Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PARLAMENTARNI IZBORI

Pripreme za izbore traju non-stop, tko čeka kampanju neće ništa napraviti

Autor: Iva Bucić

26.09.2023. 14:48
Pripreme za izbore traju non-stop, tko čeka kampanju neće ništa napraviti

Foto: ARHIVA NLNa parlamentarnim izborima koji će se održati sljedeće godine, birači Zadarske županije po prvi će put glasovati u dvije izborne jedinice. Južni dio Zadarske županije, koji uključuje i grad Zadar, pripast će devetoj izbornoj jedinici, a sjeverni dio županije sedmoj. Osim sjevernog dijela Zadarske županije, sedma izborna jedinica obuhvaćat će cijelu Ličko-senjsku i dijelove Primorsko-goranske županije te cijelu Karlovačku županiju i zapadni i sjeverni dio Sisačko-moslavačke županije.


Predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić ističe da je riječ o tipičnom gerrymanderingu, odnosno krojenju izbornih jedinica kako bi se osigurala izborna pobjeda.


Dva Islama u dvije izborne jedinice


– HDZ je htio naivno prikriti opustošenu Slavoniju. Da se nisu mijenjale granice izbornih jedinica, Slavonija bi birala manje zastupnika jer je upravo politika HDZ-a ondje dovela do depopulacije. S druge strane, najbolji primjer apsurdnosti ovakvih izbornih jedinica je u našoj županiji, gdje će Islam Grčki i Islam Latinski glasovati u dvije izborne jedinice, kao i Karin Donji i Karin Gornji. Islam Latinski će glasovati s Glinom i Petrinjom, a Islam Grčki sa Šoltom, kazuje Zubčić.
U toj se ocjeni sa Zubčićem slaže i predsjednik Županijske organizacije Domovinskog pokreta (DP) Damir Biloglav, koji ističe da se iz aviona vidi da su nove izborne jedinice nešto jako neprirodno.


– HDZ s obzirom na rejting pokušava skrojiti biračke jedinice prema vlastitom interesu. Oni su u toj poziciji, imaju tu moć i to je legitimno. Vrijeme će pokazati jesu li dobro izračunali. Ono na čemu mi godinama inzistiramo je pitanje novog izbornog zakona koji bi bio pravedniji i koji bi dao puno vjerniju sliku volje građana. Izborni zakon krojen je prije svega prema interesu vladajućih, a nikako ne sa željom da se dobije slike autentične volje naših građana, ističe Biloglav, koji i smatra da je izborni zakon napravljen tako da pogoduje velikim strankama, pa se zato na vlasti neprekidno izmjenjuje HDZ s malim partnerima, a povremeno, da razbije monotoniju, uskoči SDP.


– Ovaj put SDP sigurno neće biti onaj koji će preuzeti odgovornost za upravljanje državom, ali moguće su svakakve kombinacije, prognozira Biloglav.


Foto: Luka Jeličić


HDZ ima pravo mijenjati zakon


Čelnik zadarskog SDP-a, s druge strane, ističe da na izborima idu po pobjedu.


– Mi idemo po pobjedu. U posljednjih sedam godina u Hrvatskoj korupcija je sve raširenija, sve je zaštićenija od strane države i neovisnih institucija. Najaktualniji primjeri su plin za cent i činjenica da se nitko ne želi javiti za ravnatelja USKOK-a, a treba spomenuti i nikad zaboravljenih pola milijarde iz INE. Tome treba stati na kraj i dat ćemo sve od sebe da pridobijemo povjerenje građana, tvrdi Zubčić.


S promjenama Zakona o izbornim jedincima zadržat će se postojeći model od 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, a Ustavni sud u veljači ove godine odlučio je da se novi zakon mora donijeti najkasnije do 1. listopada.


Zubčić pri tom podsjeća da je prijedlog SDP-a bio šest izbornih jedinica, koje bi pratile smislenu geografsku i regionalnu cjelinu.


– Na primjer otok Vir ima više zajedničkoga s Konavlima ili Lopudom kod Dubrovnika, nego što ima s Petrinjom. Ali to HDZ-u nije u interesu, tumači Zubčić.


O promjenama izbornih jedinica nisu oduševljeni ni u MOST-u. Zastupnik MOST-a u Skupštini Zadarske županije Đani Bunja ističe da HDZ ima pravo mijenjati zakon, no pravo je pitanje jesu li te izmjene moralne i etične.


– HDZ misli da će ovako postići maksimalan rezultat, no ja mislim da na razini političke etike to nije u redu. MOST-ov je stav da bi se izborne jedinice trebale poklapati s granicama županija. Naši saborski zastupnici dali su vrlo konkretne argumente, ali to je naišlo na nerazumijevanje. U konačnici ona stranka koja je na vlasti ima moć da sebi prilagodi izborni zakon, tako HDZ i njihova većina odlučuje, kazuje Bunja.


