ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PONUDA

Zadarski studenti o noćnom životu u gradu: 'Ako ne voliš cajke, nemaš gdje izaći...'

Autor: Antonia Vodan

21.02.2024. 17:03
Zadarski studenti o noćnom životu u gradu: 'Ako ne voliš cajke, nemaš gdje izaći...'

Foto: ILUSTRACIJA/MATEO LEVAK



Dobro je poznato da je, izuzev obrazovanja, društveni život jedan od najvažnijih segmenata studentskog iskustva. To se odnosi, između ostalog, na noćne izlaske te otkrivanje još nepoznatih hot spotova za zabavu i stvaranje mladenačkih doživljaja. Međutim, u turističkim sredinama, čije kulturno-društveno bilo počinje jače kucati tek u predsezoni, tijekom zimskih mjeseci nerijetko izostaju sadržaji namijenjeni mladima. Advent koji sa sobom donosi bogat program i druženja s estradnim licima daleko je iza nas, a sezona se još ne naslućuje. Što to znači za mlade željne uzbuđenja?


Premda se na zadarskim javnim površinama može pronaći oglasni materijal koji promovira različite događaje i koncerte, postavlja se pitanje koliko su ti eventi primamljivi i financijski prihvatljivi studentima. Kako komentiraju ponudu zabavnih sadržaja van sezone, upitali smo same studente Sveučilišta u Zadru kako bismo saznali žive li u punini svoje studentsko iskustvo.


Hibernacija programa


Studenti se generalno slažu da noćni život u hladnijem dijelu godine ulazi u neku vrstu zimskog sna. Spominju da postoji tek nekoliko klubova koji puštaju uvijek istu vrstu glazbe pa iskustvo večernjeg izlaska ubrzo postaje monotono. Željni su mogućnosti izbora po pitanju zabavnog programa te novih, svježijih sadržaja. Postoji konsenzus da nedostaje »studentskih mjesta« te da u pojedinim klubovima prevladava mlađa, srednjoškolska populacija. Što se tiče odabira glazbe u klubovima, najčešće spominju turbo-folk od kojeg ne zaziru, ali bi voljeli da je izbor DJ-eva raznovrsniji.




– Imamo tri osnovna kluba, uvijek se vrte isti ljudi, iste pjesme. Mi koji smo 21+ nemamo gdje izaći i bilo bi dobro da se ta ponuda malo popravi. Bilo bi dobro da ima nekih drugih pjesama, da nisu samo cajke i taj đir. Zadar je zimi mrtav grad, ispričala nam je Ana koju smo »uhvatili« na putu do Starog kampusa. Malo dalje, ispred Studentskog kluba sreli smo Tomislava koji se slaže da zimi fali raznolikosti.


– Što se tiče noćnog života, meni je generalno svejedno jer više volim visiti po kafićima ili u Studentskom klubu. Tu bude po jedan-dva događaja tjedno, sve u svemu, nije loše. Možda bi trebalo biti više alternative, više rocka, ali ima Nigdjezemska, što je u redu. Ima i Urbofon koji organizira koncerte, kazao je Tomislav. Studentski noćni život je bolna tema za Marjanu, koja nam je u šali rekla da možemo i na kavu sjesti jer se o toj temi može dugo raspravljati.


Foto: MISLAV KLANAC


Fali ponude


– Najiskrenije je jadno…nema ničega. Imamo samo dva kluba. Jedan koji je propao jer puštaju ljude od 16 godina već i drugi u kojem su svi umišljeni. E da, zaboravila sam, ima i treći gdje su samo stari. Kriminalno, oštra je Marjana.


Za mišljenje smo pitali i iskusnu studenticu Lovrinu koja nastavlja sa sličnim primjedbama, spominjući kako su se neka mjesta draga mladima i zatvorila.


– Ljudi ne mogu naći sve što žele jer su studenti općenito poznati po raznovrsnom glazbenom ukusu. Nedostaje ponude i kad gledaš što se sve ugasilo i što nam nude, a zapravo to nitko ne voli. I nemaš gdje izaći ako tražiš bilo koji drugi žanr osim cajki. Premda ja slušam sve, definitivno fali ponude. Trebalo bi nešto pokrenuti. Partyji u Studentskom klubu nisu dovoljni jer su vremenski ograničeni i previše ovise o organizaciji studenata, a mi nemamo tu podlogu i povjerenje drugih da će biti stvarno dobar party. Noćni izlazak…rijetko kad… Ako da, onda Guma ili Hype, iskrena je Lovrina.


Ostali studenti koje smo uočili uglavnom su bili posvećeni skriptama i samo su kratko komentirali kako tijekom ispitnih rokova ne razmišljaju previše o noćnim izlascima. Osim toga, neki su spomenuli kako su razočarani u zabavniji dio studentskog iskustva, budući da ne mogu biti u Zadru tijekom ljetne sezone pa se osjećaju kao da nešto propuštaju.


FOTO: MISLAV KLANAC


Financijsko opterećenje


Nakon razgovora sa studentima odlučili smo sami »pročešljati« ponudu zabavnog sadržaja kako bi se uvjerili spava li zaista zabava u Zadru. U razgovorima su najčešće iskakali klubovi Podroom, Hype i Guma.


Pogled na oglasne ploče otkriva da Arsenal redovito ugošćuje estradnjake, budući da se u tom kontekstu spominju Prljavci i Halid Bešlić. Koncerata bude i na Višnjiku – sjećamo se, primjerice, prošlogodišnjeg koncerta Gibonnija u dvorani Krešimira Ćosića, a u ožujku nas ondje očekuje i Jelena Rozga. Za koncertnom ponudom ne zaostaje ni Konoba Kamen koja je uoči Valentinova ugostila grupu S.A.R.S.


Za ljubitelje sedme umjetnosti redovito djeluje Kino Zona koja nudi raznovrsnu ponudu filmova iz cijelog svijeta, dok ljubitelji klasične i instrumentalne glazbe mogu doći na svoje kroz program Koncertnog ureda u Zadru.


Ipak, uzimajući u obzir da se ulaz na ove događaje uglavnom plaća, postavlja se pitanje mogu li studenti priuštiti si dobru zabavu ili je ona preveliko opterećenje za često tanak im budžet. Popusti za studente ili ne postoje ili nisu značajni, a izvedbe mladih, nepoznatih glazbenika i umjetnika nerijetko nisu dovoljno dobro promovirane pa glas o njima ne dolazi do pravih ušiju.


No, ako se sjetimo da još traju ispitni rokovi, studentskoj populaciji možda ni ne trebaju dodatne distrakcije. Međutim, i dalje ostaje pitanje gdje i kako proslaviti zasluženi prolazak.