski pročelnik UO-a za odgoj i školstvo odgovorio je kako se izbor ravnatelja provodi kada je on razrješen dužnosti ili kada mu istekne mandat. Prosvjetna inspekcija naišla je, kazao je on, na pogreške u ovoj školi.


Njegova stranačka kolegica Vedrana Mišković postavila je pitanje što je s izgradnjom Plavo-zelenog centra u poslovnoj zoni Lonići.


– Prije dvije godine istekla je svaka mogućnost gradnje na tom dijelu, a za ovaj je projekt Općina Bibinje dala zemljište. Bilo je riječi kako će 42 milijuna kuna bespovratnih sredstava dati Ministarstvo gospodarstva, to se nije dogodilo pa me zanima hoće li projekt uskrsnuti i hoće li Općina Bibinje zahtijevati natrag darovano zemljište, zanimalo je Mišković.


Longin je odgovorio kako Županija u svom proračunu nema iznos od 40 milijuna kuna za izgradnju centra, no da je bilo naznaka kako će država participirati s 20 milijuna kuna, te će u tom slučaju zgrabiti priliku kako bi projekt išao dalje.


Savjetnici, put u Čile i opomena


SDP-ova vijećnica Helenu Mikulandra pitala je zbog čega se zapošljava savjetnik za planiranje sjednica Županijske skupštine, a pročelnica Milena Ikić odgovorila je kako je to opsežan posao koji radi tek jedna kolegica uz povremenu pomoć ostalih te kako je zapošljavanje dvoje savjetnika potrebno zbog golemog obima posla.


Također vijećnica Mikulandra je uputila čestitke Zračnoj luci Zadar na ostvarenim rezultatima te konstatirala kako je namještanje milijuntnog putnika u stilu Sjeverne Koreje s dodatkom moderne note jer je bilo riječi o influencerici iz Belgije.


– Milijunti putnik je sletio u Zračnu luku i nemojte od toga raditi farsu, kratko joj je odgovorio župan Longin.


Zlatko Marasović, vijećnik SDP-a kazao je kako se dugo čeka za izdavanje potvrda i dozvola za gradnju, na što je Longin kazao kako je to istina, ali i kako je Zadarska županija zaprimila puno zahtjeva za gradnju, kao sve tri dalmatinske županije zajedno te da ne zna bi li se stvari popravile da se zaposli još djelatnika.


Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije mladih, izjavio je kako ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo već treći put odbija dati odgovor koliki su troškovi za reprezentaciju, a drugo pitanje odnosilo se na županov put u Čile.


– Zanima me jeste li išli privatno ili službeno, tko vam je bio u pratnji, tko je platio put, budući da ste već četiri puta bili u Kini obećavajući ulaganja u Zračnu luku, Gaženicu, električne buseve, a ništa se nije dogodilo, rekao je Pupić Bakrač.


Osvrnuo se i na sudski spor koji je dobio u korist župana Longina kojeg je optužio da mu namješta hapšenja u suradnji s načelnikom PU zadarske Antonom Dražinom.


– Ja nikog ne hapsim, vi to govorite i ovu govornicu stalno koristite na najgori mogući način. O mom putu u Čile neću vama polagati račune jer sam išao privatno sa suprugom, rekao je župan.


Nakon toga je Pupić Bakrač optužio župana da laže kada kaže da mu ne prijeti hapšenjem te ga je nazvao “najgorim smećem” zbog čega je zaradio opomenu predsjednika Skupštine.


Asistenti i troškovi Doma za stare


Đani Bunja iz MOST-a zahvalio je na podršci inicijative da se poveća cijena sata asistentima u nastavi te je naglasio kako povećanje treba biti veće, po uzoru na ostale hrvatske gradove.


– U Zagrebu imaju 35 kuna satnicu, Crikvenici 44 kune, pa bih vas molio ako možete pronaći sredstava u proračunu da povećanje bude veće, rekao je Bunja, na što je Longin odgovorio ako bude sredstava da će to nastojati učiniti.


Nediljka Jovića, vijećnika HDZ-a, zanimalo je što je sa sporazumom kojeg su nedavno potpisale Hrvatske vode, grad Zadar i Zadarska županija.


– Za nama je odlična turistička sezona koja je otkrila i za sobom ostavila i neke manjkavosti infratrukture. Voda je jako važna, znamo da neka mjesta u županiji još uvijek nemaju vodu i ovo su velike investicije kojima ćemo nastojati riješiti opskrbu i na otocima i u tim mjestima, naravno projekte ćemo projicirati na fondove. Osim toga, magistralni cjevovod je dotrajao, ima velike gubitke i to je također jedna investicija, objasnio je župan.


Davor Lončar (HDZ), ustvrdio je kako Hrvatske ceste trebaju hitno u plan rekonstrukcije staviti dionicu državne ceste D8 od Zadra do Zadar 1 jer je u jako lošem stanju, s čim se složio i župan Longin.


– Također želim iznijeti inicijativu da se donese zakon o upravljanju državnim zemljištem u korist jedinica lokalne samouprave, rekao je Lončar.


Davora Čerkuča, nezavisnog vijećnika, zanimalo je što je novo sa stanicom za pretovar ukapljenog plina, a župan je odgovorio kako ta inicijativa ide preko države.


Ivica Žuvela (nezavisni) konstatirao je kako su HDZ i SDP u koaliciji jer su podržali da načelnik Kali ostane načelnik.


Anđelo Žilić, nezavisni vijećnik, kazao je kako se stvara privid demokracije, a to zapravo nije jer je vladajuća stranka u koaliciji s SDSS-om.


– Odreknite se koalicije s njima i sredstva koja ste njima obećali prenamijenite za Dom za stare i nemoćne da korisnicima ne poskupljuju usluge, rekao je Žilić i dodao da nakon raskida koalicije mogu računati na njegovu ruku za proračun.


– Poskupljenje Doma bilo je predviđeno riješiti rebalansom, ali nismo riješili. Najveći rast troškova u Domu je cijena plina, istaknuo je Longin.