Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

32. obljetnica

Zapovjednik Miljanić: "Tko se danas sjeća Eve Šegarić?"

Autor: R.H.

18.11.2023. 12:27
Zapovjednik Miljanić:

Foto: Luka JeličićRatni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić prisjetio se tužnog 18. studenog, 1991. godine. Prisjetio se Eve Šegarić, koja je tad izgubila muža i tri sina.


– Ovdje je tekla krv u potocima. Na ovome mjestu je prvi i drugi vod prve satnije ginuo. U ovome naselju živjela je pokojna Eva Šegarić, koja je taj dan izgubila svoja tri sina, svekrvu, djevera, jetrvu, sveukupno 12 članova obitelji. Nje se vrlo često nitko više ne sjeća, osim nas koji smo s njom živjeli i patili i prolazili sve. Gospođa Eva je umrla prije dvije godine, a njen četvrti sin Branko odmah je umro nakon nje od raka, kazao je Marko Miljanić, zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnje.


– Ovdje je poginulo preko 30 i nešto ljudi. Sve je bilo dobro dok smo se mogli oduprijeti i dok se nisu dočepali naših podruma. Kada su zarobili naše civile, moga oca su odmah zaklali i rekli mu ove riječi: ‘Ovo ti čeka i sina Marka’, prisjetio se Miljanić.
Podsjetimo, Eva Šegarić, majka hrabrost iz Škabrnje, žena koja je u Domovinskom ratu izgubila supruga i trojicu sinova, preminula je u 90. godini života 2017. godine koji je, kako je sama znala reći, “više bio muka nego življenje”.


U samo jednom danu, 18. studenog 1991. godine, kad su četnici i drugi srpski teroristi okupirali Škabrnju, ostala je bez supruga Vice, sinova Miljenka, Bude i Ivice, a pobijeni su i članovi njezine šire obitelji šogor Krsto, njegova žena Luca i nećak Marko.