Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ZNANSTVENA KNJIŽNICA ZADAR

Zoranićeve Planine u zvuku, slici i književnoj riječi

Autor: Portal ZL

02.06.2023. 14:23
Zoranićeve Planine u zvuku, slici i književnoj riječi

Foto: PRPovodom Međunarodnog tjedna arhiva od 5. do 11. lipnja 2023. u programu arhivskih i srodnih ustanova koji organizira Međunarodno arhivsko vijeće (International Counciol on Archives – ICA) sudjeluje i Znanstvena knjižnica Zadar predstavljanjem zvučne knjige Planine autora Petra Zoranića, izrađene u zvučnom studiju Knjižnice, a predstavljanje će biti 6. lipnja u 12:00 sati u Izložbenoj dvorani.


Foto: PR


To se djelo u književnoj historiografiji smatra prvim hrvatskim romanom, pisanim prozom i stihom. Premda autor samo jednog poznatog djela, Zoranić je najznačajniji književnik Zadarskoga književnog kruga. Rođen je u Zadru oko 1508. godine. Prvo izdanje Planina tiskano je 1569. godine. ZKZD je u svom studiju Planine pretvorila u zvuk, u zvučnu knjigu. Koristili smo izdanje Grafičkog zavoda Hrvatske iz 1988. godine koji sadrži i prijevod Planina na standardni jezik. Zvučna knjiga je čitana na standardnom jeziku, a u planu je snimanje Planina i u izvorniku.


„Zvučne Planine“ čitale su glumice Kazališta lutaka Zadar: Anđela Ćurković-Petković, Sanja Grgina i Gabrijela Meštrović Maštruko. Uz predstavljanje navedene zvučne knjige bit će izložen Izbor iz fonda knjižnice na temu romana Planine Petra Zoranića koji Knjižnica čuva u tiskanom obliku.


Foto: PR