Foto: Mislav Klanac
Nakon proteklih dana provedenih u obiteljskom krugu, ugodno vrijeme i puno sunca izmamilo je jučer, na Uskrsni ponedjeljak, u centar Pakoštana sve koji su bili željni druženja, ali i ukusnog zalogaja. Naime, Turistička zajednica Općine Pakoštane i ove godine organizirala je tradicionalnu manifestaciju “Uskrsna marenda” koja okuplja mještane, ali i brojne goste koji ovaj kraj odabiru kao mjesto u kojem će provesti uskrsne blagdane.
Upravo zato, sasvim prigodno, ova svečana marenda simbolično označava početak turističke sezone u Pakoštanima.
Kako nam je kazala Danijela Vulin, direktorica pakoštanskog TZ-a, bogatu uskrsnu marendu pripremali su tjednima, s ciljem da zahvale posjetiteljima i predstave svoj kraj kroz boje, mirise i okuse.
Identitet podneblja
– Nikad više turista na našem prostoru u ovo doba, pa tako i nikad više posjetitelja na uskrsnoj marendi. Krenuli smo već u 9 ujutro, ali nismo očekivali ovoliki broj ljudi. Došli su ljudi iz okolice, mještani, turisti…
Zapravo, sve naše turiste koji nam dođu u Pakoštane želimo počastiti, pokazati im da cijenimo to što su naš kraj odabrali kao mjesto gdje će provesti uskrsne blagdane.

Tako su u organizaciju ovog događanja uključeni svi, ne samo TZ Pakoštane već domaći ljudi bez kojih se sve ovo ne bi moglo dogoditi i na tome sam im izuzetno zahvalna, naglasila je Vulin dodavši da su se mještani zbilja potrudili jer vole darivati, družiti se i biti na usluzi svojim gostima kao pravi domaćini.
Posjetitelji su tako imali priliku uživati u degustaciji autohtonih uskrsnih jela, kao što su tradicionalna pogača, kruh s maslinama, divlje šparoge, žutenica, rotkvice i kuhana jaja, mlada panceta, sir, mendule i razne domaće delicije. Stol na kojem su jela bila servirana također je bio prigodno ukrašen, zečićima, cvijećem i uskrsnim pisanicama.
Ova manifestacija održava se već petu godinu za redom, a cilj događanja je očuvati i promovirati gastronomsku baštinu Pakoštana, uz njegovanje običaja i tradicija koje čine autentični identitet podneblja za što se pobrinula Senka Lalin, koja je predstavila okupljenima djelić tradicijskog života ovog kraja pa je tako, između ostalog, donijela vreteno, gargaše i vunu koja je bila dio svakodnevice na ovom području.
Spaja generacije
Vulin je također istaknula trud pojedinaca i udruga koji su pripremilli i popratni program.

– Kroz naš brand “Reveal the gardens”, uključili smo naše ljude i gostima prezentirali bogatstvo ovog kraja kroz prirodu, poljoprivredu i plodove zemlje.
Uključili smo sve one ljude koji su uvijek bili nekako po strani, ali uvijek široka srca, pa su se tako sami ponudili pripremiti domaće kolače, domaći kruh i zbilja smo presretni što imamo takvu ekipu i takve partnere za rad.
Osim pojedinaca, tu su KUD Pakoštane i crkveni zbor koji je pjesmom uveličao današnji dan, kao i etno udruga “Dan” i obrt “Igran.se” koji su osmislili razne radionice za djecu, naglasila je Vulin.
Osim bogatog stola i prekrasnih delicija, manifestacija je tako posjetiteljima ponudila i bogat popratni program namijenjen najmlađima, uključujući kreativne radionice za djecu, igru i druženje s domaćim životinjama zečićima, kozama, kornjačama…
Najmlađi su imali priliku učiti o tradiciji svog mjesta te upiti mirise i okuse tradicionalnih jela stoga je ova manifestacija, osim što označava početak turističke sezone, sinergija tradicije, zajedništva i gostoljubivosti koja spaja generacije.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Predsjednik Vlade
Plenković: ‘Veća izdvajanja za obranu nisu na uštrb zdravstva, socijale i obrazovanja’
Zadar
Na zadarskoj Tržnici
Klapske divojke i momci pozivaju Zadrane na klapski koncert u božićnom duhu
Kultura
Od 17. do 24. prosinca
Donosimo tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji
Crna Kronika
Zloporaba droge
Diler doma skrivao 6,5 kilograma marihuane, kokain, hašiš i amfetamine
Crna Kronika
Prometni prekršaji
Vozaču u Pakoštanima izmjereno 2 promila, a u Pagu upravljao vozilom iako mu je vozačka poništena
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar
netransparentnost
OŠ Šimuna Kožičića Benje i ravnatelj Dražen Adžić prekršajno kažnjeni zbog zapošljavanja bez ugovora
Zadar
Paprene cijene
Zadarske mesnice bez predblagdanske gužve: Kilo tuke 20 eura, odojka 13, ponude ne fali, već novca
Zadar
remake
Zadarski band aid okupio se nakon 31 godinu i zapjevao pjesmu “Božić u Zadru”
Zadar & Županija
260 dana