ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

porast broja prijevara

Zbog neobavljenih radova Zadrani oštećeni za više od 82 tisuće eura

Autor: Goran Šimunov

27.05.2023. 10:59
Zbog neobavljenih radova Zadrani oštećeni za više od 82 tisuće eura

Foto: Pixabay»Upozorenje. … 1986. godište. … po Zadru i okolici dogovara građevinske poslove (knauf, keramika, čišćenje apartmana itd.) uzme novac za predujam, a onda nestane. Mene je oštetio za 800 eura, drugu osobu za 1200 eura, a saznajemo da ima još oštećenih. Pazite s kime ugovarate posao«. Ovako glasi obavijest koju je jedan Zadranin stavio na poznatoj lokalnoj Facebook grupi kako bi svoje sugrađane upozorio na jednog građevinara – prevaranta koji radi na zadarskom tržištu nudeći svoje usluge za određen broj poslova građevinske struke.


Pritom taj prevarant s naručiteljima usmeno dogovori posao, primi od njih određen iznos predujma, a kada nakon određenog vremena pojedini naručitelj ustvrdi da od dogovorenog posla nema ništa, može jedino zaključiti kako je ostao novca danog za predujam, a da ne govorimo kako mu građevinar – prevarant neće uopće izvršiti posao.


Iz Policijske uprave zadarske su naveli kako su tijekom 2022. godine evidentirali ukupno 119 kaznenih djela prijevare, od čega se 19 kaznenih djela odnosi na prijevare u kojima su oštećeni građani koji su naručivali izvođenje raznih građevinskih radova na svojim objektima. Prema procjenama oštećenih građana, ukupna materijalna šteta koja im je pričinjena iznosi više od 76 tisuća eura.


Račun za nepostojeće radove
Također je evidentirano i jedno kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju koje se odnosi na kaznena djela ove vrste koja su počinjena od strane pravne osobe tj. firme.


– U prva četiri mjeseca 2023. godine evidentirano je ukupno 48 kaznenih djela prijevare, a od toga 19 kaznenih djela odnosi na prijevare u kojima su oštećeni građani koji su naručivali izvođenje raznih građevinskih radova na svojim objektima. Prema procjenama oštećenih građana, ukupna materijalna šteta koja im je pričinjena iznosi preko 82 tisuće eura, ističu u PU zadarskoj dodajući kako su također evidentirana i dva kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju.Usporedi li se ove podatke, može se lako utvrditi kako je u prva četiri mjeseca ove godine pričinjen jednak broj takvih djela kao u cijeloj 2022. odnosno njihov broj se praktično utrostručio.


O po iznosu najvećoj prevari pri naručivanju i izvođenju radova PU zadarska je izvijestila prije nekoliko dana. Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kaznena djela protiv gospodarstva.


– Naime, sumnjiči ga se da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na širem zadarskom području, u rujnu 2022. zaključio ugovor o gradnji objekta na području Paga s obveznim rokom dovršetka izvođenja radova do svibnja 2023., da bi potom s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi izradio račun s neistinitim podacima o izvedenim radovima na gradilištu koji je dostavio 52-godišnjem naručitelju.


Temeljem izdanog računa o navodnim radovima na gradilištu, na račun trgovačkog društva naručitelj je prošle godine uplatio novčani iznos od 50 tisuća eura, a da na gradilištu nisu započeti radovi niti mu je vraćen uplaćeni novčani iznos.


Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, protiv 45-godišnjaka je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, izvijestili su prije nekoliko dana iz PU zadarske.


Moraju znati kome daju novac


Komentirajući sve učestalije prijevare građana koji naručuju posao od osoba koje nude obavljanje različitih građevinskih poslova, Katarina Sikavica, poslovna tajnica Sektora za graditeljstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) kaže kako drži da se broj prijevara povećao jer posla u građevinarstvu u zadnje vrijeme ima puno.– Stoga je i veća mogućnost za prijevare jer se ide na količinu. U građevinarstvu trenutačno ima posla za sve, a bilo bi ga i više da nemamo problem s nedostatkom radne snage. Ne znam jesu li ti prevaranti uopće građevinari, ističe Sikavica koja upozorava sugrađane da paze što rade i od koga naručuju posao.


– Ljudi moraju znati kome daju novac, za obavljanje posla u građevinarstvu može se potpisati ugovor. U Komori imamo platformu Digitalna komora preko koje se može provjeriti sve poslovne subjekte, pa tako i one s kojima se želi sklopiti dogovor za obavljanje građevinskog posla. Jasno mi je kako građani angažiraju nekoga da obavi posao ‘na crno’ kako bi prošli jeftinije.


Možda bih i ja kao privatna osoba tako razmišljala. Savjetovala bih građane da ne ugovaraju građevinski posao mimo zakona i bez ugovora, poručuje ova predstavnica HGK dodajući kako bi o tome trebalo educirati građane.


Govoreći o tome rade li ovi građevinari – prevaranti lošu reklamu svojim kolegama u tom sektoru Sikavica kaže kako se oni koji rade dobro i pošteno ne plaše takvih navodnih građevinara.


– Više to šteti prevarenima nego samom građevinskom sektoru. U Komori u našem Sektoru za graditeljstvo tema građevinara – prevaranata nikad nije bila na dnevnom redu i to vjerojatno zbog toga jer to nije problem kao neke druge stvari. Pitanje građevinara – prevaranata više je pitanje za inspekciju ili policiju, zaključuje Katarina Sikavica.