Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Beeenkovac i Vlajternativa vrhunci ljeta u Ravnim kotarima

Autor: Velimir Brkić

08.06.2013. 22:00
Beeenkovac i Vlajternativa vrhunci ljeta u Ravnim kotarima

Foto: Velimir BRKIĆU prvoj suboti mjeseca lipnja u samom središtu Benkovca se održava četvrta po redu manifestacija Bukara 2013. Riječ je o pučkoj eno-gastro fešti koja ima za cilj promociju Bukovice i Ravnih kotara


Sedamnaest vrhunskih i originalnih događaja koji u sebi objedinjuju tradiciju, kulturu, gastronomiju, zabavu i povijest središta Ravnih kotara, čine okosnicu turističke ponude grada Benkovca za ovogodišnju sezonu, objedinjeni su u dvojezičnom vodiču “Benkovačko kulturno ljeto 2013.” koji je tiskan u čak 10.000 primjeraka.
Moderni turisti hoće više
Grad Benkovac i benkovački kraj u zadnje se vrijeme pozicionirao kao perjanica ruralnog razvoja i predvodnik u očuvanju bogate baštine i ostalih vrijednosti koje ne smiju pasti u zaborav, poručio je benkovački gradonačelnik Branko Kutija.
– Svjedoci smo da moderan turist želi više od mora i sunca, da želi upoznati baštinu prostora u kojem boravi, sa svim posebnostima, autohtonim i tradicijskim vrijednostima s kojima se ne susreće tako često, rekao je gradonačelnik Branko Kutija.
Direktor Turističke zajednice Grada Benkovca Vanja Čvrljak je naglasio kako Benkovac i njegova okolica imaju dovoljno potencijala i kako su sve manifestacije originalne te imaju svoju svrhu i cilj, promociju benkovačkih brandova.
– Prva manifestacija na Benkovačkom kulturnom ljetu u povodu Dana Benkovca i blagdana sv. Ante je u idući četvrtak, 13. lipnja. Riječ je o koncertu legendarnog Marijana Bana, najavio je Čvrljak.
Potom slijede sedme po redu “Večeri klapske pisme Benkovac 2013.”, gdje dalmatinske klape pod krošnjom stoljetne kostele, u starohrvatskoj utvrdi Kaštel Benković osvijetljenoj bakljama Benkovac pretvore u svojevrsni “hrvatski Woodstock”.
– Prošlogodišnji je to zaključak zaljubljenika u dalmatinsku “rič i pismu”, dosad najbolje organiziran, najuspješniji, najposjećeniji i najbrojniji susret klapa, navodi.
Uskoro dolazi i sada već tradicionalna 8. ravnokotarska jada koja će se održati za Dan domovinske zahvalnosti.
– Zatim slijedi manifestacija Puževim korakom. Radi se o drugoj po redu gastro manifestaciji, pripremi i degustaciji jela od puževa. U sklopu manifestacije održat će se i Drugo otvoreno prvenstvo Hrvatske u utrci puževa.
Slijedi spektakularni Benkovac VINFEST, festival vina sjeverne i srednje Dalmacije u Kaštel Benkoviću. Potom se na prostoru Zadarske županije održava jedinstveni događaj, u Benkovac dolazi HGD Sveta Cecilija s Korčule sa svjetskom atrakcijom, viteškom igrom Moreška koja je više od igre.
– U prvoj suboti mjeseca lipnja u samom središtu Benkovca se održava četvrta po redu manifestacija Bukara 2013. Riječ je o pučkoj eno-gastro fešti koja ima za cilj promociju Bukovice i Ravnih kotara te svih posebnosti, narodnih običaja i potencijalnog turističkog proizvoda, naglašava Čvrljak.
Tu je i 13. izbor za Miss sela na čijem je prošlogodišnjem uzbudljivom i spektakularnom finalu nazočilo gotovo dvije tisuće ljudi. Potom slijede etno i gastro manifestacije, kazališne predstave, koncerti za mlade i one nešto starije.
– Nakon gastromanifestacije Beeenkovac koja je posvećena janjetini i jaretini održava se i gastrofestival Benkovački prisnac, priča o jedinom izvornom ravnokotarskom kolaču, kaže.
Prisnac bez premca
Nakon Fišijade, Vinfesta, Pužijade, janjetine i jaretine, došao je red na prisnac, a to je autohtona gastronomska delikatesa koja se pripravljala u neka stara vremena, osobito u vrijeme mužnje ovaca i pravljenja mladog sira.
– Benkovački prisnac je autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara, jednostavna, a opet tako dobra. Prisnac je kolač kojega su vrijedne domaćice pripremale najčešće za svečane prigode, kazala je Marijana Čirjak iz KUD-a Branimir.
Vrijedne ruke naših baka mijesile su ovu sočnu poslasticu koja i danas mami sve više gastro poznavatelja, i ljubitelja zavičajne kuhinje. Prisnac je u zadnjih nekoliko godina, možemo slobodno reći, postao popularno jelo.
– Mi ćemo u budućnosti postati kao mala Istra, zaključio je Vanja Čvrljak.


 PROGRAM BENKOVAČKOG LJETA
13. lipnja – Koncert Marijana Bana na Trgu domovinske zahvalnosti
22. lipnja – 7. susret klapa “Večer klapske pisme” – Benkovac 2013.
25. lipnja – 8. ravnokotarska fišijada Benkovac 2013.
29. lipnja – 2. puževim korakom, Trg domovinske zahvalnosti
5. srpnja – Benkovac VINFEST 2013., festival vina sjeverne i srednje Dalmacije
6. srpnja – Bukara Benkovac 2013., gastro ponuda Bukovice i Ravnih kotara
6. srpnja -Viteška igra Moreška, HGD Sveta Cecilija, Šetalište kneza Branimira
12. srpnja – Koncert Dernis Jam, jazz, soul&funk
13. srpnja – 13. izbor Miss sela Zadarske županije – Benkovac 2013.
20. srpnja – 5. etno festival Benkovac 2013.
24. srpnja – Kazališna predstava Vlaška posla, Hit teatar Zagreb
27. srpnja – Gastrofestival Benkovački prisnac Benkovac 2013.
2. kolovoza – Ribarska fešta za blagdan Gospe od Anđela, Donji Karin – plaža
5. kolovoza – Gastromanifestacija Beeenkovac – janjetina i jaretina
5. kolovoza – Koncert za Dan domovinske zahvalnosti
7. kolovoza – Kazališna predstava Ponoćna igra, Teatro Verdi&KLZ Zadar
9. kolovoza – Koncert Martine Thomas Quartet – rhytham&blues
16. kolovoza – 10. festival glazbenih amatera Benkovac fest
17. kolovoza – Rock koncert Benkovac Vlajternativa