Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

predsjednik županijskog HSP-a

ŽESTOK ODGOVOR Lukić: 'Tužit ćemo Letinića zbog izjave da smo mi sljedbenici ustaša'

Autor: Doris Babić

19.06.2024. 07:00
ŽESTOK ODGOVOR Lukić: 'Tužit ćemo Letinića zbog izjave da smo mi sljedbenici ustaša'

Foto: Luka JeličićNakon što smo jučer objavili razgovor s Miljenkom Letinićem, predsjednikom Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra, u kojem je, između ostalog, kazao da u gradu nema dovoljno spomenika antifašistima, kao i da bi spomenik trebao dobiti i Josip Broz Tito te nazvao Hrvatsku stranku prava »sljednicima ustaškog pokreta«, reagirao je Mate Lukić, predsjednik Županijskog vijeća HSP-a.


Pavelić i Tito


– Izjave gospodina Letinića su, najblaže rečeno, frapantne! Ovaj ćemo put stvarno podići tužbu protiv njega! Godinama privlači medijsku pažnju, vrijeđajući nas, nazivajući nas strankom sljedbenika ustaškog pokreta. HSP je najviše dao za domovinu, dao je 729 mladića, sam sve financirao, do prošle smo godine otplaćivali kredite koje smo podizali devedesetih…


U predsjedništvu gradskog HSP-a su mladi, obrazovani, uspješni ljudi, prosjek godina je između 30 i 35, rođeni smo poslije Domovinskog rata, ne želimo biti povezani s mračnom prošlosti, zanima nas samo istina, govori Lukić i dodaje da je u Zadru sasvim dovoljno spomenika antifašistima.
Također, Lukić smatra da uništavanje spomenika nije izolirana pojava te da je nedavno uništavanje antifašističkog spomenika u Diklu vandalizam, a ističe i da je predlaganje postavljanja spomenika Josipu Brozu Titu – provokacija.


– Josip Broz Tito čovjek je koji je među deset najmasovnijih ubojica u povijesti čovječanstva, tijekom njegove vladavine stradao je najveći broj Hrvata. Osim toga, gospodin Letinić usred grada Zadra na prostoru svoje udruge drži zvijezdu petokraku. Dokle god su ti simboli koji zaluđuju narod javno dostupni i bodu oči, događat će se stvari kakve se događaju, iz revolta.Ja osuđujem sve totalitarne režime, smatram da dok se svi ne zabrane, događat će se uništavanja… Tražiti spomenik Josipu Brozu Titu bilo bi isto kao da ja tražim spomenik Anti Paveliću, nema nikakve razlike, kaže Lukić te dodaje kako oba predstavljaju totalitarne režime, a »to sve treba zakopati i ostaviti iza sebe«.


Mailovi pečatirani petokrakom


– Spomenik Josipu Brozu Titu dobit će – nikad!


Osim toga, Lukić provokacijom smatra i pozive na obilježavanja Udruge antifašističkih boraca i antifašista.


– Već smo imali dramu oko toga, lijepo sam ga zamolio (Letinića, op.a.) da mi više se šalje takve pozive, no on je takav provokator da mi opet šalje mailove pečatirane petokrakom. Sad mi je poslao poziv za obilježavanje žrtava Osmog dalmatinskog korpusa, korpusa koji je radio tako strašne zločine na području Hercegovine, a među žrtvama je 48 svećenika i fratara.


Ne mogu vjerovati da postoje takvi ljudi koji rade podjele, što misle, da ćemo priznati laži? Priznat ću njega i njegove istomišljenike onda kad se prestanu deklarirati kao antifašisti i kažu da su komunisti. No, to nikad neće reći jer je komunizam proglašen zločinačkim, kazuje Lukić i dodaje da je Udruga antifašista »sisač proračuna«.


– Ove godine nema proračuna, pa će mu troškove vijenaca i ostalog ovaj put podmiriti njegov prijatelj Daniel Radeta (SDP). Zbog izjave da smo sljedbenici ustaškog pokreta podignut ćemo tužbu, izvući ćemo dio sredstava koji sisaju iz proračuna te donirati potrebitim obiteljima, zaključuje Lukić.