Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

pomicanje kazaljki

Zadrani za cjelogodišnje »ljetno« računanje vremena

Autor: Jana Šolman

24.03.2023. 13:15
Zadrani za cjelogodišnje »ljetno« računanje vremena

Foto: Arif Sitnica/PIXABAYUvođenje ljetnog računanja vremena iz godine u godinu izaziva sve više rasprava. Iako je Europska unija najavila ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena te usvajanje onog jedinstvenog, u Hrvatskoj se još uvijek pomiču kazaljke na satu.


Ove godine ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 26. ožujka, u dva sata ujutro, što znači da će se kazaljke na satu pomaknuti jedan sat unaprijed, odnosno s 2 na 3 sata.


Ova praksa provodi se već desetljećima u većini europskih zemalja, s ciljem uštede energije i boljeg iskorištavanja dnevne svjetlosti. Međutim, sve češće se spominju negativne posljedice pomicanja sata na zdravlje, bioritam i navike ljudi. Dolazi do poremećaja spavanja i raspoloženja, stresa i smanjene produktivnost.


Negativni učinci
Kako bismo saznali slažu li se građani Zadra s prelaskom na ljetno računanje vremena, prošetali smo ulicama grada i razgovarali s nekoliko prolaznika.


– Nikada nisam primijetila negativne učinke promjene vremena na svoje zdravlje, ali voljela bih da zadržimo ljetno računanje vremena jer mi je to prikladnije, kazala je Renata.


I Danica dijeli Renatino mišljenje.


– Mislim da bi za sve bilo jednostavnije da se vrijeme ne mijenja i da ostanemo na ljetnom računanju vremena. Htjela bi da imamo isto računanje vremena tijekom cijele godine, ispričala je Danica.


Slobodan pak ukazuje na negativne posljedice mijenjanja vremena po ljudsko zdravlje.


– Smatram da promjena računanja vremena može negativno utjecati na ljude i životinje jer se moramo stalno prilagođavati novom računanju vremena. Volio bi da zadržimo ono ljetno računanje zbog njegove praktičnosti i pozitivnog učinka na cjelokupno zdravlje, izjavio je Slobodan.


Katica ima i konkretnih problema kad nastupi promjena u računanju vremena.


– Promjena računanja vremena mi izrazito smeta i remeti moj ritam života. Potrebno mi je barem pola godine da se prilagodim novom vremenu. Mislim da to negativno utječe na zdravlje i način života, posebno u starijoj dobi kada su navike iznimno važne. Željela bih da očuvamo jedan način računanja vremena tijekom cijele godine, kazala je Katica.


Prilagođavanje


Ni Sema ne podržava te mijene u izračunu vremena.


– Mislim da takva promjena ima loš utjecaj na naše zdravlje te mi se više sviđa zimsko računanje vremena, izjavila je Sema te dodala kako bi voljela da se uvede jedinstveno vrijeme.


Ines spada u onaj tip ljudi koji se brzo prilagodi.


– Promjena računanja vremena obično mi predstavlja problem prvog dana, jer se moram prilagoditi novom ritmu života. Međutim, kasnije ponovo uđem u rutinu i naviknem se na novo vrijeme, kazala je Ines.


Promjena računanja vremena je oduvijek izazivala raspravu te su stavovi o ovoj temi često različiti. Međutim, moguće je da će uskoro doći do promjene ovog sustava ili barem do veće informiranosti i sudjelovanja građana u donošenju odluke o tome kako žele računati svoje vrijeme.


U 2023. godini ljetno računanje vremena završava 29. listopada u 3 sata ujutro, kad se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.