Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Karinsko događanje

Čišćenje puta do kanjona Bijele i zabava u Lončarima

Autor: Đurđa Baljak

02.05.2023. 10:29
Čišćenje puta do kanjona Bijele i zabava u Lončarima

Foto: MLADEN RADOLOVIĆ MRLJANakon ekološke akcije tijekom koje su volonteri u listopadu prošle godine prikupili 120 kubika otpada u kanjonu rijeke Bijele, ovog vikenda organizirana je treća po redu radna akcija.


Tako je Udruga Lončari u suradnji s Markacističkom sekcijom PD Paklenica i Sportsko-penjačkim klubom Paklenica ovog puta ponovno okupila sve zaljubljenike u prirodu da vreće, lopate i karijole zamijene sa škarama i pilom kako bi se očistio i oživio stari put kojeg su mještani sela Lončari koristili za opskrbu vodom s izvora rijeke Bijele.


– Glavni organizatori ove eko akcije su Sportsko-penjački klub PD Paklenica i Markacističke sekcija PD Paklenica u suradnji s Morskim livadama i Eko udrugom Lončari.
Ovo nam je treća po redu radna akcija, a prvu smo organizirali 2020. godine, dok smo dvije godine imali pauzu zbog COVIDA, pa smo drugu organizirali prošle godine u listopadu, kazao je Josip Miočić, član Sportsko-penjačkog kluba PD Paklenica, te dodao kako je ovaj događaj bio dio projekta »#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zoastera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora«. Projekt je odobren kroz natječaj FLAG-a Tri mora u okviru »Mjere 2.1. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja«.Radna akcija je započela okupljanjem markacista i volontera u jutarnjim satima u selu Lončari, na početku zapuštene staze kojom su se mještani spuštali u kanjon rijeke Bijele po vodu.


– Na događaju je kroz cijeli dan bilo tristotinjak ljudi. Ujutro smo imali radnu akciju čišćenja puta koji se spušta s vrha kanjona kroz korito rijeke Bijele. Na radnoj akciji sudjelovalo je pedesetak ljudi, a nakon toga smo se prebacili u Lončare gdje smo imali ručak za sve sudionike.


Navečer smo se zabavljali uz vrhunsku svirku Atentata te zagrebačke DJ-ove, kazao nam je Miočić te istaknuo kako su ovakve akcije uglavnom fokusirane na kanjon rijeke Bijele gdje inače dolaze penjati.


Nakon popodneva ispunjenog sportsko-rekreacijskim aktivnostima u kanjonu rijeke Bijele, organizatori su pripremili i predstavljanje umjetničke instalacije »See Glass Again« umjetnika Dodda Holsapplea iz Santa Monice (California) koja je pobijedila na natječaju »O Prihvaćanju Nepoželjnog«.


Navečer su svi prisutni imali priliku uživati i u ponudi lokalnih proizvođača sa zanatske tržnice, ali u glazbenom dijelu programa uz grupu Atentat, Selektor duo Flico & Kiwi i DJ After Neven.