Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

NEOBIČNA BIRALIŠTA

NAJČUDNIJA IZBORNA MJESTA Od kafića i vinarije, do kapelice i veterinarske stanice

Autor: Ivana Kocijan

18.04.2024. 09:58
NAJČUDNIJA IZBORNA MJESTA Od kafića i vinarije, do kapelice i veterinarske stanice

Foto: Davor Javorović/PIXSELLIako se biračka mjesta najčešće nalaze u mjesnim odborima i školama, u nekim mjestima birališta su ove godine bila smještena na, najblaže rečeno, čudnim, odnosno neobičnim mjestima. U utrci za 11. saziv Hrvatskog sabora bilo je gotovo 2.300 kandidata, a neki su birači svoje građanske dužnosti izvršili na mjestima poput kafića i vinarija.


Primjerice, u malom selu Željezno Žumberačko biračko mjesto br. 3 bilo je smješteno u staroj, napuštenoj, razrušenoj školi. Među neuobičajenim lokacijama za birališta ove su se godine našla i dva mjesta u Virovitici.


Dio građana Virovitice mogao se nakratko osjećati poput glumaca jer su, naime, do glasačkog mjesta došli po crvenom tepihu koji se pak nalazi na stepenicama Gradskog kazališta Virovitica u kojem je bilo smješteno jedno od glasačkih mjesta. S druge strane, dio Virovitičana glasao je u prostoru Veterinarske stanice.
Dvorac Mailath-Prandau u Donjem Miholjcu, jedan od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj, također je poslužio kao biračko mjesto, možda i jedno od naljepših i najposebnijih ove godine.


Glasanje za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u dvorcu Mailath-Prandau odvilo se u kapelici koja je poslužila kao biralište, dok je oltar bio prekriven tkaninom za članove biračke komisije.


Još jedno neobično mjesto za glasovanje bila je Vinarska zadruga Sveta Jana u Ivančićima pored Jastrebarskog koja je također pretvorena u biračko mjesto.


Caffe bar Livno u Kozinščaku jučer nije posluživao goste. Naime, građani Kozinščaka u Dugom Selu jučer su zbog nedostatka primjerenog prostora glasovali u Caffe baru Livno vlasnika Marka Nujića.Photo: Marko Prpic/PIXSELL


Photo: Željko Hladika/PIXSELLPhoto: Damir Spehar/PIXSELLPhoto: Davor Puklavec/PIXSELLPhoto: Damir Spehar/PIXSELL


Photo: Damir Spehar/PIXSELL


Photo: Željko Hladika/PIXSELL