
Foto: TZ Ravni Kotari
U subotu 17.08.2024. u Benkovcu u organizaciji Grada Benkovca, Turističke zajednice Ravni kotari uz potporu Turističke zajednice Zadarske županije na glavnoj gradskoj šetnici održao se sada već tradicionalni Gastro festival “Benkovački prisnac”.
Festival je to kojim se promovira autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara.
Prisnac je autohtono jelo ovoga kraja s kojim su dočekivani uzvišeni dani i gosti i s kojim su sklapani brakovi u stara vremena. Jednostavna delicija, kakve su sve istinske narodne delicije, već stoljećima se sprema i jedno je od najprepoznatljivijih jela Bukovice i Ravnih kotara.
Gastro festival “Benkovački prisnac” i ove godine bio je prilika da brojni domaći i strani gosti koji su došli na gradsku šetnicu u Benkovcu probaju jedinstvenu deliciju ovoga kraja, Šetalište kneza Branimira bilo je gotovo premaleno za sve posjetitelje ove manifestacije, a miris i okus prisnaca nikoga nije ostavio ravnodušnim.
Osim što se na glavnoj gradskoj šetnici mogao probati prisnac moglo se ovdje pronaći za svakoga ponešto jer su se na preko 30 štandova predstavili razni domaći proizvođači te su prezentirali svoje proizvode poput sira, meda, vina, likera, prirodnih sokova, badema, prirodne kozmetike, pekmeza, suhomesnatih proizvoda, maslinovog ulja, raznih originalnih i unikatnih predmeta ručne izrade što kazuje o vrijednim ljudima ovoga kraja…
Za zabavu su bili zaduženi Kuzma & Shaka Zulu koji su posjetitelje zabavljali do kasnih večernjih sati.
Evo i recepta za prisnac…
RECEPT
Benkovački prisnac
Kora za prisnac: napraviti od glatkog brašna (35 dag), malo soli i tople vode, tijesto izvaljati i prekriti pobrašnjenu okruglu tepsiju
Smjesa: 5-7 cijelih jaja, 200 g skorupa, 1 svježi polutvrdi ovčji ili kravlji sir
Jaja lagano izmutiti (ne mikserom), dodati skorup ili vrhnje, malo soli i sve dobro izmiješati. Tijesto isuti na pripremljenu koru i izravnati. Rubove kore koji vise zavrnuti preko smjese tako da sredina ostane otvorena, ne više od 8 do 10 cm, višak odrezati. Nepokriveni dio prisnaca namazati s dva žumanca. Peći u pećnici na 200 stupnjeva ili pod pekom 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i izrezan poslužite za desert.
najnovije
najčitanije
Zadarski prsten
godina dana projekta
Vukić: Projektom “Veliko srce Vrsi i Poljica – faza II” želimo zahvaliti starijim sumještanima
Zadarski prsten
Značajna ulaganja
Vidikovac Straža i Trg tri palme uskoro će promijeniti lice mjesta
Zadarski prsten
Uređenje turanjske obale
Plaža Morovička postaje moderna turistička oaza
Zadar
vrijedno poboljšanje
Nekoliko odjela zadarske bolnice dobilo nove operacijske lampe
Ostali sportovi
počast poginulom branitelju
Održan 34. brzopotezni šahovski turnir “Memorijal Franka Lisice”
Zadar
GODINA JUBILEJA
FOTO Održana središnja proslava Jubilejske godine, donosimo veliku fotogaleriju
Zadar
NE SKRIVA NEZADOVOLJSTVO
‘TO NIJE PRAVEDNO’ Građanin ogorčen zbog cijena stanova u Zadru: ‘Vlasnici iskorištavaju priliku…’
Scena
ODUŠEVLJENI SILVIJOM
Gledatelji Braka na prvu puni hvale za Zadranku: ‘Silvija je žena baš onakva kako treba biti…’
Košarka
MARKO BUTIĆ
VIDEO Bivši vođa Tornada o zlatnim danima zadarskog sporta: ‘Košarka je u Zadru doručak, ručak i večera’
Scena
OGLAS NA FACEU