Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HACKATHON NA SVEUČILIŠTU U ZADRU

Znanstvenici sa šest sveučilišta o održivom razvoju obalnih gradova

Autor: Portal ZL

02.02.2023. 08:55
Znanstvenici sa šest sveučilišta o održivom razvoju obalnih gradova

Foto: UNIZDZnanstvenici sa šest europskih sveučilišta okupljenih u alijansu EU-CONEXUS na Sveučilištu u Zadru tijekom dva dana sudjeluju na Hackathonu pod nazivom „Smart4Coast“, na kojemu će ponuditi rješenja vezana uz izazove s kojima se susreću obalni europski gradovi. U ovu alijansu okupljena su, naime, sveučilišta čija su središta u europskim obalnim gradovima Zadru, Ateni, La Rochelleu, Valenciji, Klaipedi i Bukureštu.


Nakon kratkog upoznavanja na koktelu dobrodošlice timovi su dobili zadatak osmisliti i prezentirati svoja rješenja na teme vezane za održivost i održivo upravljanje obalnim područjima u podtemama Mobilnost, Pametni gradovi , Zaštita mora, Izazovi u području klime i voda te  Turizam .


– Duboko smo uvjereni da će ovaj skup otvoriti prostor za konstruktivnu raspravu, jer nam je svima u interesu da znanstveni pristup učinimo još kompetitivnijim te da mu damo mjesto u društvu koje mu pripada. I ovaj će Hackathon nastojati slijediti taj put, promičući razmjenu informacija, znanja i iskustava te šireći ideju, filozofiju i kulturu kvalitete u vašem području. , rekao je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, zahvaljujući svima koji su pristali doći u Zadar i prezentirati svoja rješenja.
Tijekom Hackathona timovima su na raspolaganju biti mentori koji ih savjetuju i usmjeravaju kako bi konačni rezultat bilo što kvalitetnije rješenje. Ekipa Sveučilišta u Zadru pokušat će riješiti probleme s prometom uz korištenje električnih bicikala i romobila, Odjelu za biotehnologiju Poljoprivrednog sveučilišta u Ateni predstavit će nanobiosenzore za uočavanje mikroplastike u moru, a i svi drugi timovi izradit će alate za održivo upravljanje obalnim područjima.


Drugog dana Hackathona pobjednike će odabrati stručni žiri. Danas poslijepodne, nakon prezentacija, stručni žiri će nakon što prezentiraju svoja rješenja odabrati pobjednike, a tri pobjednička tima čekaju vrijedne nagrade.