Petak, 31. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Županijski Dom zdravlja bivšoj radnici mora isplatiti 300.000 kuna bruto

Autor: Marina Vlakić

08.11.2022. 18:32
Županijski Dom zdravlja bivšoj radnici mora isplatiti 300.000 kuna bruto

Foto: Arif SitnicaNa Općinskom sudu u Zadru jučer je pod predsjedanjem suca Tomislava Bage donijeta nepravomoćna presuda u slučaju tužbe bivše djelatnice Doma Danke Kardum koja je od ove ustanove tražila gotovo dva milijuna kuna neisplaćenih plaća s kamatama.


No, sud je samo djelomično uvažio njen tužbeni zahtjev te joj dosudio 15 posto traženog iznosa. O ovom nesvakidašnjem radnom sporu sudac Bago kazao nam je kako je gospođa Kardum tužila Dom zdravlja na osnovu starog ugovora za vrijeme bivše države.


– Sklopila je ugovor da će biti primljena u radni odnos u tadašnji Dom zdravlja Jovo Jurković u Benkovcu. Nikad nije primljena, a vodila je više sudskih postupaka tražeći da ju se primi na rad te da joj se isplate plaće. Jedan dio plaće već joj je isplaćen po drugim presudama, a kod mene se vodio postupak radi isplate u drugim vremenskim razdobljima sve do veljače ove godine. Za većinu toga nastupila je zastara i sud joj je odobrio isplatu od oko 15 posto traženog iznosa, i to zbog zastare. Tražila je 1,9 milijuna kuna, a po presudi bi dobila oko 300.000 kuna bruto, kazao nam je sudac, dodajući kako su u ovom sudskom postupku provedena i dva financijska vještačenja.
Inače, županijski Dom zdravlja tvrdio je da oni nisu pravni sljednici Doma zdravlja u Benkovcu i da zapravo nemaju veze s Dankom Kardum, jer niti su potpisali ugovor s njom, niti su bili dužni primiti je natrag. Postojala je sudska odluka ranijeg Suda udruženog rada iz 1989. godine po kojoj je Dom zdravlja dužan primiti ju natrag na osnovu neke stare presude te je benkovačkom Domu zdravlja bilo naloženo da ju vrati, ali oni to nisu učinili. Zbog toga je pokrenula i ovršne postupke za povratak na posao te još nekoliko postupaka za isplatu zaostataka, kazao nam je sudac nakon izricanja presude, napominjući kako je ona prvostupanjska te stranke imaju i pravo žalbe, bila su provedena i dva financijska vještačenja.


Nakon izrečene presude nazvali smo i ravnateljicu Doma zdravlja, Renatu Bek, no samo je kratko kazala da nema komentara. Uskoro će se znati pravni epilog ovog radnog spora, odnosno hoće li Dom zdravlja Zadarske županije morati isplatiti odštetu bivšoj djelatnici i u kolikom iznosu.