Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Prijedlog izmjene Poslovnika

Župan podržava snimanje sjednica Županijske skupštine

Autor: Marina Vlakić

02.03.2023. 12:22
Župan podržava snimanje sjednica Županijske skupštine

Foto: Luka JeličićŽupanijski SDP predsjedniku Županijske skupštine Zoranu Šikiću uputio je Prijedlog izmjene Poslovnika Skupštine Zadarske županije čime bi se omogućilo video snimanje sjednica Skupštine, i to trajnom objavom video snimki sjednica Skupštine na službenom kanalu Zadarske županije.


Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, Jure Zubčić, u obrazloženju je naveo kako javnost rada svih predstavničkih tijela doprinosi boljoj društvenoj kontroli procesa upravljanja i jača demokratizaciju društva, a čl. 37. Statuta Zadarske županije propisano je i kao obvezno načelo i praksa rada Skupštine, župana i svih njihovih radnih tijela.


– Budući da javnost ima pravo znati na koji se način donose odluke kojima se direktno utječe na njihov život i budućnost, smatramo da nema nijednog razloga da se sjednice Županijske skupštine ne snimaju i trajno javno objavljuju. Predstavnička tijela, kao i jedinice područne samouprave, u potpunosti moraju ići ukorak s vremenom u kojem djeluju. Danas uistinu nije zahtjevan zadatak osigurati video snimanje Skupštine te javnu objavu tih snimaka kako bi građani koji su nas i birali mogli lakše ocjenjivati naš rad. Na taj način bi mogli prosuđivati o radu Skupštine u cjelini, kao i svakog pojedinačnog vijećnika i vijećnicu, ističe Zubčić, napominjući kako živimo u društvu koje već godinama gubi povjerenje u predstavnička tijela, a jedan od osnovnih razloga je njihova nedovoljna transparentnost.


Građani bi dobili uvid u rasprave
– Javnom objavom video snimaka sjednica Skupštine svi građani i građanke će imati uvid u rasprave i glasanje svakog vijećnika i vijećnice. Biti vijećnik, odnosno vijećnica je čast i na tu poziciju su nas izabrali građanke i građani naše županije. Kako smo mi u praksi njihov glas u Skupštini, obvezni smo na svaki način omogućiti svima da prate naš rad, odnosno učiniti im dostupnima sjednice Skupštine. Posljednje izmjene Poslovnika se, nažalost, koriste kako bi se izbjeglo snimanje, s obzirom da se u odredbe unijelo da se sjednice snimaju isključivo kad se održavaju u sjedištu županije. S obzirom da niti jedna sjednica u ovom sazivu nije održana u sjedištu županije, a niti je izgledno da će se ubuduće održavati, smatramo da je potrebno izmijeniti ovu odredbu. U posljednjem odgovoru na naše vijećničko pitanje ste i sami naveli kako ne postoje tehničke zapreke čega smo i svi svjesni, navodi Zubčić koji je i na zadnjoj sjednici Županijske skupštine poručio kako će inzistirati na snimanju sjednica dokle god u tome ne uspiju jer su »kada je u pitanju javnost rada i transparentnost dosta tvrdoglavi«.


Šikić: SDP-ov prijedlog je pravovaljan


Nakon SDP-ova Prijedloga o izmjenama Poslovnika Skupštine, župana Božidara Longina pitali smo hoće li i kada omogućiti prijenos sjednica kako bi javnost konačno dobila uvid u rad Županijske skupštine.


– Naravno da podržavam snimanje sjednica, a prema sadašnjem poslovniku one će se snimati kada budu održavane u sjedištu županije, kazao nam je Longin.


Za komentar smo pitali i predsjednika Županijske skupštine, HDZ-ova Zorana Šikića koji, pak, kaže kako je o SDP-ov prijedlog pravovaljan te da o njemu najprije odlučuje Odbor za statut i poslovnik.


– Nakon što Odbor zauzme mišljenje, Prijedlog o izmjeni Poslovnika ide i na sjednicu Županijske skupštine kako bi se o njemu raspravljalo i u zakonskom roku donijelo odluku. Ona mora biti donesena u roku od tri mjeseca, a kakva god odluka bila Skupština će postupati po njoj. Sjednice će se svakako snimati, to je samo pitanje vremena i organizacije, a može se dogoditi i da se uskoro vratimo u vijećnicu Županije. Apsolutno sam za transparentnost i držat ću se odluka Skupštine, zaključuje Šikić.