Nedjelja, 11. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

PREDSTAVLJANJE U KNEŽEVOJ

Mapa grafika o vremenu koje je obilkovalo kurnatski prostor i kulturu

Autor: Zadarski list

17.11.2022. 09:35
Mapa grafika o vremenu koje je obilkovalo kurnatski prostor i kulturu


Sveučilište u Zadru i Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu u prigodi obilježavanja Dana grada Zadra 2022. organiziraju  predstavljanje mape grafika Kornati – Kurnati, autora prof. dr. sc. Josipa Zankija i prof. dr. sc. Vladimira Skračića. 


Prošle godine Skračić je objavio monografiju “Kornati kad su bili Kurnati: intimni leksikon prošlosti arhipelaga”, u kojoj je objavljena bogata toponomastička i druga jezična građa koju je prikupio po jadranskim otocima. U formi leksikona s ponekad literariziranim natuknicama, odabranim i ispisanim po vlastitom sjećanju i po kazivanjima niza otočana, nastojao je opisati Kornate, njihovu ribarsku i težačku prošlost. U monografiji autor tumači stvarnost kornatskog otočja jednog povijesnog vremena suprotstavljanjem dvaju njihovih naziva, standardnojezičnog i lokalnog. Ta se onomastička opozicija provlači kroz cijelu knjigu ističući potrebu za preciznijim razumijevanjem prostora, njegovoga društvenog konteksta te kornatske, kao i ukupne hrvatske otočne kulture.


Ilustracije Josipa Zankija


S obzirom da je monografija bila ilustrirana brojnim crtežima zadarskog akademskog slikara Josipa Zankija, pojavila se potreba za izdavanjem posebne mape grafika, što je u predgovoru obrazložio Murterin i poznati arhitekt Nikola Bašić.
– Ova grafička mapa je dragocjen doprinos kurnaskoj kulturi dvojice svjesnih. Jedan je vitez riječi a drugi vitez slike. Ne, nisu to jurišni vitezovi, već marljivi redovnici koji svojim moćnim medijima, medijem riječi i medijem slike, pohranjuju izgubljeno blago u nacionalni kulturni trezor, spašavajući ga od zaborava. Njihov plodonosni susret dogodio se unutar korica knjige pod naslovom “Kornati kada su bili Kurnati” gdje je Skračićev kurnaski leksikon ilustriran Zankijevom arhigrafijom. Grafička mapa Kurnati sporadični je izvod iz arhipelaškog imenoslovlja i znakoslovlja spomenute knjige, kojim želimo još jače usmjeriti pozornost na posebitosti kurnaske kulture, ali, i na dvojicu apologeta te iste kulture, na dvije iznimne autorske osobnosti: Vladimira Skračića i Josipa Zankija.  Listovi ove mape svojim grafemima i grafikama poput blica osvjetljavaju trenutke u kojima je to, i nježno i surovo vrijeme, oblikovalo kurnaski prostor i kulturu, napisao je Bašić.


Predstavljanje će se održati u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače danas, 17. studenog 2022., s početkom u 18 sati.