Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

POZITIVNA BILANCA

Zahvaljujući još jednoj dobroj poslovnoj godini, Tržnica Zadar povećat će plaće radnicima

Autor: Marina Vlakić

07.11.2022. 15:16
Zahvaljujući još jednoj dobroj poslovnoj godini, Tržnica Zadar povećat će plaće radnicima

Foto: Arhiva ZLTržnica Zadar iza sebe ima još jednu uspješnu sezonu, a sudeći prema najnovijim pokazateljima, godina će i financijski biti uspješnija od prošle. Direktor Tomislav Letinić proveo je niz akcija koje su oživjele ovaj dio Poluotoka, ali i pridonijele zaštiti domaćih proizvoda.


– Možemo biti zadovolji poslovanjem s obzirom na poskupljenja koja smo imali od svibnja do danas i tu prvenstveno mislim na troškove električne energije za koju su nam mjesečni računi s 30.000 kuna porasli na preko 100.000 kuna. Provodili smo razne uštede kako bismo zadržali dobar rezultat, a došlo je i do malog pada naplate na glavnoj tržnici na Poluotoku, no svi ostali parametri poslovanja za ovu su godinu dobri te zaista možemo biti zadovoljni. Jedino što još nismo uspjeli napraviti je povećati minimalne plaće, no nadam se da ćemo do kraja godine, najkasnije početkom sljedeće, i to riješiti, najavljuje Letinić.


Trenutno su u pozitivnoj bilanci, a hoće li rezultati biti jednaki prošlogodišnjima znat će kada definiraju i troškove Adventa.


Suša smanjila najam štandova
– U svakom slučaju, na kraju godine očekujemo pozitivan rezultat, što bi zaista bilo dobro s obzirom na izrazita poskupljenja i činjenicu da nismo mogli utjecati na nadoknadu rashoda. Nismo podizali ni cijene najma štandova i nadam se da nećemo ni morati, što ipak ovisi o cijenama energenata iduće godine u travnju kada prođe Vladin paket mjera koji je i nama uvelike olakšao da izdržimo do proljeća. Na tržnici na Poluotoku imali smo i manji pad najma štandova, što nam je kroz godinu donijelo ukupan pad oko deset posto, ali je na ostalim tržnicama situacija ipak na razini proteklih godina. Jedan od glavnih razloga je suša koja je proizvođačima odnijela dio proizvoda, ali tu je i trend kojega, nažalost, bilježimo svake godine, a to je da nam dio proizvođača odustane od najma, pojašnjava direktor Letinić.


Na kraju napominje kako se ipak nada pozitivnim brojkama na kraju godine s obzirom na to da ih još čeka jedan od najvažnijih događaja u godini – božićni Advent. Jedan je to od rijetkih događaja koji uspije razbuditi Poluotok koju je u popodnevnim satima zimi potpuno mrtav dio grada te je većina trgovina zatvorena.


Manifestacijama oživjeli Poluotok


– Poluotok smo oživjeli i Meat Me festivalom gdje je Turistička zajednica Grada Zadra doista odradila dobar posao, a mi smo im bili domaćini na tržnici. Pozitivni su bili komentari i građana i turista te smatram da je ovo dobra manifestacija koja popunjava kraj turističke sezone donoseći jednu posebnu atrakciju. Osim turista, i velik broj Zadrana posjećivao je manifestaciju, a ono što me posebno veseli je da je tržnica na Poluotoku radi koncerata zaživjela dvije večeri izvan standardnog radnog vremena. Ovo je treći Meat Me festival, a organizatori su najavili da će nastaviti s njim, uz niz novih ideja kako bismo integrirali što više lokalnih proizvoda koji se na tržnici prodaju u vrijeme održavanja manifestacije, ističe Letinić.


Radi očuvanja kvalitete proizvoda koje nude na pijaci pod oznakom domaćeg, Tržnica je ovih dana provela i kontrolu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za fazu jesenske sjetve vlasnika certifikata izvornosti, kao i proizvode koje su već zasadili i na štandovima bi trebali biti do kraja godine.


– Utvrdili smo da svih 13 certificiranih proizvođača ima robu kakvu propisuju pravila za dobivanje oznake, što znači da se svi kojima smo ove godine dodijelili oznaku kojom jamče domaću proizvodnju, doista i pridržavaju pravila. OPG-ovaca s ovim certifikatom imamo i iz drugih županija te se nadam da će njihov broj iduće godine rasti jer su authtoni proizvodi sve traženiji i od strane naših građana, a osobito turista kojima je naša tržnica prava atrakcija, zaključuje Letinić.