Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

jedino rješenje izbori

Jučer ponovno nije održana najavljena sjednica virskog Vijeća

Autor: Iva Bucić

25.07.2023. 09:54
Jučer ponovno nije održana najavljena sjednica virskog Vijeća

Foto: Toni PerinićPonovno je odgođena sjednica Općinskog vijeća Općine Vir, koja se trebala održati jučer u 10 sati. Pet oporbenih zastupnika iz Općinskog vijeća, predvođeni predsjednikom Vijeća, HDZ-ovim Josipom Bašićem, umjesto toga izvelo je pred zgradom Općine Vir igrokaz, poručivši da sjednicu nanovo odgađaju jer ih načelnik Općine nije pozvao na konzultacije o proračunu. Najavili su da će uskoro na virskom mostu okupiti nekoliko stotina nezadovoljnih građana.


13 amandmana


Proračunska kriza na Viru traje već više od pola godine. Naime, u siječnju je novoformirana većina izglasala općinski proračun, no načelnik Marino Radović odlučio je proračun poslati Visokom upravnom sudu RH na ispitivanje zakonitosti.


Načelnik je to učinio zbog 13 nezakonitih amandmana koje je uputila nova većina u Vijeću. Ministarstvo uprave također je donijelo odluku o nezakonitim amandmanima koji su uvršteni u proračun težak 15,6 milijuna eura, slijedom čega je i izglasani proračun proglašen nezakonitim.
– PU ne poštuje zakone RH. Kad sam odlazio iz Općine jer sam vidio što se tu sve dešava, gazda vagabunda, Kristijan Kapović, rekao je kako će, ako ga tko takne, sve povući za sobom. Njemu nitko ništa ne može. Nadamo se da ćemo razriješiti taj gordijski čvor, kazao je Veseljko Orlić pred zgradom Općine.


Načelnik Radović većinu u Vijeću izgubio je prije godinu dana, kada je Orlić iz redova vlasti prešao u opoziciju. Tako je virska opozicija sastavljena od dva vijećnika Vira bez podjela, jednog vijećnika Domovinskog pokreta i njemu pridruženog nezavisnog vijećnika te po jednog vijećnika HDZ-a i SDP-a, postala većina u virskom Općinskom vijeću.


– Prvi put većina u Općinskom vijeću nema vlast i onda imate paralelnu vlast koja služi pojedinim interesnim skupinama koje samo izvlače novac iz Općine, poručio je Frane Vučetić (Vir bez podjela).


Proračun blokiran


– Nemamo nikakav komentar na njihove aktivnosti koje se u kontinuitetu događaju već više od 10 godina. Mislimo da su se institucije represivnog aparata trebale odavno pozabaviti njihovim aktivnostima u javnom i privatnom životu jer na to godinama upozoravamo.


To su višestruki prekršitelji zakona i podzakonskih propisa koje imaju prekršajnu i kaznenu odgovornost … Zašto do sada država nije reagirala nakon naših višegodišnjih upozorenja te odgovore trebate potražiti na drugim adresama, poručio je načelnik Radović.


– Primijetili smo da je od 7 na pressici bilo 5 vijećnika. Možda se tu krije razlog višekratnih odgoda OV-a u posljednjih par mjeseci. Možda više nemamo nelegitimnu većinu protiv izborne volje građana Vira već oporbenu manjinu kako su građani Vira na izborima birali, zaključuje Radović.


Trenutno je virski proračun blokiran u razdoblju tehničkog izvršenja, a načelnik Radović smatra da je raspuštanje Općinskog vijeća i raspisivanje novih izbora jedini izlaz iz ove situacije.


Sjednica Općinskog vijeća Općine Vir bila je najprije predviđena za 10. srpnja, no Bašić je sjednicu otkazao na zahtjev vijećnika Frane Vučetića, Veseljka Orlića, Šime Buškulića i Šime Vučetića zbog toga što Ministarstvo pravosuđa i uprave nije dostavilo Odluke za sve načelnikove Odluke o obustavi od primjene Odluka donesenih na 11. i 12. sjednici Općinskog vijeća.


Drugi razlog za odgodu bio je sam proračun Općine Vir za 2023. godinu, koji je stavljen na dnevni red bez prethodne konzultacije načelnika Općine Vir s vijećnicima, dok je istovremeno izglasani proračun u postupku na Visokom upravnom sudu RH čiji se pravorijek očekuje.