Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

slučaj u kalima

BORBA S VJETRENJAČAMA 'Bespravnu gradnju prijavili smo prije četiri godine, a do danas nema odgovora!'

Autor: Iva Bucić

22.05.2024. 07:30
BORBA S VJETRENJAČAMA 'Bespravnu gradnju prijavili smo prije četiri godine, a do danas nema odgovora!'

Foto: Jasna LokinJasna Lukin sa sestrom Angelom već četiri godine čeka da Državni inspektorat (DIRH) utvrdi kako je njezin susjed na mjestu ljetne kuhinje naslonjene na njihovu obiteljsku kuću mogao napraviti duplo veći apartman, koji je na koncu za dlaku uspio legalizirati kao građevinu izgrađenu prije 1968. godine.


Osim što apartman izgrađen u veljači 2020. značajno nadmašuje gabarite ljetne kuhinje na čijem je mjestu izgrađen, tijekom radova je zagrađen prozor na kupaonici kuće sestara Lukin, a u razini s njim je, tvrdi, nezakonito izgrađena terasa.


Dvije građevine


– Naš susjed i rođak srušio je postojeću »ljetnu kuhinju« i na njenom mjestu izgradio znatno veći stan, bez ikakvih odobrenja. Naši su odvjetnici podnijeli pritužbu Građevinskoj inspekciji u ožujku 2020., prije više od četiri godine, a do danas nismo dobili nikakav odgovor od njih, kazuje Jasna Lukin, koja živi u Australiji, praznike provodi u obiteljskoj kući u Kalima na otoku Ugljanu.
Kako naglašava gospođa Lukin, ako je građevina nelegalna, postavlja se pitanje kako je onda vlasnik uspio uvesti struju, vodu… Naime, bespravni objekti nemaju pravo priključenja na komunalnu infrastrukturu.


– Upite smo uputili i Elektri, Vodovodu i ostalim nadležnim institucijama. Rečeno nam je da se, ako je zgrada bespravno sagrađena, mora srušiti. Ne razumijem zašto ne možemo dobiti jednostavno rješenje i zašto bi nešto tako jednostavno trebalo toliko dugo trajati, čudi se gospođa Lukin.


U borbi s vjetrenjačama sestre Lukin imaju i podršku Općine Kali. Načelnik Bruno Mišlov objašnjava da su veljači 2020. godine nezakonito izgrađene ne jedna nego dvije građevine (dvosobni apartmani) drugi red do mora – osim apartmana s pogledom u kupaonu sestara Lukin, vlasnik je nezakonito izgradio još jedan apartman na susjednoj čestici.


– Komunalni redar zaposlen u općini Kali, iako svjestan nezakonite gradnje, nije izvršio svoju dužnost prijavljivanja početka gradnje bez ishođenja važeće građevinske dozvole, bez prijave gradilišta i postavljene table na gradilištu – možda zato što mu je dotični investitor bratić, kazuje Mišlov.


Sastanak u DIRH-u


Osim gospođe Lukin, koja je inspekciju o svemu obavijestila u više navrata od ožujka 2020. i drugi su susjedi u više navrata zvali građevinsku i turističku inspekciju, a i Općina Kali je više puta prijavila ovaj slučaj nezakonite gradnje.


– Čak smo u rujnu 2022. godine zajedno sa spomenutim susjedima osobno otišli na sastanak s gospođom Ivom Dunatov (voditeljica ispostave Državnog inspektorata u Zadru i bivša HDZ-ova gradska vijećnica, op.a.), kako bismo ukazali na brojne prijave nakon kojih inspekcija nije napravila apsolutno ništa.


Kada smo službenim putem zatražili bilo kakav zapisnik o izlasku građevinskih inspektora na teren nismo dobili nikakav odgovor te smo zaključili da isti ne postoji. Realno nema drugog objašnjenja kako nešto može biti prijavljivano građevinskoj inspekciji četiri godine i da nitko ništa ne poduzme, osim da je po srijedi korupcija, zaključuje Mišlov.Tri godine nakon izgradnje apartmana, u svibnju prošle godine, u jedinstveni upravni odjel Općine Kali stiže zahtjev Zadarske županije za obračunom komunalnog doprinosa uslijed izdanog Rješenja o legalizaciji za jednu od nezakonito izgrađenih zgrada – koja je u međuvremenu dobila i pločicu s kućnim brojem.


– Kontaktirali smo županijski Upravni ured za prostorno uređenje te je gospodin Igor Bačić putem javno dostupne web stranice katastra u roku od 2 minute utvrdio da je na čestici 5045/1 na kojoj se legalizira zgrada, 2011. godine bila šupa od 25 kvadrata, a sada je izgrađena stambena zgrada veća od 50 »kvadrata« koja se legalizira kao da je izgrađena prije 1968. godine!


Istog su trena rekli da će se Rješenje o legalizaciji staviti van snage i poništiti zahtjev za obračunom komunalnog doprinosa ranije poslan Općini Kali, kazuje kaljski načelnik.


Jasno mu je, kaže, da zaposlenici u spomenutom odjelu revno obavljaju svoj posao i da su pretrpani zahtjevima i obavezama, pa ni ne čudi da im se možda potkrala greška. Toplo se nada, dodaje, da je to bio samo previd i da nije bilo nikakvog predumišljaja.


