ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

godišnjica smrti

Branitelji se prisjetili poginulih na području Radašinovaca, Draga i Pakoštana

Autor: Matea Guzalić

05.03.2024. 09:15
Branitelji se prisjetili poginulih na području Radašinovaca, Draga i Pakoštana

Foto: UDRUGA DRAGOVOLJACA MUP-A I ZNG-EU nedjelju je obilježena godišnjica pogibije hrvatskih branitelja koji su u vrijeme Domovinskog rata poginuli u prosici između Pakoštana i Draga, kao i godišnjica pogibije hrvatskih branitelja koji su poginuli na području Radašinovaca.


Nekažnjen zločin


U organizaciji Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-e 1990.-1991. sa sjedištem u Biogradu na Moru, upaljene su svijeće i položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima 112. brigade HV-a Tihomiru Mitroviću, Željku Birkiću, Nevenu Birkiću i Damiru Vestiću.


Spomen-obilježje nalazi se na starom dijelu Jadranske magistrale između Pakoštana i Draga, na mjestu njihove pogibije. Kobnog dana, 3. ožujka 1993. godine, po povratku s PP-a s kojeg se nije djelovalo, nastradala je cijela posluga VBR-a 128 mm »OGANJ«, kada su se aktivirale rakete na lanseru dok je vozilo bilo u hodnji.
Svijeće su upaljene i poginulim hrvatskim braniteljima Tomislavu Kovačeviću, Ivici Rogiću i Zorku Zeliću u Radašinovcima u zaseoku Pupavci. Neprijateljske snage su 26. prosinca 1991. godine ubile Tomislava Kovačevića i Ivicu Zelića, dok je Zorko Zelić stradao u zasjedi 3. ožujka 1993.


Na blagdan Sv. Stipana 26. prosinca 1991. hrvatski branitelji Tomislav Kovačević, Ivica Rogić i Zrinko Šarić pozvani su na ručak kod Vese Pupavca, kojeg su ova trojica branitelja obilazila i donosili mu hranu. Veso Pupavac bio je u dosluhu s neprijateljskim diverzantima, a koji su ovu trojicu pripadnika hrvatskih snaga, kada su sjeli za stol i krenuli s ručkom, tog kobnog dana napali.Ubijeni su Tomislav Kovačević i Ivica Rogić, a Zrinko Šarić teško je ranjen. Veso Pupavac pobjegao je zajedno s neprijateljskim diverzantima na okupirano područje i do danas nije osuđen za ovaj ratni zločin.


Nekima puno, a nekima ništa


– Prisjetili smo se naših poginulih hrvatskih branitelja te im zapalili svijeće. Naša je udruga novija, no trudimo se funkcionirati na ovaj način te posjećivati spomen-obilježja na dane pogibije naših branitelja. Važno je sjetiti ih se na bilo koji datum, a posebno na ovakve. Važno je da se nikad ne zaboravi.


Oni su dali ono najvrijednije što su imali – svoj život. Dali su svoj život za nas i za našu Hrvatsku. To treba cijeniti, poštivati i zaista nikad ne zaboraviti, izjavio je Tomislav Božić, predsjednik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a, osvrnuvši se i na važnost izgradnje spomenika kao mjesta za prisjećanje.


– Trudimo se izgraditi još spomenika za naše poginule, to je najmanje što možemo napraviti za njih. Bitno je imati mjesto gdje ih se možemo doći prisjetiti, još jednom im zahvaliti na svemu što su napravili za nas i našu Hrvatsku, zapaliti im svijeću te se pomoliti.


Njihove se obitelji slažu s tim inicijativama, dapače neki od njih ne mogu vjerovati da se toliko godina čeka da se uopće nešto takvo napravi. Nažalost, država nam ne pomaže oko takvih stvari. Postoje neki branitelji kojima nikad nije dosta, dobivaju puno a traže još i više, a postoje i neki branitelji koji, nažalost, ne dobivaju ništa.


Tako će i ovi spomenici biti napravljeni iz proračuna udruge, odnosno članovi udruge će to financirati iz svojih džepova, objasnio je Božić.