
Foto: Luka Jeličić
Tko se prošle subote našao u Kolanu na otoku Pagu zasigurno je uživao u pogledu na paške doline, gostoprimstvu, pjesmi, ali napose lokalnim delicijama. Sve to i puno više ponudio je ovogodišnji Skuta fest, sajam koji je okupio brojne izlagače koji su predstavili niz tradicionalnih lokalnih proizvoda.
U fokusu je, ipak, bila skuta – nusproizvod proizvodnje čuvenog paškog sira, koja se ovom prigodom mogla kušati u različitim kombinacijama te u brojnim slatkim i slanim varijantama: u kolačima, namazima, palačinkama… Osim gastronomske ponude, na sajmu su se mogle pronaći i kreativne rukotvorine poput nakita, posuđa i ukrasa. Za dobru atmosferu pobrinula se živa glazba, a okupljenima su se predstavili i mladi polaznici KUD-a Bartul Kašić otplesavši folklorne plesove.
Ovcu su »blago« zvali
Ovo je četvrti put da se organizira Skuta fest u općini Kolan. Cilj ove manifestacije je prikazati na koliko se različitih načina može naša skuta napraviti i konzumirati: i na slatke i na slane načine, stvarno je bezbroj mogućnosti. Datum festivala je ranije iz razloga što je sad skuta dostupna, inače nije dostupna ljeti.
– Otprilike imamo 18 izlagača: ima onih koji imaju hrane, imamo sirane, različite suvenire, tu je i Solana Pag. Uglavnom smo kombinirali umjetnost i hranu, izjavila je Nina Paladina uime Turističke zajednice Općine Kolan.
Među štandovima istaknuo se svojom mladom postavom štand Srednje škole Bartula Kašića iz Paga na kojem su učenici kuharstva predstavili slatke i slane zalogaje od skute koje su pripremili zajedno s profesorom Ivanom Cimpermanom.
– Kako je ovo Skuta fest, naša škola sudjeluje s jelima od skute, slatkim i slanim. Imamo namaz s maslinama i skutom, paprikom i skutom, mladom kapulicom i skutom, skuta u kombinaciji sa slanim inćunima i pršutom, u obliku kanapeja. Imamo i slatko: kremu od skute s jagodom i kremu od skute sa smokvama.
Imamo i tradicionalni kolač s otoka, a to je štrudel od skute. Ovaj festival nam znači puno, kao i MarsOvca u Novalji. Ovca je ovdje bila nositeljica života, »blago« su je zvali, sve od nje smo dobivali: od sirutke i skute pa do paškog sira, ovčetine, janjetine. Kolan ima dvije velike sirane i niz malih sirana. Ovdje su dosta povezani ljudi sa zemljom i ovcama. To je izraz naše tradicije i to pokušavamo prenijeti na mlađe uzraste, kazao je profesor Cimperman.
Po domaće
Dok mlađe generacije brižno čuvaju tradiciju pripremanja delikatesa od skute, najautentičniji recepti pronaći će se kod onih nešto starijih i iskusnijih. Jedna od takvih je gospođa Marija Čemeljić iz Kolana koja je za svoj štand ispekla razne vrste domaćih kolača, naravno, sa skutom, ali i bez nje.
– Sve radim po domaću. Ovo su štrike koje se, kako je starinski običaj, najviše rade za krštenja, vjenčanja, krizme. Imam i štrudel. Od pamtivijeka stare none su ga pekle i ja sam to nastavila. Danas, ipak, zbog djece, radimo malo i različitih kolača. Djeca vole ove čupavce, breskvice, čokoladnu bombu.
Tu je i pandešpanj koji se u starinsko doba radio. Kada sam se ja pričestila, krizmala, udavala, nije bilo ovih novih kolača, nego su tu bili štrudel, pandešpanj i kasnije su počele štrike, objasnila je gospođa Marija tradiciju slatkoga u Kolanu i dodala kako rado peče kolače za prijatelje i fešte jer im je svima draže da su kolači napravljeni »po domaću«.
Osim skute, na festivalu se našao i paški sir kojeg prodaje jedna od malih obiteljskih sirana, OPG Branimir Čemeljić iz mjesta Mandre.
– Proizvodimo paški sir i pašku skutu. Malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo naslijedili smo od suprugovih bake i djeda, pa tako i recept za odličan sir. Imamo 80-ak ovaca. Sirana nam se nalazi u Mandrama, a ovce su nam u Kolanu, ispričala nam je Ivana Čemeljić koja je na festival donijela izvrstan domaći paški sir.
Paški kreativci
Uz bogatstvo okusa, manifestacija je ponudila i šarenilo ukrasa i ručnih radova inspiriranih lokalnim podnebljem.
– Ja sam Katica Voštarić, bavim se rukotvorinama. Izrađujem ovčice i unutra stavim lavande pa mirišu. Imam i naušnice. Radim arancine i mendule. Tako, svega pomalo. Imam dvije unučice u Zadru, one sa mnom isto izrađuju ukrase, rekla nam je Katica pokazavši vlastite kreativne uratke.
Da je ovca, osim hraniteljice otoka, i glavna inspiracija paških kreativaca, dokazuje i ručni rad gospođe Nikolije koja svoje suvenire radi od vune.
– Proizvodi su od vune. Tehnika se zove filcanje. Većinom je suho filcanje vune, ima nešto i mokrog. Radim nakit, slike i ovčice od vune, predstavila nam je svoj rad Nikolija Popic Donadić.
Kreativnim radom bavi se i Majda Letina čiji se autentični proizvodi kriju iza naziva Lemoncake.
– Moji kreativni radovi su od drva, naplavina, kamenčića, recikliranih materijala. Svaki je originalan i svaki priča svoju priču. Ovo mi je treći put da sudjelujem na ovoj manifestaciji i jako sam zadovoljna, izjavila je Majda.
Od skute u svim oblicima i kombinacija, preko svojevrsnih umjetnina do domaćeg paškog sira, ovogodišnji Skuta fest obuhvatio je i donio svega blaga, a ponajviše upravo od otočnoga »blaga«.
najnovije
najčitanije
Nogomet
važan igrač
Bayernovom veznjaku puknuo mišić, upitan kraj sezone
Zadar
đir poluotokom
[FOTO] Zadrani, ali i prvi turisti uživali u subotnjoj šetnji
Scena
eminem
Slavni reper postao djed
Svijet
predmet sprdnje
Kinezi u AI videosnimkama ismijavaju Trumpove carinske namete
Hrvatska
američke carine
Što će se dogoditi s Hrvatskim izvozom u SAD? Na udaru brojne industrije
Crna Kronika
VELIKA AKCIJA
Zadarska policija zaustavila 11 sumnjivih motocikala. Svi završili na izvanrednom tehničkom pregledu
Crna Kronika
opsežno istraživanje
Četvorica krala po Galovcu, završili iza rešetaka
Županija
ŽUPANIJSKI ODBOR
Raspušten Općinski odbor HDZ-a u Polači! Novi povjerenik je načelnik Tomislav Prtenjača
Zadar
RADNIČKA PRAVA
Radnici Liburnije uskoro počinju štrajk: “Plaće su jako mizerne, osnovica nam je 970 eura bruto”
Zadar
WORLDSKILLS CROATIA 2025.