– Ne mogu da se ne zapitam koliko ima ovakvih slučajeva gdje djelatnici JLS-a nisu bili direktno upoznati sa situacijom i reagirali i koliko je potencijalno nezakonito izgrađenih građevina na ovaj način legalizirano?!


Rekli su nam da je sreća da smo reagirali na vrijeme, jer da je komunalni doprinos bio obračunat i Rješenje o legalizaciji finalizirano, pitanje je kada i ako bi se ono moglo poništiti.


U međuvremenu je u dotičnu nezakonito izgrađenu zgradu počinitelj primio podstanare, mladu obitelj s malim djetetom, u zgradi za koju je upitno kako dobiva struju i vodu, a da ne govorim o protupožarnoj zaštiti, govori Mišlov.


Gnjevni investitor


Na pitanje o drugoj ilegalno sagrađenoj zgradi na susjednoj čestici, rekli su da je to posao građevinske inspekcije.


– Par dana nakon toga nazvao me direktor firme Atrij d.o.o. koja je izradila projekt legalizacije nezakonito izgrađene zgrade, gospodin Nižić. Vikao je na mene i rekao da njemu u 30 godina rada nije pala niti jedna legalizacija i kako je sad pak moguće da su njegov zahtjev i projekt za legalizaciju odbijeni od strane Ureda za prostorno uređenje.


To je stručan čovjek koji je vrlo lako mogao provjeriti javno dostupni portal i utvrditi da se od njega traži da napravi projekt legalizacije nezakonito izgrađene zgrade koja se po niti jednom zakonu ne može legalizirati, no eto možda se i njemu potkrala greškica, optimističan je Mišlov.


Nakon svega je i investitor osobno došao u urede JUO Općine Kali i, kako kaže Mišlov, vikao na djelatnice i prijetio da će mu svi platiti jer ga Općina sabotira.


– Zamislite, Općina ga sabotira u ilegalnim radnjama! Sve je ponovno prijavljeno građevinskoj inspekciji gdje se, budući da drugog objašnjenja jednostavno nema, već godinama ovakve stvari guraju pod tepih zbog pohlepe i osobne koristi određenih pojedinaca, a na štetu društva i pravne države, zaključuje općinski načelnik.


Građevinska inspekcija: Pokrenuli smo upravni postupak


Pravni zastupnici sestara Lukin prijavu Građevinskoj inspekciji podnijeli su u ožujku 2020., nakon čega je uslijedilo i više požurnica, no od tada nisu zaprimili povratnu informaciju od Državnog inspektorata. No, na naš upit iz DIRH-a odgovaraju da su turistička, vodopravna i građevinska inspekcija Državnog inspektorata već obavile očevid na toj lokaciji.


– Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata protiv prijavljene fizičke osobe pokrenula je upravni postupak koji je u tijeku. Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je nakon obavljenog očevida pokrenula upravni postupak koji je u tijeku. Turistička inspekcija je obavila inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti te u trenutku nadzora nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti turističke inspekcije, stoji u odgovoru DIRH-a.


Pri tom se napominje da je turistička inspekcija na okolnosti zaprimljene predstavke, a koje se odnose na povrede propisa drugog tijela, predmetnu predstavku proslijedio na nadležno postupanje i Ministarstvu financija, Poreznoj upravi Zadar, od koje je zatraženo da po izvršenom nadzoru i utvrđenom činjeničnom stanju iz njihove nadležnosti obavijeste izravno podnositelja predstavke.


Prozvani susjed: Sve je to ljubomora i zloba


Prozvani susjed (op.a. podaci poznati redakciji) odbacuje optužbe susjede Jasne..
– Mi smo prva familija, a ja sam to kupio od njihovog nećaka, a to je stara kućica napravljena prije 1968. godine. Ljubomorni su i od tada mi više ne daju mira. Preko odvjetnika su najprije tražile da obnovim tu staru kuću jer im od nje dolazi vlaga. Ja sam u prvi mah rekao da neću obnavljati jer za to nemam novca, ali u meni je proradila ljudskost i obnovio sam. Ta se moja kuća drži njihove i takva je konfiguracija zemljišta da sam morao napraviti ploču, da voda ne ide u njihovu kuću. Spasio sam situaciju. A kućica je stara bila od mog pradjeda, tu smo kuhali i jeli kad sam mali bi, kazuje 74-godišnji susjed.


Dodao je i da je svojevremeno riskirao život da bi spasio gospođu Jasnu, da bi mu se na kraju ovako vratilo. Kako se to samo posloži, kaže.


Osim gospođe Lukin, prozvani je susjed oštro napao i općinskog načelnika.


– On je drogeraš. Sad je prije nekoliko dana nekog starca namjerno porušio na cesti autom, i sada njegova riječ važi, kazuje susjed.


– Ja sam napravio legalizaciju, ali on je odbija jer je sukobu interesa! Ja sam to kupio jer sam tu proveo svoju mladost, svoje djetinjstvo, to je bilo od mog pradjeda. Imam papire da je to izgrađeno prije 1968. godine, to je bio poljski zahod i ta stara kućica, tu je bilo miševa i komaraca i ja sam to obnovio. A oni su prije nekoliko godina otvorili prozor iznad te moje stare kućince, tako da ni krov nisam mogao staviti, navodi naš sugovornik.


– Oni su frustrirani i ljuti na nas što smo tu, na svom ognjištu. Nisam ja to kupio jer želim neke zarade, nego zato što je od mog pradjeda. Sve je to ljubomora i zloba, zaključuje prozvani susjed.