Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

Pravomoćna presuda

Zbog kaznenog djela protiv pravosuđa, načelnik Starigrada podnosi ostavku!

Autor: Marina Vlakić

10.11.2022. 14:49
Zbog kaznenog djela protiv pravosuđa, načelnik Starigrada podnosi ostavku!

Foto: Arhiva ZLGodinu dana nakon što je na Općinskom sudu u Zadru zbog davanja lažnog iskaza nepravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine, HDZ-ovu načelniku Starigrada Krsti Ramiću na Županijskom sudu u Puli jučer je potvrđena presuda. Temeljem Zakona o lokalnim izborima Ramiću automatski prestaje mandat načelnika Općine Starigrad i s ove se dužnosti mora povući čim zaprimi pismeno rješenje.


Vlada će sada donijeti odluku o imenovanju povjerenika za Općinu Starigrad, nakon čega slijedi raspisivanje izvanrednih izbora za novog načelnika. Naime, u presudi sutkinja Dorijane Dolenec Kujundžić stoji kako se odbijaju žalbe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, kao i žalbe prvookrivljenika Krste Ramića i drugookrivljenika Tomislava Ramića kao neosnovane te se potvrđuje presuda prvostupanjskoga suda.


Dali lažni iskaz


Sutkinja je u obrazlaženju presude navela da su presudom Općinskog suda u Zadru od 23. studenog 2021. Krste i Tomislav Ramić proglašeni krivima da su počinili kaznena djela protiv pravosuđa:
– I to prvookrivljenik davanjem lažnog iskaza opisano i kažnjivo po čl. 303. st. 2. Kaznenog zakona, a drugookrivljenik Tomislav Ramić davanjem lažnog iskaza opisano i kažnjivo po čl. 303. st. 1. KZ/97. Prvookrivljenik Krsto Ramić je temeljem čl. 303. st. 2. KZ/97 osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci na koju mu je temeljem čl. 67. KZ/97 primijenjena uvjetna osuda kojom je određeno da se kazna na koju je osuđen neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Drugookrivljenik Tomislav Ramić je temeljem čl. 303. st. 1. KZ/97 osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci na koju mu je temeljem čl. 67. KZ/97 primijenjena uvjetna osuda kojom je određeno da se kazna na koju je osuđen neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo, stoji u obrazloženju presude.


Naime, tužiteljstvo je načelnika Starigrada teretilo da je 10. svibnja 2010. godine u parničnom postupku tužitelja Višeslava Dokoze, koji je tužio Općinu Starigrad i komunalnu tvrtku Argyruntum d.o.o. zbog nezakonitog otkaza na mjestu direktora te tvrtke, neistinito iskazao da je Milorad Jović kao sindikalni povjerenik i ujedno član Predsjedništva HDZ-a bio prisutan sjednici HDZ-a održanoj 18. prosinca 2008. godine, odnosno istoga dana prije sjednice Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi. U optužnici se navodi i da je Ramić pritom znao da sjednica Predsjedništva Općinskog odobora HDZ-a Starigrad toga dana uopće nije održana te je dao lažan iskaz kako bi opravdao osnovanost izvanrednog otkaza ugovora o radu Višeslavu Dokozi kao direktoru Argyruntuma.


Ramić: Poštovat ću odluku suda


Krste Ramić jučer nam je potvrdio kako će se povući s mjesta načelnika čim primi pismeni otpravak presude te da je o njoj odmah obavijestio rukovodstvo Županijskog odbora HDZ-a.– Naravno da ću podnijeti ostavku, presuda je takva kakva je i čim je zaprimim, sukladno zakonskim propisima, postupit ću po zakonu. Sud je prihvatio svjedočenje oca i sina Role i Višeslava Dokoze, a nije prihvatio moju i ostala tri svjedoka koji su tvrdili suprotno, a oni znaju tko je u toj priči govorio istinu, međutim, sud je odlučio tako kako je odllučio i moje je da poštujem zakon, kao što sam ga poštivao i dosad. Znam da sam u postupku govorio istinu, ali poštovat ću odluku suda. Sada ide odluka Vlade o imenovanju povjerenika i određivanje datuma za nove izbore za načelnika Općine, kazao nam je sada već bivši načelnik Starigrada.


Višeslav Dokoza, bivši direktor općinske komunalne tvrtke, danas nezavisni vijećnik Općine Starigrad, pak, ne krije zadovoljstvo presudom za koju kaže da je kruna njegove višegodišnje pravosudne borbe u kojoj je u konačnici pokazao da je otkaz bio nezakonit.


Dokoza: Dali su mi nezakonit otkaz


– Nadljudskim sam naporima uspio na Vrhovnom sudu dokazati da je otkaz nezakonit, a i sve kaznene prijave koje je Ramić podizao protiv mene su odbačene kao neutemeljene. Već je u prvostupanjskoj presudi taksativno navedeno da je moj otkaz bio nezakonit i da je on lagao da se sastalo Predsjedništvo Općinskog odbora HDZ-a. Bila je to notorna laž, samo kako bi imao pokriće za moj otkaz, kaže Dokoza, napominjući kako je nakon gotovo 14 godina konačno dobio pravnu zadovoljštinu.


 


– U međuvremenu sam uspio regulirati dio svojih radnih prava i nadam se da ću ostvariti još neka s obzirom da su neki postupci na višim sudskim instancama. Presudom Vrhovnog suda moj radni odnos zapravo nikad nije prestao, što znači da zapravo teče i danas, poručuje na kraju Dokoza.


Uskoro ćemo znati tko je Vladin povjerenik za općinu Starigrad, kao i datum raspisivanja izbora za novo rukovodstvo Općine.