Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Posjet zatvoru

Zatvorenici u zadarskom zatvoru imaju pravo na četverosatna intimna druženja bez nadzora, a najviše im nedostaje klima

Autor: Vanja Mirčeta

21.02.2023. 16:20
Zatvorenici u zadarskom zatvoru imaju pravo na četverosatna intimna druženja bez nadzora, a najviše im nedostaje klima

Foto: Arhiva ZLU zadarskom zatvoru trenutačno se nalazi oko stotinjak zatvorenika. Brojka je promjenjiva i mijenja se iz dana u dana. Naime, dok jedni zatvorenici odlaze, drugi dolaze, stoga je teško govoriti o nekoj konstantnoj okvirnoj brojci, osim o onoj koja je u skladu s kapacitetima zatvora, a oni su kao i u drugih istovjetnih ustanova u Republici Hrvatskoj popunjeni. Uprava se za sada sasvim pristojno nosi s tim te nema nekih prevelikih problema, a ukoliko se oni ukažu, promptno se rješavaju.


Da bi sve funkcioniralo u skladu sa zakonskim regulativama brine se Ante Lučić, dugogodišnji upravitelj Zatvora u Zadru. Ova kaznena ustanova inače funkcionira u tri odjela, osiguranju, tretmanu i u upravnim poslovima. Iako drugi zatvori u Hrvatskoj muku muče s nedostatkom kadra, zatvor u Zadru ima dovoljan broj zaposlenika, što je rijetkost u Hrvatskoj. Zatvorenici koji se nalaze na izvršavanju kazne zatvora u Zatvoru u Zadru su većinom počinitelji kaznenih djela prijetnje, imovinskih kaznenih djela (krađa, teška krađa) te kaznenih djela iz područja zlouporabe opojnih droga. U zadarskom zatvoru osiguran je smještaj i za žene. Trudnice se upućuju na Odjel za smještaj rodilja u Kaznionici u Požegi u skladu s najvišim standardima, dok se maloljetnici odvajaju od svih ostalih kategorija osoba lišenih slobode u ovoj ustanovi.


Boravak na svježem zraku


– Smještajni kapacitet Zatvora u Zadru je 62 smještajna mjesta, a popunjenost je više – manje sukladna kapacitetu. Dvije ženske osobe lišene slobode trenutačno se nalaze u zatvoru, a za pet osoba određena je mjera zadržavanja u prekršajnom postupku. Ženske osobe se smještaju odvojeno od muških osoba i borave u posebnoj sobi. Za njih je boravak na svježem zraku organiziran odvojeno od muških osoba te se poštuju sve zakonske odredbe u svezi njihovog smještaja. Trudnica trenutačno nema i nisu bile zaprimljene u posljednje vrijeme. Sukladno odredbama Zakona o izvršavanja kazne zatvora trudnicu se šest tjedana prije poroda smješta u Odjel za smještaj rodilja, a na prijedlog liječnika i prije navedenog roka. Navedeni odjel je ustrojen u Kaznionici u Požegi po najvišim standardima. Isto tako, kao novina je, i da se radi zaštite majčinstva i prava djeteta, u slučaju potrebe, ova odredba na odgovarajući način primjenjuje i prema istražnoj zatvorenici i maloljetnici. Za istražnu zatvorenicu pribavlja se suglasnost nadležnog suda. Maloljetnici su rijetko kada smješteni u ovom kaznenom tijelu, ali kada budu, imaju posebnu prostoriju za smještaj. Imaju pravo na deset posjeta mjesečno i u pravilu ih se po smještaju odvaja od svih ostalih kategorija osoba lišenih slobode, te se u iznimnim slučajevima smještaja ostalih osoba skupa s maloljetnikom mora dobiti odobrenje nadležnog suda. Uglavnom se radi o kraćem boravku u kaznenom tijelu, ističu iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.
Što se tiče uvjeta boravka zatvorenika u Zatvoru u Zadru, tvrde kako se unutar sustava poštuju sva ljudska i zatvorenička prava sukladno Zakonu i podzakonskim propisima, kao i međunarodnim propisima, osim što je zatvorenicima ograničeno pravo slobode kretanja. S obzirom na sve vruće ljetne periode, vjerujemo kako je život unutar zidova u to doba godine teško podnošljiv. Klimatizacija kaznenih ustanova je, čini se, još uvijek nedosanjani san.


