Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

ČISTA POZITIVA

[FOTO] Benkovački sajam ili sve na prodaju, ništa u najam

Autor: Đurđa Baljak

10.11.2023. 18:36
[FOTO] Benkovački sajam ili sve na prodaju, ništa u najam

Foto: Mislav KlanacDeseti dan u mjesecu predstavlja poseban događaj za Benkovčane i posjetitelje iz cijele Hrvatske jer se tad zna kud treba krenuti, a gdje drugdje ako ne na jedinstveni, jedan jedini i neponovljivi Benkovački sajam. Ni kiša nije mogla zaustaviti ovo okupljanje koje predstavlja mnogo više od obične trgovine – sajam predstavlja pravo mjesto susreta, druženja, ali i očuvanja obiteljskih tradicija kroz izradu i ponudu raznih rukotvorina.


Prošetavši sajmom, istražili smo raznovrsnu ponudu i razgovarali s ljudima koji su pravi čuvari duha ovog mjesta. Na samom početku nas je dočekao Dinko Petrović iz Pakova, na razmeđu Drniša i Šibenika, s toplim osmijehom i pričom o njegovoj obiteljskoj tradiciji izrade bukara od smrekina drva.


Bukarice »bez herpesa«


– Njegujem obiteljsku tradiciju svojih predaka izrade bukarica od smreke. Znate, smreka je idealna jer daje poseban okus vinu. Iz jedne se može napiti više ljudi bez da dobiju herpes, s ponosom nam je otkrio Dinko. Kaže nam kako ga žalosti to što nema na koga prenijeti svoje znanje jer mlađi naraštaji nisu zainteresirani za izradu bukara.

Na sajam je stigao iz Zlatko Hriberšek iz Čakovca, majstor izrade drvenih bačava, kao predstavnik četvrte generacije obiteljske tradicije koja se bavi ovim starim zanatom. Kako nam otkriva nije htio propustiti priliku podijeliti svoje iskustvo s kupcima, a i ljubav prema Benkovačkom sajmu kojeg redovito posjećuje traje već više od dvadeset godina.


– Benkovački sajam ima posebnu atmosferu koja me uvijek iznova privuče. Dolazim ovdje da odmorim dušu i prisjetim se obiteljskih korijena. Iako je prodaja ovog puta bila malo slabija zbog kiše, zadovoljan sam što sam opet dio ove priče, izjavio je Zlatko s osmijehom, dodajući šaljivo kako da nije isplativo, ne bi se toliko godina vraćao prevaljujući dug put iz Međimurja do Benkovca.


Josip iz Unešića, vlasnik kovačnice pokraj Šibenika, pokazao se kao još jedan čuvar obiteljskih tradicija na Benkovačkom sajmu, unatoč izazovima lošeg vremena.– Došao sam tu kako bih izbjegao svađu sa ženom zbog južine. Šalim se, ali stvarno, ovdje se osjećam kao kod kuće, rekao je Josip ponosno pokazujući svoju ponudu tradicionalnih peka, gradela i sjekira čija se izrada unutar njegove obitelji njeguje već oko 250 godina.


Entuzijazam »na entu«


Benkovački sajam očarava raznolikom ponudom, obuhvaćajući razne rukotvorine, antikvitete, tekstil, suhomesnate i mliječne proizvode, te svježe voće i povrće, sve do neizostavne pečene janjetine koja se savršeno uklapa u duh Benkovca, posebno uz pokoju času vina ili rakije. Neki od entuzijastičnih posjetitelja podijelili su s nama svoje dojmove, a među njima je i Matija Vukić, kojem je ovo drugi put na sajmu.


– Iako mi je ovo drugi put, oduševljen sam atmosferom kao i prilikom prvog posjeta. Već sam kupio švicarski nož, a planiram se vratiti po bukaricu nakon što obiđem sve štandove, otkrio je mladi Matija.Marku Radočaju, ovo je bio prvi posjet sajmu.


– Prvi put sam ovdje i dojmila me raznolikost ponude, a najviše su me privukli suhomesnati proizvodi i sirevi, kaže uzbuđeni Marko, koji je stigao iz Zadra.


Unatoč lošem vremenu, Benkovački sajam i dalje privlači posjetitelje, a njihov entuzijazam iznova potvrđuje kako je ovo nezaobilazna destinacija koju svatko treba posjetiti i doživjeti bar jednom u životu. Sajam predstavlja pravo mjesto gdje se prožimaju tradicija, kultura i zajedništvo.


Pokraj šarene palete proizvoda u ponudi, sajam je svaki put obogaćen i tradicionalnim bukovačkim napjevima, što neupitno održava duh benkovačkog kraja.