Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DOBRA ODLUKA

Lokalno upravljanje državnom imovinom ubrzat će projekte i razvoj

Autor: Iva Bucić

21.11.2023. 17:37
Lokalno upravljanje državnom imovinom ubrzat će projekte i razvoj

Foto: DINO STANIN/PIXSELLSabor je u drugo saborsko čitanje poslao prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji će decentralizirati upravljanje državnom imovinom kako bi se učinkovitije rješavali imovinskopravna pitanja. Doduše, Vlada će i dalje raspolagati najvrjednijim državnim nekretninama.


Kako je pred saborskim zastupnicima objasnio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić, određeni poslovi koji su do sada bili isključivo u nadležnosti Vlade i ministarstava, sada će se spustiti na razinu županija i gradova koji broje više od 35 tisuća stanovnika.


Konkretnije, župani ili gradonačelnici moći će raspolagati nekretninama čija je procijenjena vrijednost niža od 130 tisuća eura, dok će za nekretnine vrijedne do milijun eura mjerodavne biti županijske skupštine i gradska vijeća, ali uz prethodno dobivanje suglasnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
Ako vrijednost nekretnina prelazi iznos od milijun eura, postupak nastavlja ministarstvo, a ministar odgovoran za poslove državne imovine donosi odluku za nekretnine do iznosa od 1,5 milijuna eura. O najvrjednijim nekretninama, čija procijenjena vrijednost premašuje 1,5 milijuna eura, odluke će donositi Vlada.


Dvogodišnji procesU Općini Preko pozdravljaju predložene zakonske izmjene i smatraju da je dobro da se radi na decentralizaciji sustava, ne samo na ovom nego i na drugim područjima.


– Podržavamo navedeni prijedlog novog zakona kojim će se poslovi upravljanja državnim nekretninama povjeravati jedinicama regionalne i lokalne samouprave, jer će se puno brže i učinkovitije rješavati različita pitanja te će se samim time brže realizirati projekti vezani uz navedene nekretnine, a naročito kad se radi o manjim nekretninama, kazala je Dražena Strihić, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, razvoj i EU fondove Općine Preko.


Načelnik Općine Tkon Anđelo Palaškov također novi zakon smatra vrlo dobrom odlukom Vlade RH te nadležnog ministarstva.


– Mnoge općine i gradovi na području RH mnogo vremena, truda i živaca moraju uložiti u proces darovanja ili kupnje određenog državnog zemljišta na području jedinica lokalne samouprave, a koje onda koriste u izgradnju određene javne infrastrukture poput dječjih vrtića, škola, bolnica, gospodarskih zona i slično, istaknuo je Palaškov.


Za razliku od Preka, gdje do sada nisu imali većih problema vezano za državne nekretnine te su s ministarstvom, kako objašnjava Strihić, sve rješavali relativno brzo s minimalno komunikacije i poprilično učinkovito, općinski načelnik Tkona ističe da je proces darovanja ili kupnje određenog državnog zemljišta do sada trajao veoma dugo.


– U prosjeku od trenutka prvog zahtjeva za dodjelu državnog zemljišta u navedene svrhe do same odluke prođe oko dvije godine, naglasio je Palaškov.


Načelnik Palaškov ističe da je i Općina Tkon svjedok jednog takvog procesa, koji je na buduću radost svih mještana okončan pozitivnim ishodom te je, istaknuo je načelnik, prije nešto više od mjesec dana i službeno od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Općini Tkon dodijeljeno državno zemljište u svrhu izgradnje dječjeg vrtića.500 neperspektivnih vojnih objekata


– Vjerujem da će novi zakon ubrzati ovaj proces i samim time utjecati i na brži rast i razvoj svih općina i gradova u Republici Hrvatskoj, kazao je Palaškov.


Naime, do sada su se postupci raspolaganja državnom imovinom često pokazali previše kompliciranima, a neki od problema bili su što ne postoji odgovarajuća baza podataka niti dovoljno službenika, osobito inženjera i pravnika. Samo Bačićevo ministarstvo trenutno radi na 43.356 predmeta, a u internom Registru ministarstva upisano je 6.206 stanova, 5067 poslovnih prostora, 20.665 čestica, 500 neperspektivnih vojnih objekata i zemljišta 40 planinarskih objekata.


Osim prebacivanja odgovornosti za poslove upravljanja nekretninama i pokretninama u vlasništvu države, novim se zakonom najavljuje i financijska decentralizacija, koja podrazumijeva da će se sredstvima uprihođenima od raspolaganja državnom imovinom raspolagati tako da će 60 posto pripasti državi, 20 posto nadležnoj županiji, a 20 posto jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi pojedina nekretnina.


– Koliko znamo iz dosadašnje komunikacije s ministarstvom planira se povećavanje tog iznosa u korist JLRS-ova, a što će naravno ovisiti i o tome kako će se provoditi projekti i samo upravljanje nekretninama jer pitanje je jesu li sve jedinice regionalne i lokalne samouprave jednako spremne provoditi navedeno, a sukladno tim mogućnostima i rezultatima planiraju se povećavati iznosi, otkriva Strihić.


Detalje najavljenog zakona ministar Bačić podrobnije će gradonačelnicima predstaviti na Susretu gradonačelnika i poduzetnika u Poreču, koji će trajati od 22. do 24. studenog.