Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

vrlo rani fajront

Zaposlit će se komunalni redari koji će kontrolirati buku

Autor: Marina Vlakić

17.05.2023. 10:30
Zaposlit će se komunalni redari koji će kontrolirati buku

Foto: SELECT PROd trenutka kada je zadarsko Gradsko vijeće izglasalo Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti, ovaj komunalni problem postao je i pravo političko-gospodarsko pitanje. Već na samoj sjednici bilo je prigovora da je riječ o odluci koja će »pokopati« zadarsko ugostiteljstvo i zadati veliki udarac zadarskom turizmu jer je u praksi neodrživa.


Naime, prema dokumentu izglasanom na Gradskom vijeću, razina buke u Zadru nakon 23 sata mora se svesti na razinu razgovora, u protivnom ugostiteljima slijede kazne. I dok ugostitelji već negoduju, odluku su jedva dočekali stanari Poluotoka kojima je život zbog enorne buke postaje neizdrživ.


Najgore je na Pozdravu Sunca i Morskim orguljama na kojima se mladi zadržavaju do ranog jutra, puštajući glasnu glazbu i galameći, a kada se na ovim mjestima održavaju koncerti, poput Sunset festivala, situacija je za stanare doista nepodnošjiva.


»Udarili ste u osinje gnijezdo«
Zbog zaštite svojih građana Ministarstvo zdravstva stoga je propisalo dozvoljenu razinu buke koja će se regulirati Zakonom o buci, a gradovi su dužni provoditi je. No, ova se odluka već na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pretvorila u vruću političku temu jer su je neki vijećnici odmah podržali, a drugi je nazvali besmislenom.


Naime, predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta pozdravio je ovu odluku Ministarstva zdravstva, no upozorio je i na tešku provedivost u praksi.


– S obzirom na to da je ova odluka usklađena sa zakonom to podržavamo, ali podržavamo i hrabrost da se provodi ovakva odluka. Tu će biti problema, ne znam koliko je Komunalno redarstvo spremno na to, ali dirnuli ste u osinje gnijezdo, nadam se da ćete je provoditi.Ako treba podrška, stavljam se na raspolaganje da se konačno uvede red, posebice na Poluotoku, jer stanari godinama trpe teror. Nadam se da ćete imati sredstva, snage, volje i hrabrosti upravo taj dio koji je prebačen na komunalne redare i provoditi, poručuje Radeta.


No, protiv je odluke bio čelnik županijskog HSP-a Mate Lukić ističući kako ona nema nikakvog smisla te ne vidi načina na koji se ona u praksi može provesti.


– Odluka je neprovediva, plašite ugostitelje bez veze. To će biti kao i odluka da nema kupanja na rivi, upozorava čelnik županijskih pravaša.


Zaštititi interese građana


Ima li, dakle, Grad doista snage, volje i hrabrosti provodili novu Odluku o ugostiteljskoj djelatnosti i s kojim kadrom? Tko će obilaziti grad, mjeriti razinu buke te ugostiteljima pisati kazne?


Ova smo pitanja postavili pročelnicima nadležnih odjela i od njih odmah dobili odgovor kako će za ovaj zadatak – zaposliti novi komunalni redari. Naime, pročelnik Upravnog odjela za komunalnu djelatnost i zaštitu okoliša, Robertino Dujela, ističe kako su već objavili oglas za »sezonce«.


– Sukladno donesenoj regulativi na Gradskom vijeću, Komunalno redarstvo će organizirati postupanja. Vjerujem da ćemo postupanjem u razmjernosti zaštite interesa naših sugrađana s jedne, te posjetitelja i turističke ponude s druge strane, biti konkretni i korektni u nadzoru nad provedbom odluke.


Ovdje će nam zasigurno nedostajati iskustvo dugogodišnjeg voditelja Ede Fantele koji istekom mjeseca odlazi u mirovinu, no donošenjem proračuna ispunjeni su preduvjeti za dodatni angažman komunalnih redara, takozvanih sezonaca, pojašnjava pročelnik, dodajući kako i ovim putem poziva zainteresirane kandidate neka se prijave na oglas.


Nismo imali negativnih reakcija


– Obaveze Komunalnog redarstva gomilaju se donošenjem svakog novog akta, bilo da je riječ o zakonima koje donosi Hrvatski sabor ili odlukama Gradskog vijeća.


Samo na protekloj sjednici Gradskog vijeća prihvatili smo nadzor odluke kojom se regulira buka na manifestacijama, zatim nadzor nad sustavom dostave u povijesnoj jezgri grada te zaprimanje i obradu prijava za građevinskim uzurpacijama zelenih površina.


pozdrav_suncu_03


Ukoliko izuzmemo dvije »covid« sezone, na raspolaganju za ljetne mjesece u službi uobičajeno planiramo imati šest stalnih te četiri komunalna redara zaposlena a određeno, a ulogu organizacije rada odsjeka povjerili smo višem referentu za Komunalno redarstvo Zdenku Ivancu, ističe Dujela.


Mate Pinčić, v.d. pročelnika za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, naglašava kako nisu imali nikakvih negativnih reakcija zadarskih ugostitelja i turističkih djelatnika, a smatra da je odluka itekako provediva.


Ugostitelji će prilagoditi poslovanje


– Ugostitelji će svoje poslovanje prilagoditi novonastalim okolnostima. Nećemo im zabranjivati nikakve manifestacije, naprotiv, iz same je odluke vidljivo da će moći raditi kao i dosad osim što će razina buke morati biti sukladna pravilniku Ministarstva zdravstva.


Buke, dakle, više neće biti do ranih jutarnjih sati jer niski decibeli odsad počinju iza 23 sata, pa je moj prijedlog ugostiteljima da poslovanje prilagode na način da im manifestacije počnu ranije, kao u doba korone, umjesto kasno u noć.


U tom slučaju neće biti nikakvih problema, ljudi će se moći zabaviti, a stanari Poluotoka mirno spavati, čime bismo postigli kompromis kojim bi sve strane bile zadovoljne, obrazlaže pročelnik, napominjući kako su u donošenju Odluke o ugostiteljstvu sudjelovali Županijska gospodarska komora, Udruženje obrtnika Zadar te županijska Obrtnička komora.


– Svi su, dakle, upoznati s ovom odlukom i obrazložili je dalje svojim članovima kako bi se na vrijeme pripremili. Stoga doista vjerujem da neće biti nikakvih problema provoditi je u praksi jer ovdje je ipak riječ o provođenju zakonskih propisa kojih se moramo pridržavati, zaključuje Pinčić.