Adaptacija unutarnjeg prostora


– Tijekom ljetnih vrućina sve osobe lišene slobode imaju pravo na ventilator i to po jedan u sobi, omogućuje se češće tuširanje i sl. Radi poboljšanja uvjeta boravka osobama lišenih slobode u tijeku je potpuna adaptacija unutarnjeg prostora zatvoreničkih soba uključujući i namještaj te uređenje sanitarnih čvorova koje imaju sve sobe. Uređen je dnevni boravak za zatvorenike u kojem se održavaju likovne sekcije i ostali sadržaji zabavnog karaktera za zatvorenike. Šetnica kaznenog tijela je opremljena spravama za vježbanje koje su dostupne svim kategorijama osoba lišenih slobode u vrijeme kada im je organiziran boravak na svježem zraku, pojašnjavaju.


Za boravka iza rešetaka zatvorenici imaju pravo i na usluge zatvorske prodavaonice, odnosno kantine, u kojoj si mogu nabaviti široki asortiman proizvoda potrebnih u svakodnevnom životu. U njoj se mogu kupiti gotovo sve najneophodnije namirnice i proizvodi, a jedino je zabranjena prodaja alkohola. Osim toga, u zatvorskoj kantini u kojoj su cijene poprilično povoljne, pravo kupnje imaju samo zatvorenici, ali ne i zaposlenici zatvora. Sve pogodnosti dobivaju se sukladno ocjenama koje zatvorenik dobiva na osnovu svog ponašanja, što uključuje boravak i vrijeme boravka na svježem zraku i sl.


– Sve osobe lišene slobode imaju pristup novouređenoj zatvorskoj prodavaonici i to dva puta tjedno gdje mogu kupiti široku lepezu higijenskih i prehrambenih proizvoda uključujući i duhanske proizvode. Na šetnici kaznenog tijela ugrađena je dodatna telefonska govornica, sada ih je ukupno dvije, te se po jedna nalazi na svim odjelima na kojima borave osobe lišene slobode. Svim osobama lišenim slobode je osiguran boravak na svježem zraku u trajanju od najmanje dva sata dnevno, s tim da zatvorenici na izdržavanju kazne zatvora, kojima je ta dodatna pogodnost utvrđena, imaju i boravak na hodniku dva puta dnevno u trajanju od dva sata i to jednom u jutarnjem terminu i drugi puta u popodnevnim satima, tvrde iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju.


Osigurana zdravstvena skrb


Zatvorenici u zadarskom zatvoru imaju osiguranu kompletnu potrebnu medicinski skrb na način da postoji medicinsko osoblje koje je zaduženo za zatvorsku ambulantu, odnosno zdravstvenu skrb zatvorenika. Zatvor ima ugovore s liječnikom opće prakse, psihijatrom i stomatologom koji dva puta tjedno dolaze u zatvorske prostorije kada se zatvorenici mogu upisati na potrebne preglede. Za specijalističke preglede zatvorenici se s pratnjom upućuju u Opću bolnicu Zadar.


– Osigurana je zdravstvena zaštita za sve osobe lišene slobode i to obiteljska (opća) medicina ponedjeljkom i srijedom, što se obavlja u zatvorskoj ambulanti te posjeti psihijatra utorkom i četvrtkom, a pregledi/razgovori se obavljaju u drugoj primjerenoj prostoriji. Na specijalističke preglede zatvorenike se upisuje putem liječničke uputnice, regularnim putem, te se upućuju u Opću bolnicu Zadar, gdje zatvorenici imaju prednost pred drugim pacijentima, s obzirom da dolaze u pratnji policijskih službenika, kazuju.


Kontakt s vanjskim svijetom zatvorenici s razvojem moderne tehnologije održavaju na razne načine, različitog vremenskog trajanja. Uz posjete i video pozive imaju pravo na zaprimanje paketa, koji se u skladu s procedurom pregledavaju prije uručenja.


