Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SUKOB U SDP-u

Zubčić: Unutarstranačke stvari komentiram isključivo u stranci

Autor: Marina Vlakić

07.08.2023. 14:41
Zubčić: Unutarstranačke stvari komentiram isključivo u stranci

Foto: Luka JeličićIako je odlazak iz stranke člana Predsjedništva Županijskog odbora SDP-a, Zlatka Marasovića, izazvao potres u lokalnoj organizaciji, u njenom rukovodstvu ovaj raskol nisu htjeli komentirati.


– Unutarstranačke stvari komentiram isključivo u tijelima stranke, bio je kratak predsjednik Županijskog odbora, Jure Zubčić, na naše pitanje o Marasovićevom odlasku.


Ovakav je stav razumljiv s obzirom da je Marasović dugogodišnji član SDP-a te da je bio i njihov kandidat za župana i načelnika općine Starigrad. No, činjenica da je javno rekao kako bi »da ima ovlasti, raspustio zadarski SDP«, izrekao dosad neviđenu kritiku vlastitoj stranci, što se javno nikad ne radi.


Javna pljuska stranci
Naime, stranci je dobro uputiti konstruktivnu kritiku makar zbog dojma o demokratičnosti, međutim Marasović nije učinio to, već je javno omalovažio predsjednika Gradskog odbora Danijela Radetu, poručujući mu kako bi, ni manje ni više, nego raspustio njegovu organizaciju. Problem je samo što za to – nema ovlasti.


Čelnik zadarskog SDP-a tako je iz medija saznao da bi njegov član stranke raspustio jednu organizaciju, što je blamaža dosad rijetko viđena u lokalnoj politici. Naime, čak i da ima ovlasti smjenjivanja čelnika i raspuštanja odbora, postoji samo jedno mjesto na kojemu Marasović to može tražiti, a to je – stranka.


Na način na koji je to učinio, o stranci se ne govori apsolutno nigdje, osobito ne u medijima gdje se otkriva da se među članstvom nešto loše događa.Optužuje ih za koaliciju s HDZ-om


A upravo je to Marasović učinio ovih dana poručujući Radeti kako bi raspustio njegovu organizaciju. Naime, da nije sam napustio stranku, Marasović bi zasigurno bio izbačen jer je šteta koju je nanio stranci nemjerljiva.


– Gradskoj organizaciji se dogodilo da je proračun Grada Zadra usvojen rukama HDZ-a, SDP-a i nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića, a ta situacija otkriva kako je riječ o nekoj prešutnoj koaliciji. Meni nije prihvatljivo da SDP podržava proračun Grada, osobito stoga što se u Gradu Zadru niti ne zna tko je vladajući.


Kada je već došlo do ovakve situacije s proračunom, nije mi prihvatljivo da se rukama SDP-ovaca podrži proračun koji su podržali i HDZ-ovci, kazao nam je Marasović, očito bez da se s ikim u vrhu stranke konzultirao oko svojih stavova.


Naprotiv, još je javno istaknuo kako je o tome razgovarao s predsjednikom Županijskog odbora, Jurom Zubčićem, čak dodajući da ga »on dijelom razumije«. Marasović još smatra da bi »ovakve bi odgovore svi htjeli izbjeći«, ali ako se njega pita, on »voli izraziti svoje mišljenje«.


Problem je »što nema ovlasti«


No, u jednom jako griješi, ovdje nije riječ o izricanju mišljenja, već o javnoj poruci kako treba raspustiti čitavu zadarsku organizaciju.


– Ako bih imao neku ovlast, to bih učinio u ovoj situaciji, ali nemam tu ovlast. Nije me nitko kritizirao, ali ovakve stvari ne bi smjele događati jer ako smo mi u SDP-u prije izbora biračima rekli da nećemo koalirati s HDZ-om, ostavljamo jako negativnu sliku ukoliko smo koalirali radi nekih amandmana, izjavio je Marasović kojemu je, dakle, jedini problem što »nema ovlast«. Da ih ima, Radeta bi sada bio na izlazu zgrade na Trgu pet bunara, a u njegovu bi uredu sjedio povjerenik.


Ostaje stoga čekati rasplet situacije. Do iduće sjednice Županijske skupštine znat će se hoće li Marasović vratiti mandat stranci ili će ostati nezavisan. Zacijelo će se odlučiti za ovu drugu opciju jer je dosad u zadarskoj politici jedino njegov kolega iz stranke, Darko Vrdoljak, ostao upamćen po vraćanju mandata 2018. godine, a svi ostali zadržali su svoju fotelju, ili kao nezavisni ili su se, pak, pridružili nekoj drugoj stranci.