Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

nakon desetljeća čekanja

Konačno izabran Savjet mladih Zadarske županije

Autor: Iva Bucić

29.05.2024. 08:46
Konačno izabran Savjet mladih Zadarske županije

Foto: Luka JeličićNakon čitavog desetljeća, vijećnici Županijske skupštine na prošlotjednoj su sjednici većinom glasova odabrali sedam članova Savjeta mladih Zadarske županije. Posljednji je Savjet mladih u Županiji bio ustrojen 2012. godine, a ni Grad Zadar Savjet mladih nema već tri godine.


Ima li svrhu?


Županijski vijećnici na 17. sjednici Županijske skupštine u Savjet mladih Zadarske županije odabrali su Petru Pećarić, Luciju Marniku, Luku Vedrića, Margaretu Beltran Mirandu, Adrianu Rogić, Niku Klanac i Franu Raspovića.


Za članicu Savjeta mladih Zadarske županije kao predstavnicu Savjeta mladih Grada Biograda na Moru imenovana je Lucija Duratović. Savjet mladih Zadarske županije osnovan je kao savjetodavno tijelo Zadarske županije koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih na područnoj (regionalnoj) razini, no SDP-ova županijska vijećnica Helena Mikulandra preispitala je njihovu ulogu s obzirom na to da je zadnji put Savjet mladih Zadarske županije bio ustrojen 2012. godine.
– Što se tiče sudjelovanja Savjeta mladih u kreiranju bilo kakvih javnih politika – je li ikada, i u jednom slučaju, u Zadarskoj županiji ijedan savjet mladih donio ikakvu odluku koja je bila usvojena i jesu li članovi Savjeta sudjelovali u formiranju ikakve politike za mlade?Ima li Savjet mladih Zadarske županije ikakvu svrhu, upitala je SDP-ova županijska vijećnica Helena Mikulandra.


U teoriji, djelovanjem Savjeta mladih želi se postići bolja komunikacija mladih i donositelja odluka te veći angažman mladih u lokalnoj sredini koji će povećati kvalitetu života mladih sukladno njihovim potrebama.


Do lokalnih izbora


Članovi Savjeta mladih imenovani su za razdoblje trajanja mandata Županijske skupštine Zadarske županije, a mandat će im trajati do dana stupanja na snagu odluke Vlade Republike Hrvatske o raspisivanju sljedećih redovitih lokalnih izbora, koji se održavaju zadnju nedjelju u svibnju sljedeće godine.


Na Javni poziv u roku je pristiglo ukupno osam kandidatura. Neformalna skupina mladih – Zoilo predložila je kandidatkinju Petru Pećarić, Atletski klub Alojzije Stepinac Zadar predložio je Luciju Marniku, Športsko ribolovno društvo »Sipa« Benkovac predložio je kandidata Luku Vedrića, a Centar (politička stranka) predložila je kandidata Martina Jurlinu.


Udruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti – Prizma predložila je Margaretu Beltran Mirandu, malonogometni klub Smiljevac predložio je Adrianu Rogić, malonogometni klub Kruševo predložio je Niku Klanac, a boksački klub Ares predložio je kandidata Franu Raspovića.


Provedba Zakona o savjetima mladih obveza je jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, dok tijelo državne uprave nadležno za mlade prati stanje u području rada Savjeta mladih godišnjim prikupljanjem podataka od jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.