– Posjete osobama lišenim slobode su organizirane na način da istražni zatvorenici i kažnjenici na mjeri prekršajnog zadržavanja imaju prava na posjete svake srijede i prve i treće nedjelje u mjesecu, dok zatvorenici na izdržavanju kazne zatvora i kažnjenici kojima je u prekršajnom postupku određena kazna zatvora ili je novčana kazna zamijenjena kaznom zatvora imaju pravo na posjete svakog četvrtka, prve i treće subote u mjesecu te blagdanom. Uz navedene posjete, sva osobe lišene slobode imaju pravo i na video posjete koje su organizirane ponedjeljkom, petkom i subotom iz dvije virtualne sobe. Video pozivi su za zatvorenike besplatni. Istražni zatvorenici imaju pravo primati pakete putem posjetitelja svake srijede do pet kilograma, a zatvorenici jednom mjesečno i blagdanom do sedam kilograma, ili češće, ovisno je li im utvrđena ta pogodnost, pojašnjavaju iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju.


Kako bi život zatvorenika unutar zidova bio u skladu sa svim zajamčenim ljudskim i zatvoreničkim pravima, dozvoljena su i povremena intimna druženja s bračnim ili izvanbračnim partnerima. Malo zabave, čini se, ne nedostaje niti iza rešetaka. Veselo je tako i u zadarskom zatvoru.


– Uređena je prostorija za boravak zatvorenika s bračnim ili izvanbračnim partnerom bez nadzora koju koriste zatvorenici na izdržavanju kazne zakona sukladno pojedinačnom programu izvršavanja kazne zatvora i utvrđenoj pogodnosti, što ovisi o razini uspješnosti (ocjeni) i to u trajanju do maksimalno četiri sata, ističu.


Pomoćni kuhari zatvorenici


Kao u pravom restoranu, pomoćni kuhari zatvorenici užurbano rade na svakodnevnom ručku. Sve je pod budnim okom strukovnih učitelja. Kuhinja Zatvora u Zadru slovi kao jedna od najboljih u Hrvatskoj. Dani u zatvoru brže prolaze uz nekakvu zanimaciju, stoga zatvorenici osim u kuhinji rade i u praonici rublja, na održavanju zgrade, čiste, odnosno rade sve što je potrebno i prikladno za njihova boravka u ovoj ustanovi. Oni koji rade puno radno vrijeme, za svoj rad su adekvatno plaćeni, a imaju i pravo na godišnji odmor i bolovanje, kao i u svijetu izvan zidova. Ravnatelj Lučić u skladu sa zakonom dužan je probati svako jelo prije posluživanja.


– Svim osobama lišenim slobode hrana se priprema u zatvorskoj kuhinji, gdje uz službenike kuhare strukovne učitelje rade i pomoćni kuhari iz reda zatvoreničke populacije. Dnevno su osigurana tri obroka (doručak, ručak i večera) za sve osobe lišene slobode, s tim da međuobrok imaju radno angažirani zatvorenici. Jelovnik je raznovrstan i mijenja se na mjesečnoj bazi, a prilagođen je kalorijski za dnevni unos. U pripremi jelovnika poštuju se potrebe osoba lišenih slobode u smislu vjerskih, dijabetičarskih, vegetarijanskih menija, kazuju iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju.


Kada je riječ o kapacitetima zatvorskog sustava, Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi niz mjera kako bi se proširili kapaciteti. U posljednje tri godine uređeni su i prošireni kapaciteti Zatvora u Bjelovaru, Kaznionici u Požegi, uređeni su dijelovi Zatvora u Osijeku te prošireni kapaciteti u zatvorenim uvjetima Zatvora u Požegi, čime su se ukupni kapaciteti povećali za oko 120 mjesta.


– U Kaznionicama u Požegi i Lipovici-Popovači te u Zatvoru u Šibeniku krajem prošle i početkom ove godine završeni su građevinski radovi kojima su osigurani dodatni kapaciteti zatvorenih uvjeta za 242 mjesta, što će rasteretiti zatvore u Osijeku i Zagrebu. Ministarstvo pravosuđa i uprave uvelo je elektronički nadzor za uvjetni otpust, a u tijeku je priprema Pravilnika o načinu izvršavanja istražnog zatvora u domu uz primjenu elektroničkog nadzora, što će dodatno rasteretiti kapacitete kaznenih tijela, poručuju iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.