Pripreme za izbore, otkrivaju nam sugovornici, odavno su u punom jeku. Iako se zna da će se izbori održati dogodine, na HDZ-u je da odluči datum izbora, pa Zubčić ističe da uvijek moraju biti spremni.Neke suradnje već dogovorene


– To smo i pokazali ovim dijelovima našeg programa kao što su »Plan za stan«, zatim vezano za predškolski odgoj odnosno za vrtiće, za umirovljenike i slično. U konačnici ni ne znamo kad će izbori biti, to ovisi o vladajućoj većini, tako da ih moramo dočekati spremni, ističe predsjednik županijskog SDP-a.


Biloglav također kaže da se još snima stanje na terenu i razgovara s potencijalnim koalicijskim partnerima. Iako u DP-u još ne razgovaraju o listama, naš sugovornik ističe da se mora izbjeći greška koju su napravili na prošlim parlamentarnim izborima.


– Izbori se spremaju ne čitavu godinu, nego čitav mandat. Što se Domovinskog pokreta tiče, još u ovoj fazi ne razgovaramo o listama, no s obzirom na loše iskustvo s prošlih parlamentarnih izbora, kad smo na listama na najbolja mjesta stavili ljude koji nisu članovi stranke, to nam se na ovim izborima vjerojatno neće ponoviti, kazuje Biloglav.


U pripreme je krenuo i MOST, koji je na zadnjim parlamentarnim izborima osvojio osam saborskih mandata.


– Pripremamo se, dogovorili smo suradnji na nacionalnoj razini s Hrvatskim suverenistima. Ići ćemo s njima definitivno, taj je dogovor postignut, a MOST je otvoren i za neke druge suradnje, ako dođe do programskog preklapanja, kazuje Bunja.


Bunja dodaje da MOST ima dvocifreni rejting i to jamči da će imati i dvocifreni broj zastupnika u saboru.


Foto: Luka Jeličić


Termin izbora još nepoznat


Zato je HDZ već duže u pripremama, bilo da je riječ o programima i mjerama, ili pak operativno, unutarstranački. Prošli tjedan je u Hotelu Kolovare održana koordinacija gradskog HDZ-a, na kojoj je ministar Šime Erlić poručio da jedino HDZ jamči stabilnost, rast i razvoj Zadra te da se malo koja stranka i vlada u EU mogu pohvaliti postignućima kakva ima HDZ. Božidar Kalmeta, predsjednik županijskog HDZ-naglasio je tom prilikom da HDZ u Zadru nikad nije izgubio izbore, uz objašnjenje da je to zato što Zadrani prepoznaju da oni rade za dobrobit Zadra.


O terminu održavanja izbora, naznaka nema, uvjerava nas Ante Babić, politički tajnik Županijskog odbora HDZ-a, ističući kako će se isti vjerovatno održati u kasno proljeće ili početkom ljeta.


– Sama kampanja i priprema za izbore traje non-stop, tko čeka samo kampanju, neće nikada ništa napraviti. Mi smo uvjereni u pobjedu, to uopće nije sporno. Rezultati Vlade pod upravljanjem predsjednika Andreja Plenkovića govore sami za sebe, bilo da je riječ o porastu BDP-a nekoliko kvartala zaredom, porastu prosječne plaće, o upravljanju krizama, o ulasku u Schengen i eurozonu. Električna energija i plin su nam praktički najjeftiniji u čitavoj EU, zahvaljujući Vladi koja intervenira. Sve ovo što oporba nudi su floskule, oni nemaju argumenata pa nas lijevi spektar pokušava prikazati kao lopove, a desni spektar kao izdajnike. Ništa od toga nije točno, ističe Babić, dodajući kako je podjela izbornih jedinica u potpunosti demokratična.


– Ustavni sud rekao je da po broju stanovnika moba biti otprilike odstupanja do pet posto, i na ovaj je način to odstupanje najmanje. Teoretski bi Hrvatska mogla biti jedna izborna jedinica, ja mislim da bi to HDZ-u mnogo više odgovaralo, onda mnoge stranke regionalnog tipa ne bi nikada prešle izborni prag. Ali ovako je demokratičnije kada imamo 10 izbornih jedinica, tako da svaka regija u Hrvatskoj ima prilike biti zastupljena, tumači Babić. Iako smatra da se cjepkanjem Zadarske županije ništa bitno ne mijenja, priznaje da zadarskom HDZ-u to odgovara jer će s na ovaj način dobiti jednog zastupnika u Saboru više, upravo zato što će imati svoje zastupnike na listi i u sedmoj i u devetoj izbornoj jedinici.


– Ali to je manje važno, važnije je da je Ustavni sud tako odredio, da bude pravičnije i demokratičnije, s manjim odstupanjima među jedinicama, ističe Babić.


Foto: Luka Jeličić