Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

RAZGOVOR

Zadarska dizajnerica Ella Dušević: 'Cijeli sam život stvarala...'

Autor: Marija Orešković

23.10.2023. 19:39
Zadarska dizajnerica Ella Dušević: 'Cijeli sam život stvarala...'

Foto: Privatna arhivaBilo da je obožavate ili o njoj ne razmišljate previše, moda je svuda oko nas i dio je naše svakodnevice kao i našeg identiteta. Međutim, nekima je moda puno više od toga. Moda je svijet unutar kojeg stvaraju i koji stvaraju. Figura modnog dizajnera jedan je od najmističnijih dijelova modnog svijeta. Iako mali dio njih upoznajemo kroz svaku njihovu ideju i kreaciju, figura modnog dizajnera nerijetko dolazi s dozom mistike koja nas udaljava od realnosti njihovog postojanja i stvaranja.


Rijetke su prilike kada možemo prijeći granicu između naše ideje modnog dizajnera i onoga što modni dizajner zapravo je, upravo o tome i još mnogo tema popričali smo s omiljenom zadarskom modnom dizajnericom – Ellom Dušević.


DIZAJNERICA U NASTAJANJU


– Odgovorit ću na ovo pitanje u nadi da će dati inspiraciju nekim drugim osobama, koje ne znaju kako započeti nešto što žele ili ne nalaze način. Odnosno ovo pitanje se uklopilo s projektom stvaranja instant dizajnera, kojeg sam započela još prošle godine. Naime, za sve u životu je potrebno vrijeme, mjesto i ‘osoba’. Moje vrijeme je 1994. godina, a moje mjesto je relacija Zadar-Rijeka koja je tada bila modni, i u svakom drugom smislu, centar Bakana, a ja sam tamo tad živjela. Osoba za mene je bila Ana Gojanović, danas jedna od tri najbolja modna skauta na svijetu, vlasnica agencije Colors Model Management.
U osnovi sam cijeli život stvarala, ponajviše odjevne predmete i potom završila školu za konstruktora i krojača. S obzirom na ratno vrijeme cijeli taj moj modni svijet je bio na čekanju dok se u Zadar nije vratila Ana i otvorila agenciju. Ona je imala ideju stvoriti modni krug u Zadru u to vrijeme i na njen zahtjev smo počeli stvarati scenu koja do tada nije postojala. Ona kroz manekene, a ja kroz kolekcije. Obje smo organizirale modne revije koje su tada bile veliki hit. Imale smo podršku od riječkog lobija tj. tadašnjeg međunarodnog festivala Fashion News gdje sam se ja pojavljivala i bila nagrađivana kao mlada dizajnerica.


Ono sto želim prenijeti je rečenica koju mi je majka rekla na tom festivalu 1995. godine: ‘Lako je do tu bilo doći, ali treba naći način da se tu zadržiš!«, i evo 30 godina kasnije, ja sam još tu. Moj ‘know how’ je bio konzistentnost i namjera. Moj modni opus se godinama okretao u različitim smjerovima od piste, preko pozornice, plesa, kazališta, evenata pa je evo sad završila na edukaciji, prisjetila se Ella početaka.


Foto: Privatna arhiva


NEPRESUŠNA INSPIRACIJA


– Kad ste u nečemu cijeli svoj život, onda vam se inspiracija podrazumijeva. Moje vizije dolaze iz moje regulacije. Nisam osoba sklona klasičnim regulacijama kave, priča, hrane, nego se izgubim u mašti koja me opušta. Često i sanjam buduće projekte. Zapravo sam kampanjac i djelujem stihijski i na to su me upozoravali i tijekom školovanja, ali evo neka je inspiracija mnogima jer sam još uvijek jedini dizajner Gen-x u Zadru, kazala je modna dizajnerica ponosna na svoj rad dodavši kako i trenutno radi na više strana i u različitim je projektima.


– Radim na različitim stvarima. Prvo, školujem se, sad već tri godine. Neka vrsta specijalizacije u međunarodnoj školi za integralni osobni razvoj i nadam se da ću kroz nekoliko godina završiti za psihoterapeuta. Cilj mi je implementirati to zvanje kroz svoju djelatnost (u segmentu organizacije i pozornice). Drugo, već godinu dana educiram instant dizajnere pa evo ako netko želi može se uključiti u taj projekt u kojem učim zainteresirane kako se u današnje vrijeme mogu lako baviti dizajniranjem. Uvjet je naravno talent, rekla je Ella i pozvala zainteresirane otkrivši nam uz to i jednu ekskluzivu.


– Treće na čemu radim, i ono što želim danas navesti kao važno, je trend na kojem radim već neko vrijeme pa ste evo vi prvi medij koji će to najaviti. Radi se o novom trendu u nail art-u. Zove se Glass Slipper i odnosi se na dizajn noktiju za predstojeću sezonu. Razlog zašto sam se uhvatila ovog je iz nekoliko razloga. Nokti su in, boja je in, ljudi vole biti in. Ali zapravo ono što želim nametnuti, osim trenda je svijest o tome što je to u ljudima da pristaju na trendove. Što je to u njima da žele pratiti nametnute obrasce? Zašto pristajemo biti dio nečega repetirajućeg te zašto to tako kratko traje? U vremenu koje dolazi će biti osvrt javnosti na tu temu po medijima pa se eto veselim reakciji na ovu akciju, rekla je Ella koja je u Zadru i poznata po akcijama koje često budu centar rasprava kako u medijima, tako i na kavama.


Ella Dušević u ovom je poslu dugo te je Zadrani i Zadranke dobro poznaju, no kako i sama naglašava, ne živi isključivo od dizajna.


Foto: Antonio Zupčić


PREDSTOJEĆI TRENDOVI


– Bavim se različitim stvarima. Da se posvetim tome u kompletu kao nekad, standard mi ne bi bio bolji nego sada, kratko je rekla Ella te smo s njenog stvaralaštva prebacili na predstojeće trendove i stilove koje ćemo gledati u nadolazećoj sezoni. Naša nam dizajnerica kaže koja će boja prevladavati, ali i kako »kvaliteta«, napokon postaje prevladavajući trend.


– Crveno, što volim crveno, da parafraziram Lorcu. I ono čemu se sad već debelo, a dodala bih i napokon, naginje je »kvaliteta«. Basic casual odjeća kvalitetnijih materijala. Očekuje se pad fast fashiona u mainstreamu, što uvelike podržavam. Žalosno je da gen-Z ni ne poznaju kvalitetu, rekla je Ella dodavši i modni savjet o komadima koje ćemo moći nositi i na duge staze.


– Nađite oversized baloner, neki vintage Burberry, ako se ima mogućnosti ili jednostavno pratite okrugle godine točno 20 ili 30 i nešto uzmite iz tog doba i nećete pogriješiti. Recimo čizme preko koljena koje su bile trend 1993. Ili Juicy trenirka iz 2003., rekla je Ella za kraj.