Subota, 13. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

O Erliću

Zadrani zadovoljni što su dobili ministra, ali sumnjaju u slobodu njegova rada

Autor: Alen Plahinek

19.01.2023. 20:19
Zadrani zadovoljni što su dobili ministra, ali sumnjaju u slobodu njegova rada

Foto: Arif Sitnica/Davor KovačevićSvi znamo kako je Zadar prošlog tjedna dobio svojeg sugrađana na funkciji ministra u resoru regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU), Šimu Erlića, a koji je jučer i službeno preuzeo dužnost. Ovaj 38-godišnji Zadranin je na sebe skrenuo pažnju kao pročelnik izvrsno vodeći gradski Upravni odjel za EU fondove, što mu je bila odskočna daska za dužnost državnog tajnika u MRRFEU-e, da bi na kraju stigao na »vruću stolicu« u kojoj je zamijenio Natašu Tramišak.


Kroz funkciju u gradskoj upravi Erlić se pokazao kao samozatajan i marljiv radnik, što je u konačnici Zadar i dovelo do grada koji je povukao najviše EU sredstava u Hrvatskoj. Koliko je pozitivno odjeknulo što je nakon dulje vremena jedan Zadranin imenovan za ministra provjerili smo među stanovnicima grada i okolice.


– Znam Šimu Erlića od malih nogu, uvijek je barem prema meni bio pristojan. Drago mi je što je postao ministar, vidimo da je puno kod nas napravio. Nadam se da će tako nastaviti i na nacionalnoj razini. Možda će sada moći i još i više napraviti za Zadar, no vidjet ćemo kako će se snaći. Ako će raditi i ponašati se kao što je kada je bio u Gradu, onda nema straha. Vlada ima još godinu i pol mandata pa ćemo vidjeti što može učiniti u tom periodu i hoće li, eventualno, Erlić ostati ministar i nakon izbora, rekao nam je Juso Dizdarević. S njim se složio i Josip Čolak koji kaže kako je Erlić od prvog dana pokazao radišnost.


Erlić je kvalitetan i radišan
– Dobar je, kvalitetan, radišan, ali čini mi se skroman i odgojen kako treba. Vidi se da zna što radi, potegnuo je puno europskog novca, mnogo toga se obnovilo u Zadru. Iskreno se nadam kako će još uspjeti donijeti i našem gradu, a najviše državi jer njoj je budimo realni najviše potrebno. Bilo bi odlično ako bi sada sve krenulo na bolje, rekao nam je Josip.


Iz našeg razgovora s građanima zaključili smo kako su većinom sretni što je netko naš došao na takvu funkciju, no u isto vrijeme su malo i skeptični oko njegovog daljnjeg rada.


– Meni je kao Zadraninu odnosno stanovniku s obližnjeg otoka jako drago zbog imenovanja Erlića. Za sada je, koliko znam, napravio puno što se Zadra tiče. Međutim, na kraju sve ovisi o šefu, odnosno o premijeru. Najvažnije je koliko će premijer dati i dopustiti. Nemojmo se lagati, kod nas sve ima neke političke veze unutar stranke koja je na vlasti, ali kako sam rekao, Šime je radišan. Vidimo koliko je Zadar podigao i sada je naš grad jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj. Nadam se da će pridonijeti općenitom razvitku cijele države, rekao je građanin Nedeljko, a s njegovom skepsom slaže se i sugrađanka mu Kata.


Premijerova dozvola ministru


– Drago mi je da je Zadranin tako daleko dogurao. Uopće nije bitno iz koje stranke. Momak je kvalitetan i radišan i prema onome što je pokazao kod nas u Zadru, čini mi se da zna što radi. Nadam se kako će svojim znanjem mnogo toga dobroga donijeti kako nama u Zadru tako i u državi. Naravno, sve ovisi o tome koliko će mu njegov nadređeni dopustiti, kazala je Kata.


Najkritičniji prema Vladi bio je sugrađanin Mirko.


– Lijepo je vidjeti nekog iz Zadra na tako visokoj funkciji. Kako god bilo u smislu stranke, da nije sposoban ne bi došao do ove funkcije, a i poprilično je mlad u odnosu na mene, našalio se Mirko te nastavio.


– Ja sam stariji pa se ne razumijem baš u taj europski novac. Ustvari to i nije toliko važno za nas starije, više je to za mlade. Unatoč njegovom znanju i kvaliteti, u Vladi nije sam. Najvažnije je što će šef, tj. premijer odlučiti, koliko će imati slobode u svome radu. A što se Vlade tiče, smatram da je filozofija potpuno kriva. Industrija nam je, barem ovdje u Zadru, praktično potpuno nestala. Svi gledaju samo u turizam, a ne možemo dovijeka od njega živjeti. Ljudi, pogotovo mladi, nam odlaze jer nemaju gdje raditi, ali valjda će jednog dana biti bolje. Sada imam osjećaj da se vraćamo u period u kojem smo živjeli prije 20-30 godina, što je apsolutno besmisleno jer trebamo ići naprijed, a ne natrag, ispričao nam je Mirko.


Zaključno rečeno, Zadrani su vrlo zadovoljni napretkom svojeg sugrađana koji je dogurao do pozicije ministra, jedino ih malo »brine« količine slobode i mogućnosti koju će imati kao ministar u Vladi. Svi zajedno ćemo biti pametniji kada prođe neko vrijeme i kada vidimo kako će se Erlić snaći u ministarskoj fotelji.