Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

KOLEGIJ GRADONAČELNIKA

Zbog neupisanih mališana, mjesni odbori preuredit će se u vrtiće

Autor: Iva Bucić

20.07.2023. 17:13
Zbog neupisanih mališana, mjesni odbori preuredit će se u vrtiće

Foto: Luka JeličićNa kolegiju gradonačelnika Branka Dukića s pročelnicima upravnih odjela raspravljalo se o turističkoj sezoni, vodoopskrbi na otocima te o izgradnji novih vrtića i škola. Na dnevnom redu u Maloj vijećnici našlo se ukupno osam točaka, a gradonačelnik je istaknuo da je kašnjenje s proračunom skratilo rokove za provedbu niza planiranih projekata.


Kolegij s pročelnicima započeo je temom dječjih vrtića. Dukić je procijenio da bi ove godine 100-tinjak djece moglo ostati bez mjesta u vrtiću, dok je lani bilo 150 neupisanih.


Neupisanih ispod 100


– Ostat ćemo kratki s kapacitetima i ove godine, ali nadam se da će se to promijeniti do kraja mog mandata. Sada nam je stiglo ukupno 730 prijava, od čega je upisano 302 djeteta, a neupisanih ima 324. Doduše, to nije konačan broj jer ima mnogo dvostrukih prijava, broj neupisanih trebao bi pasti ispod 100, kazao je Dukić.
Gradonačelnik je istaknuo da je participacija roditelja ostala na istoj razini kao i prijašnjih godina. Osim dogradnje vrtića Pčelica, planira se gradnja novog dječjeg vrtića na Smiljevcu, za što se već izrađuje projektna dokumentacija.  Ukupna procijenjena vrijednost ovih projekata je oko 6,6 milijuna eura, a novi vrtići trebali bi imati ukupno 256 novih mjesta. Procijenjeno je da će radovi trajati 10 mjeseci, a vrtići bi prvu generaciju djece trebali upisati nagodinu.


Osim toga, prostori mjesnih odbora Dračevac, Novi Bokanjac i Jazine II privremeno će se prenamijeniti u dječje vrtiće s ukupnim kapacitetom od 80 mjesta. Za prilagodbu prostora mjesnih odbora uložit će se minimalna sredstva, jer nisu potrebne značajnije intervencije u prostoru. Trebat će, naime, preurediti sanitarne čvorove, a na Novom Bokanjcu trebat će uz to napraviti samo pregradni zid.


– Za financiranje sljedeći tjedan planiramo prijaviti rekonstrukciju i nadogradnju još dva objekta, rekonstrukciju i nadogradnju PO Duga, te izgradnju novog vrtića u sklopu prostora društvene namjene na Crvenim kućama, rekao je Dukić.Ulica na Plovaniji


Osim toga, na kolegiju je istaknuto kako Zadru treba još pet osnovnih škola za jednosmjenski rad i cjelodnevnu školu do 2027. godine.


Bilo je riječi i o realizaciji projekta poduzetničke zone Crno. Ondje se trenutno čeka polaganje elektrokabela, a u međuvremenu je objavljen javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju čestica velikih od 2.500 do 5.000 kvadrata, na koji su dosad stigle 42 prijave.


Osim toga, pročelnici su s gradonačelnikom analizirali i rekonstrukciju Ulice admirala Jakova Šubića od Cezana, poznatoj dugoj i uskoj prometnici na predjelu Plovanije, zbog čijeg će proširenja biti potrebno izmjestiti postojeće ogradne zidove i kolne ulaze.


– Ugovor o građenju potpisan je sa Strabagom, a iznosi 996 milijuna eura. Radovi će započeti čim Pfeiffer riješi odvodnju, kazao je Matko Segarić, zamjenik pročelnika UO-a za prostorno uređenje i graditeljstvo.


Osim postavljanja semafora, planira se i izgradnja kružnog toka, izvođenje nove javne rasvjete i DTK mreže. Ti bi radovi na Ulici admirala Jakova Šubića od Cezana trebali bi potrajati devet mjeseci, a u sljedećoj godini od Splitske do Žmirića radovi će se odvijati na još dvije lokacije, u Ulici Jurja Križanića i na križanju Žmirići.


