Foto: TZ Ravni Kotari
U subotu 17.08.2024. u Benkovcu u organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije na glavnoj gradskoj šetnici održao se sada već tradicionalni Gastro festival “Benkovački prisnac”.
Festival je to kojim se promovira autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara.
Prisnac je autohtono jelo ovoga kraja s kojim su dočekivani uzvišeni dani i gosti i s kojim su sklapani brakovi u stara vremena. Jednostavna delicija, kakve su sve istinske narodne delicije, već stoljećima se sprema i jedno je od najprepoznatljivijih jela Bukovice i Ravnih kotara.
Gastro festival “Benkovački prisnac” i ove godine bio je prilika da brojni domaći i strani gosti koji su došli na gradsku šetnicu u Benkovcu probaju jedinstvenu deliciju ovoga kraja, Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris i okus prisnaca nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Osim što se na glavnoj gradskoj šetnici mogao probati prisnac moglo se ovdje pronaći za svakoga ponešto jer su se na preko 30 štandova predstavili razni domaći proizvođači te su prezentirali svoje proizvode poput sira, meda, vina, likera, prirodnih sokova, badema, prirodne kozmetike, pekmeza, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, raznih originalnih i unikatnih predmeta ručne izrade što kazuje o vrijednim ljudima ovoga kraja…
Za zabavu su bili zaduženi Kuzma & Shaka Zulu koji su posjetitelje zabavljali do kasnih večernjih sati.
Evo i recepta za prisnac…
RECEPT
Benkovački prisnac
Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju
Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir
Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva žumanca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
usporavanje tržišta nekretnina
Cijene divljaju, a sve je manje novih stanova, evo kakvo je stanje u Zadru
Plodovi zemlje i mora
ribari očajni
Zabrinjavajući signali iz Jadrana: mala plava riba postala veliki problem hrvatskog ribarstva
Hrvatska
POLARIZACIJA
Novi predsjednik Mosta smatra da ljevica širi histeriju
Hrvatska
NO PASARAN
Premjer ponovio osudu: Zakon ulice neće proći ni u Splitu, ni u Zagrebu, ni u Rijeci
Zadar
pet vijesti
PREGLED DANA U Vijeću duga rasprava, kod Thompsona dugi redovi
Županija
»PAKOŠKA«
Posjetili smo uljaru Mate Ivasa u Pakoštanima: Koštice maslina su gorivo budućnosti!
Županija
REPORTAŽA
FOTO Janjetina je u Benkovcu dobila konkurenciju, gužva za inćune
Crna Kronika
presuda
Prouzročila prometnu u Rašteviću i – nestala: ‘Kako se nisam imala gdje zaustaviti…’
Zadar
NEDOSTAJE STRUČNJAKA
ALARMANTNA STATISTIKA U deset godina broj djece s autizmom narastao pet puta
Zadar
NAKON SPEKTAKULARNOG KONCERTA