Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZNANSTVENI SKUP

Desničini susreti ove godine održat će se prvi put u Obrovcu

Autor: Nikolina Lucić

13.01.2024. 15:32
Desničini susreti ove godine održat će se prvi put u Obrovcu

Foto: Luka JeličićPripremni odbor Desničinih susreta 2024., koji su na inicijativu zagrebačkog Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije zajednički utemeljili Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru i Matica Obrovčana u suradnji sa Srpskim kulturnim društvom »Prosvjeta«, objavljuje da će se Desničini susreti 2024. održati u Obrovcu, od petka do nedjelje, 20. – 22. rujna 2024., a rok za prijavu je 29. veljače 2024.


Mjesto predaka


U tradiciji Desničinih susreta, koji se od stote obljetnice rođenja pisca Vladana Desnice održavaju svake godine s unaprijed dogovorenom temom, dogovoreno je da se Desničini susreti 2024. prvi put održe u Obrovcu, mjestu odakle inače potječu izravni piščevi preci i s kojim je povijest obrovačkih Desnica višestruko prepletena u 19. i 20. stoljeću.


Cilj je skupa doprinijeti boljoj znanstvenoj istraženosti i poznavanju moderne povijesti Obrovca i obrovačkog kraja s različitih stajališta, imajući na umu da je to razdoblje usporene, proturječne, ali ipak neupitne tranzicije iz tradicionalnih zajednica u moderno društvo te, usporedno s time, razdoblje stvaranja modernih nacija u Obrovcu i obrovačkom kraju – hrvatske, srpske i, makar marginalno, talijanske – s političkim, gospodarskim i kulturnim pokretima, ustanovama i organizacijama koji su oblikovali te procese. Najutjecajnije obrovačke obitelji u 19. stoljeću sudjelovale su u stvaranju Narodne stranke, ali i u njezinoj podjeli na hrvatski i srpski dio, da bi kasnije imale istaknutu ulogu – ponajviše Desnice – u politici »novog kursa«. Vrhunac hrvatsko-srpske suradnje predstavljao je kraj Prvog svjetskog rata i neposredno poraće.


Članci u Zborniku
Cilj skupa je i doprinijeti boljem istraživanju obiteljskih povijesti Desnica, ali i svih drugih obrovačkih obitelji i njihovih članova koji su, bilo kao kolektivni akteri, bilo kao kreativni pojedinci doprinosili stvaranju modernog Obrovca ili svojim djelovanjem izvan zavičajnog predjela postajali prepoznatljivima u modernom hrvatskom, srpskom, odnosno austrougarskom ili jugoslavenskom društvu.


Za potrebe pravovremenog donošenja odluke o prihvaćenim prijavama te izrade tiskane programske knjižice, organizatori mole da im se uz prijavu pošalje sažetak priopćenja (max. 1.500 slovnih mjesta s proredima) i sažeti curriculum vitae (500-1.000 slovnih mjesta).


U skladu s tradicijom Desničinih susreta, troškove smještaja i boravka u Obrovcu snosi Pripremni odbor, a troškove puta sudionice/sudionici. Supredsjedatelji Desničinih susreta 2024. su Ante Bralić, red. prof. Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru te Drago Roksandić, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Programa Desničini susreti Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije. Voditelj Organizacijskog odbora je Mićo Jurjević, predsjednik Matice Obrovčana. Tajnica Pripremnog odbora je Samanta Paronić, članica Vijeća Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije.