Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NAKON KRAĐE

Branitelji će u Ostrovici postaviti novu zastavu

Autor: Goran Šimunov

28.06.2023. 09:36
Branitelji će u Ostrovici postaviti novu zastavu

Foto: PD PROMINA DRNIŠNakon devet godina ponovno je mjesto Ostrovica dospjelo u središte javnosti zbog krađe hrvatske zastave. PU zadarska je izvijestila kako su policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac zaprimili kaznenu prijavu 44-godišnjeg hrvatskog državljanina kojom prijavljuje da je od 18. do 20. lipnja nepoznati počinitelj, na širem benkovačkom području, na otvorenom prostoru otuđio zastavu Republike Hrvatske zajedno s pripadajućim nosačem.


Točna lokacija s koje je otuđena hrvatska zastava upravo je Ostrovica, mjesto većinski naseljeno pripadnicima srpske zajednice u općini Lišane Ostrovičke.


Baš je u Ostrovici prije nepunih devet godina također skinuta hrvatska zastava koju su tamo na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja postavili mještani Lišana Ostrovičkih i to kao spomen i zahvalnost svim žrtvama u Domovinskom ratu.
Kako nam je potvrdio Nediljko Genda, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac, nikada nisu pronađeni oni koji su skinuli hrvatsku zastavu u Ostrovici prije devet godina.


PXL_dan drzavnosti_zastava

PIXSELL


– Jadno se osjećam zbog novog skidanja hrvatske zastave u Ostrovici na brdu Mačkov kamen. Ispilali su jarbol visok pet metara brusilicom te su odnijeli zastavu veličine 3 puta 1,5 metra. Umjesto da se sada, u 21. stoljeću stišavaju sve međunacionalne tenzije na ovom području koje je teško stradalo u Domovinskom ratu, događaju se nova kontriranja, ide sve gore i gore.


Žalosno je da mi 30 godina od Domovinskog rata ne smijemo objesiti hrvatsku zastavu, u državi koja je krvarila za svoju slobodu i za koju su tisuće branitelja dali svoje živote. Ovo je udar na institucije i na državu. Kao predsjednik udruge to neću dopustiti, već se spremamo poslati poruku hrvatskoj javnosti, kaže Genda koji je ovom prilikom podsjetio kako je svojedobno skidanje hrvatske zastave u Ostrovici bila samo jedna od akcija pripadnika srpske zajednice.


– Pokušali su tada organizirati koncert četničkog pjevača Mile Delije u Morpolači, ali su to branitelji spriječili. Najkritičnija mjesta za srbovanje u to vrijeme su, uz Ostrovicu i Morpolaču, bile i Đevrske, ističe predsjednik ove udruge najavljujući kako hrvatski branitelji ovo skidanje zastave neće prespavati.


– Vidjet ćemo hoće li biti rezultata u policijskoj istrazi ovog događaja. Mogu najaviti kako smo se mi branitelji organizirali, u srijedu se okupljamo u Ostrovici i stavit ćemo na brdo Mačkov kamen drugi jarbol i hrvatsku zastavu, poručio je Genda.