Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ŠTRAJK

Zadarski vatrogasci od jutros u štrajku! Evo što ih muči

Autor: Marina Vlakić

24.07.2023. 10:14
Zadarski vatrogasci od jutros u štrajku! Evo što ih muči

Foto: Arhiva ZLSamo zahvaljujući dobroj organiziranosti zapovjedništva Javne vatrogasne postrojbe Zadar na čelu s Borisom Jovićem svima koji su jutros nazvali njihov žurni broj, odazvali su se na intervenciju. Naime, sindikalni povjerenik zadarske podružnice Sindikata vatrogasaca, Dino Lilić, najavio je štrajk zbog nezadovoljstva plaćama i općenito kolektivnim ugovorom.


S obzirom da je sredina ljeta, odnosno sezona požara, zapovjednika Borisa Jovića pitali smo kakva je trenutna situacija u Postrojbi, je li točno da su vatrogasci u štrajku, te što ukoliko dođe do požara. Jović, međutim, kaže da građani ne moraju biti zabrinuti jer će njihovi djelatnici izići na svaku intervenciju.


– Nikakvu službenu najavu  nismo dobili, jedino smo od Gospodarsko-socijalnog vijeća dobili neku najavu o štrajku, a kao razlog su nam naveli postupak mirenja. No, taj je postupak u srijedu propao i članovi sindikata u četvrtak su trebali pokrenuti štrajk, međutim on nije pokrenut, a niti smo dobili ikakve obavijesti o njemu. Tek jutros, dolaskom na posao, dobili smo informaciju da su u štrajku, ali i dalje ne znam je li to zajednički štrajk sindikata ili samo Sindikata riječkih vatrogasaca, no riječ o istim ljudima kao i zadnjeg puta. Međutim, operativna spremnost postrojbe osigurana je jer sam poduzeo sve korake i po dojavi građana svakako ćemo izići na teren. Jednako tako, Zakonom o vatrogastvu predviđeno je da vatrogasne intervencije ne smjiu biti predmet štrajka jer se one moraju odrađivati te svatko tko postupi suprotno zakonu, morat će prihvatiti posljedice. Ne mogu jamčiti da će štrajkaši uvažiti ovu zakonsku odredbu, ali intervenciju ne smiju odbiti, sve druge aktivnosti mogu, ali intervenciju nikako. Stoga je upitna i legalnost ovog štrajka budući da nije najavljen, a nepoznat mi je i broj ljudi koji su u štrajku, no neovisno o tome, osigurali smo operativnu spremnost te građani mogu biti mirni, poručuje Jović.


Foto: Mislav Klanac