Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

TUŽNA OBLJETNICA

[FOTO] Općina Jasenice obilježila 31. tužnu obljetnicu ubojstva sedmero nevinih civila

Autor: Iva Bucić

26.01.2024. 18:50
[FOTO] Općina Jasenice obilježila 31. tužnu obljetnicu ubojstva sedmero nevinih civila

Foto: Luka JeličićOpćina Jasenice obilježila je danas 31. tužnu obljetnicu ubojstva sedmero nevinih civila u tada okupiranom Zatonu Obrovačkom. Kao odgovor na žestoki napad hrvatskih snaga tijekom vojno-redarstvene operacije Maslenica, koja je rezultirala oslobađanjem zadarskog zaleđa, Masleničkog ždrila i zrakoplovne luke Zemunik, u okupiranom području uslijedili su zvjerski zločini nad civilima, većinom ženama i starcima. Samo 26. siječnja 1993. godine u Zatonu je ubijeno šestero civila, pet žena i jedan starac – Ika Modrić (1905.), Anica Modrić (1919.), Marija Modrić (1940.), Milica Modrić (1950.), Ružica Modrić (1947.) i Petar Maričić (1906.). Tijekom polaganja vijenaca pokraj kapelice u Zatonu, molitvu je predvodio don Krešo Ćirak, župnik Župe sv. Josipa u Obrovcu.


– Našli smo se s obiteljima stradalih da jedni druge tješimo. No, ništa bez Božje utjehe nije potpuno. S Bogom sama smrt postaje lijek našim dušama, liječi nas od ljudskog, od samodostatnosti i samobitnosti, egoističnosti, grijeha i svega onoga što Bogu ne pripada, poručio je don Ćirak. Velečasni se osvrnuo i na godišnjicu objave dokumentarnog filma »Kronika zločina u Modrićima«, redatelja Luke Klapana, i prozvao predstavnike Grada Obrovca.


– Potaknuti njihovim životom i smrću, izmjerimo svoj današnji život. Da li u ovome životu služimo ili ne služimo, jesmo li najamnici poput ljudi iz Grada Obrovca ili služimo svom narodu. To spominjem iz jednostavnog razloga što se ove godine navršava godišnjica da smo objavili film o stradanjima ovih ljudi. Grad Obrovac na to se oglušio i zato ih prozivam javno, kazao je don Ćirak.
Foto


Obljetnica stradavanja civila u Jasenicama


avatar

Snimio: Luka Jeličić


26.01.2024. 18:49
Galerija

Foto: Luka Jeličić


Uklesano deset imena stradalih u Zatonu…


Osim rodbine počast ubijenim civilima odali su i lokalni dužnosnici. U ime Općine Jasenice vijenac su položili općinski načelnik Stipe Vulić i Darijo Knežević,


– Prije četiri dana slavili smo pobjedu i oslobođenje ovog prostora i vojno-redarstvenu operaciju Maslenica. Nažalost, danas obilježavamo zločin počinjen u Zatonu Obrovačkom za koji nitko nije odgovarao. Okupljamo se svake godine ovdje u nadi da će se pronaći počinitelji i da će odgovarati za ovaj zločin. I za zločin počinjen Mekim Docima 18. prosinca 1991. nitko nije odgovarao, poručio je načelnik Vulić. Vijenac su položili i predstavnici županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, a u ime Grada Obrovca vijenac je položio predsjednik Gradskog vijeća Marin Klanac i tajnik Grada Slobodan Jurjević. Članovi obitelji poginulih počast poginulima odali su polaganjem vijenaca prije ceremonije.


Na spomen-obilježju kojeg je podignula Općina Jasenice uklesano je deset imena stradalih u Zatonu od srpskog agresora tijekom Domovinskog rata – Anđelija Klanac, Anica Modrić, Božica Dopuđ, Ika Modrić, Luka Modrić, Marija Modrić, Marijan Modrić, Milica Modrić, Milka Modrić, Petar Maričić, Ružica Modrić i Senad Župan. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća misa zadušnicu održana je u crkvi sv. Josipa u Obrovcu.


Optužnica za ratni zločin protiv Željka Badže


Odjel za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva u Splitu podigao je početkom siječnja optužnicu za ratni zločin protiv 63-godišnjeg Željka Badže, a prvo je ročište na Županijskom sudu u Splitu zakazano za srijedu, 21. veljače. Badžo je bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac, a u optužnici je predloženo mu se sudi u odsutnosti jer nije dostupan pravosudnim tijelima RH i nepoznatog je prebivališta. Navodno se već deset godina nalazi u Australiji.


Bivšeg milicajca tereti se za niz likvidacija civila na okupiranom području koncem 1991. godine. Jedna od nedužnih žrtava je i djed i imenjak nogometnog reprezentativca Luke Modrića, koji je ubijen 18. prosinca 1991. godine u Zatonu Obrovačkom u blizini stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci.


U Mekim Docima 18. prosinca 1991.život su izgubili Manda i Ivan Maruna, ubijeni su i supružnici Zorka i Stipan Zubak te Božica Juričević i Martin Bužonja, koji su došli sakriti se u Meke Doce. Istog tog dana, nekoliko kilometara dalje, ubijen je i Luka Modrić, djed nogometaša Luke Modrića.