Četvrtak, 21. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

TRAJE DO 4. LIPNJA

Započela filmska radionica "Laboratorij kazališnog videa"

Autor: Portal ZL

30.05.2023. 20:44
Započela filmska radionica

Foto: PRU utorak je u Zadru započeo „Laboratorij kazališnog videa“. Ovo je prva filmska radionica takve vrste koja nastaje u sklopu „Oslobođenog filma“. “Oslobođeni film: filmske pustolovine za djecu i mlade” nezavisna je inicijativa grupe slobodnih filmskih autora koji djeluju u području filma i srodnih audiovizualnih praksi. Svi programi i radionice vode se vizijom potpune otvorenosti i rastezljivosti kreativnih procesa u kojima se slobodno propituju granice medija, izražajnih sredstava i mogućnosti.  Istražuje se stanje stalnog procesa i “putovanja” u komunikaciji s djecom i mladima kroz osvještavanje osjetila i unutarnjeg, emotivnog kapaciteta.


– Na ovoj radionici po prvi puta ćemo jezik filma prilagođavati procesu nastanka kazališne predstave i tražiti način kako da jedan kreativni jezik prilagodimo drugom i budemo u njegovoj službi oblikovanjem vizuala, videa i filmskih sličica. Izazov mladima ovdje je komunikacija između dva složena medija, kroz postupak svjesnog čitanja, analize i obrade dramske radnje scenskog djela, ističu organizatori.


Radionica traje do 4. lipnja, a održat će se u prostorima Drame plus koja je i organizator radionice. Producent radionice i redatelj predstave je zadarski umjetnik i kazališni redatelj Vinko Radovčić, a voditelji radionice su multimedijalna autorica i umjetnica Ana Marija Marinov i filmski autor Toma Zidić. Kazališna predstava nastaje po dramskom tekstu “Ožiljak” Nine Horvat.
Program radionice nastaje uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i u suradnji sa Blank filmskim inkubatorom.


Foto: PR