Što se tiče izgradnje kompleksa otvorenoga plivališta u Športskom centru Višnjik, najavljeno je da naručeni bazen u Zadar stiže sljedeći tjedan, a za olimpijski je bazen već izdana građevinska dozvola. Kada se uz to izgrade i skakaonice, Višnjik će biti konkurentan za sve vrste natjecanja u vodi.


Voda, stanovi, turisti


Osim o bazenima, raspravljalo i o pitkoj vodi na otocima.


– Na otoke smo u prvih šest mjeseci isporučili 10 tisuća kubika vode. Svaki otočanin ima pravo na 85 kubika godišnje po subvencioniranoj cijeni, dakle po istoj cijeni kao u Zadru, dakle 1,68 eura. Oni koji nemaju prebivalište na otoku ili žele naručiti dodatne količine, kubik plaćaju 12,72 eura s troškovima prijevoza, kazao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Mate Pinčić.Na dnevnom redu našla se i tema zakupa stanova za smještaj obitelji čija se djeca liječe izvan Zadra. Natječaj se, naime, morao ponoviti nakon što na prvi nije stigla nijedna ponuda. Tražila su se dva četverosobna stana u Zagrebu i jedan u Splitu, na zakup u trajanju od minimalno pet godina. Za stanove velike minimalno 75 kvadrata, u Gradu su bili spremni izdvojiti 1.500 eura mjesečno.


– Ponovljen je natječaj, upravo je jučer završio i vjerujem da ćemo brzo sklopiti ugovor. Stigle su nam četiri ponude za Split i dvije za Zagreb, kazao je Dukić.


Pročelnik Pinčić istaknuo je da se u Zadru turizam polako oporavlja od korone, ali pretpandemijske brojke dosegnut će se tek dogodine. Na temelju toga zaključio je da je korona Zadar unazadila za pet godina.


– U prvih šest mjeseci imamo 223.056 turista, 31% više nego lani, odnosno 1,1 posto manje nego rekordne 2019. godine. Međutim, turisti se duže zadržavaju u Zadru, pa je zabilježen porast u broju noćenja od 15 posto u odnosu na 2019. godinu, a od te brojke otprilike 85 posto noćenja ostvarili su strani turisti.


Najveći broj noćenja u prvih šest mjeseci ostvaren je u hotelima, čak 39 posto, 33 posto u apartmanima i kućama za odmor, u kampovima 9 posto, u ostalim vrstama smještaja 11 posto. Nadalje, pet posto čine nautičari, dok je u nekomercijalnom smještaju, kod prijatelja i rodbine, ostvareno tri posto noćenja.


– U Zadru je ostvareno 77 posto noćenja, 19 posto u Petrčanima, u Kožinu 2,4 posto, 0,14 posto u Crnom i 1,46 posto na otocima, kazao je Pinčić.


Samo jedna tvrtka u minusu


U prvih šest mjeseci ove godine u Zadar su pristala 54 kruzera, dva manje nego lani.


Osim u turizmu, sve je bolja situacija i u gospodarstvu, pohvalio se gradonačelnik Dukić.


– Gospodarski pokazatelji za Zadar su odlični, nikad bolji, u Zadru i okolici bilježi se rekordna zaposlenost. U prošloj godini povećanje prihoda gospodarstva iznosi 27,2 posto, povećanje prihoda od prodaje u inozemstvo iznosi 38,8 posto, bruto dobit narasla je za 84,2 posto, robni izvoz za 16,4 posto, povećana je i zaposlenih u gospodarstvu, za 7,1 posto, a neto plaća za 7,4 posto, zaključio je Dukić.


Gradonačelnik je poručio da uz sve izazove, od rasta cijena do inflacije, možemo biti zadovoljni jer je samo jedna jedina gradska tvrtka 2022. godinu završila u minusu.


– Liburnija je u minusu 3,2 milijuna kuna i to nam je jedina tvrtka u minusu. Troškovi za gorivo porasli su za 5 milijuna kuna u odnosu na lani, a ove godine osigurali smo 400.000 eura za vozače, za njihove povišice, otpremnine, božićnice, uskrsnice, regrese i otpremnine te rad nedjeljom i blagdanom. Došlo je također do povećanja plaća i u drugim društvima, kazao je Dukić.